Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Till slut passerade Girona FC mållinjen – nu klart för La Liga

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Girona FC är klart för Primera División nästa säsong – detta för första gången i klubbens 87-årige historia.

Den mållösa tillställningen hemma på Estadi Montilivi mot Real Zaragoza i söndags räckte för att ta den där avgörande poängen och säkra andraplatsen i Segundan.

Det är svårt att sätta ord på hur stort det här är för klubben och för den lilla katalanska staden, några mil norr om Barcelona. För bara fem år sedan var klubben enormt skuldsatt och såldes för ynka en euro. Framtiden var då väldigt oviss och att ta sig hela vägen upp till Primeran – som varit det långsiktiga målet – kändes inte fullt realistiskt inom en femårsperiod.

Annons

Nu har man trots allt lyckats – men det har varit många år av hårt slit som ligger till grund för framgången. Och man kan sannerligen säga att laget och supportrarna har lidit mycket på vägen. Faktum är att Girona fallit på mållinjen vid tre tillfällen de senaste åren. Alla gånger i play off.

För två år sedan bevittnades en av de största kollapserna någonsin i play off-sammanhang. Först schabblade laget bort en direktplats genom att tappa poäng mot Lugo i sista omgången vilket i stället ledde till play off, där man i första mötet slog Zaragoza på bortaplan med klara 3-0 – men totalt tappade det i returen och rök med huvudet före efter 1-4 på hemmaplan.

2013 liksom förra säsongen föll man också i play off.

Det har helt enkelt inte varit Gironas grej. Framför allt är det säsongen för två år sedan som etsat sig fast i supportrarnas minnen och varit som en nagel i ögat och ständigt gjort sig påmind. Det var Gironas främsta säsong någonsin. Resultatmässigt och underhållningsmässigt.

Annons

Att klubben därför lyckades säkra La Liga-avancemanget mot just Real Zaragoza, som man drömt mardrömmar om sedan den där play off-förlusten på Montilivi, var rättvisans poesi.

För sju år sedan var man en straffspark på tilläggstid ifrån att ramla ur Segunda División, hade enorma skulder och ingen sportslig kontinuitet. Nästa säsong kommer det spelas katalanska derbyn mot Barcelona och Espanyol på Montilivi.

Girona är en häftig historia i sig och lär med största säkerhet tillföra dramatik även i den spanska högstaserien.

Publicerad 2017-06-06 23:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto