Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zinedine Zidane visade taktisk skärpa

Pinthorp

När Zinedine Zidane presenterades som ny Real Madrid-tränare var jag knappast skeptisk över hans karisma eller ledaregenskaper att leda den fotbollsklubb där det vilar absolut mest press på ens axlar.

Men den taktiska biten ifrågasatte jag mer. Och mest för att hans år i Castilla inte hade gett en överväldigande känsla åt varken det positiva eller negativa hållet.

Alla spelgenier blir ju inte per automatik lika bra på att förmedla sina kunskaper till andra.

Men vi kan väl konstatera att Zidane har ett enormt taktiskt kunnande också. Har det inte visat sig tillräckligt tydligt i våras eller för all del under den säsongsinledning där Madrid gått obesegrad i höst, så visade det sig definitivt i lördagens derby.

Jag gillar att Zidane går sin egen väg. Att han inte bara tänker politiskt i det han gör. Så länge resultaten uppnås kommer Florentino Pérez knappast klaga. Inte när det gäller Zidane.

Annons

Han har valt spelare till varje enskild match utifrån den matchbild han förutspår – oavsett vilka spelare han möjligen tvingas bänka. Casemiro fick inte chansen under Rafa Benítez – i våras var han en vital spelare i Madrids Champions League-triumf.

Detsamma gäller det spelmässiga. I den bästa av världar vill förstås Florentino Pérez se Real Madrid spela den mest underhållande fotbollen som världen någonsin har skådat. Ibland måste man vara lite mer cynisk än så för att i stället bärga titlar i slutet på säsongen.

Zidanes matchplan på Vicente Calderón var väldigt bra. Real föll tillbaka smart och tillät Atlético styra en hel del av spelet. Och även om det har blivit bättre de senaste två åren, är det fortfarande ett problem för Atleti. Diego Simeones lag är som allra bäst när de får spela omställningsfotboll. Det har aldrig varit ett lag som bygger sitt spel på bollinnehav.

Annons

Nog var 3-0-resultatet i överkant, med lite marginaler hade det blivit 1-1 i andra halvlek och då hade den fortsatta matchbilden kunnat bli väldigt annorlunda. Men Real Madrid gjorde precis som man ska göra på Calderón – möta Atlético med sin egen medicin.

Att vinna på Vicente Calderón är oavsett förutsättningar alltid imponerande. Att göra det med 3-0, med ett skadedrabbat mittfält, en Luka Modric precis tillbaka i matchtempo, en Karim Benzema som inte klarar 90 minuter och ett mittlås utan varken Pepe eller Sergio Ramos är förstås vansinnigt imponerande.

Snacka om ett statement och rent av ett litet guldryck redan nu.

***

Det var många, förstås, som gjorde bra matcher i Real Madrid. Det är svårt att snacka bort tre mål även om det inte var Cristiano Ronaldos svåraste hattrick i karriären, liksom Iscos briljans och Mateo Kovacics fortsatta fina utveckling.

Annons

Men jag blev imponerad av Raphaël Varane i mittförsvaret som höll ihop det väl och var urstark i luftrummet. Kanske är han på väg att ta det där sista klivet nu, och kanske etablera sin plats i mittförsvaret på allvar.

***

Det är nästan skrämmande hur stor skillnad det är på Barcelona med Leo Messi kontra utan Leo Messi.

Mot Málaga kostade det två poäng.

Och Paco Alcácer fortsätter sin genomsusa höst. Inte ett enda mål sedan flytten från Valencia och helt anonym mot Málaga när han efter många veckor utan nämnvärd speltid fick chansen från start.

Barça sålde Sandro Ramírez (två år yngre än Paco) till Málaga för att “han inte höll klass”. Den här hösten har Sandro varit många gånger bättre än Paco. Som alltså kostade en kvarts miljard.

Gäller att investera i rätt ungtuppar.

***

Vitolo måste vara inne i sitt livs form just nu. Levererar både i Sevilla och landslaget och ser ut att trivas bättre än någonsin.

Annons

***

Om John Guidetti bara får en kvart borta mot Eibar, när Iago Aspas är avstängd och Celta Vigo jagar i underläge, är det logiskt om han funderar på andra alternativ i vinter.

Valencia behöver en nia och har visat intresse tidigare. Det skulle kunna vara en bra matchning.

***

Atléticos form är oroande. Nio (!) insläppte på de senaste fem matcherna är sensationellt dåligt med Simeone-defensiva mått mätt.

På lagets första elva matcher släppte man in totalt tre. Ungefär i den nivån vi har gjort oss vana vid att se Atlético de senaste åren.

Publicerad 2016-11-20 23:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto