Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zidane är Real Madrids egen Guardiola

Pinthorp

Det har pågått en debatt kring Zinedine Zidane och hans egenskaper som tränare egentligen sedan dagen han tog över huvudansvaret i Real Madrid.

Tiden i Real Madrid Castilla (reservlaget) kanske inte resultatmässigt helt Zidanes väg alla gånger – men det är orättvist att bli bedömd för sina insatser med ett lag där medelåldern är 23 och det snarare handlar om utveckling före kontinuerliga resultat.

Annat är det förstås där Zidane befinner sig nu. I Real Madrid är det pokaler och segrarna som räknas. Helst på det mest eleganta av sätt också – men det känns som till och med president Florentino Pérez ser det som en bonus snarare än ett måste numera.

Det har spelmässigt inte alltid varit en dans på rosor sedan Zidane tog över efter Rafa Benítez. Men det har varit kontinuerliga resultat – och det i en omfattande mängd.

Annons

Tidigare i kväll klev Real Madrid förbi ytterligare en milstolpe. Man sprang om Barcelona gällande rekordet antal matcher i följd utan förlust – 40 (!) stycken.

Det är helt vansinnigt.

Tänk efter själva. För en annan tar det flera år att ens spela 40 matcher. Det är smått overkligt facit att gå så många matcher i följd utan att förlora en enda.

Och visst har det varit nära flera gånger. Sergio Ramos brukar ordna upp det i slutminuten – men just i kväll var det Karim Benzema som i allra sista stund såg till att ordna 3-3 borta mot Sevilla.

Att det blev oavgjort i själva matchen spelade mindre roll. Real Madrid hade avancerat vidare till kvartsfinal i Copa del Rey ändå. Men ALLA visste var det där målet betydde.

För sviten. För det fortsatta självförtroende. För att peka på Barcelona och garva lite till.

Annons

Men tillbaks till den där Zidane-diskussionen. Florentino Pérez har så länge letat efter “den där tränaren”. Personen som ska stå för precis det Real Madrid står för, som vet vad det innebär att vinna och som kan utstråla precis just det.

Om Zinedine Zidane är en fullgod tränare? Nu har det gått lite mer än ett år sedan han tog över som huvudtränare.

Smekmånaden fick han direkt när hans manskap demolerade i tur och ordning Deportivo La Coruña (5-0), Sporting Gijón (5-1) och Espanyol (6-0). Men effekten har därefter aldrig avtagit. Lite som fallet Diego Simeone och Atlético.

Det märktes skillnad direkt. Och har bara byggts vidare därefter.

Under Zidanes år som Madrid-tränare har klubben värvat mindre än på väldigt många år. Han har rört sig med nästan identiskt spelarmaterial som Rafa Benítez misslyckades så kapitalt med. Med det har han vunnit Champions League, en supercup-titel och blivit bäst i världen.

Annons

Och i och med det där sena Benzema-målet tidigare i kväll har Zidanes Madrid nu 40 (!) raka matcher utan förlust.

Man lyckas inte gå obesegrad så länge utan att ha någonting speciellt. Zidane har lyckats med det Benítez aldrig lyckades med. Han hittade defensiva balansen i Casemiro och när denne saknades polerade han Luka Modric och använde honom i en alltmer defensiv roll än vi sett honom tidigare. Det har fungerat det också.

Han har fått fart på Mateo Kovacic, hittat en roll för Isco och den spelare som använts i allra flest av de 40 förlustfria matcherna är knappast någon av storstjärnorna utan en annan som lyft under förtroende – Lucas Vázquez.

Ingenting är för evigt och för varje match går Real Madrid närmare den där förlusten. Men Zinedine Zidane ska rättmätigt kreddas för sin impact sedan han anställdes för lite mer än ett år sedan.

Annons

Han har skapat en segermaskin utan dess like. En maskin som vinner titlar och segrar kontinuerligt. Precis som Florentino Pérez vill – precis som han längtat efter.

I Zidane har han hittat Real Madrids egen Pep Guardiola. Jag är tämligen säker på att det här bara är början på eran.

Publicerad 2017-01-13 00:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto