Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
40v

Dahlberg drivs av VM-drömmen: ”En morot jag måste ha”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en tv-intervju med Dahlberg i spelaren ovan.

ABU DHABI. Pontus Dahlberg, 18, blev årets nykomling i allsvenskan.
Jagad i utlandet – och med en VM-dröm.
- Det är en morot jag måste ha och sträva efter för att tvinga mig att jobba hårt, säger han till Fotbollskanalen.

IFK Göteborgs Pontus Dahlberg blir först 19 år när han är tillbaka i Sverige efter en vinterturné med A-landslaget. Målvakten har fått mängder av rubriker under 2017 efter en stark debutsäsong i allsvenskan och han blev prisad som Årets nykomling och blev tvåa bakom Johan Wiland i kampen om Årets målvakt.

Den 195 centimeter långe målvakten stod 29 av 30 matcher och höll fem nollor i ett svagt Blåvitt som till slut blev 10:a i allsvenskan, men har imponerat på utländska klubbar och Watford, Napoli och RB Leipzig har alla visat intresse.

- Jag har ingen stress att lämna Blåvitt. Jag har fått tillbaka en målvaktstränare som jag hade för två år sedan och utvecklas under honom. Dessutom en ny tränare i Poya Asbaghi som är spännande, säger Pontus Dahlberg efter ett träningspass i ett blåsigt och oväntat molnigt Abu Dhabi.

Du har varit i väg och träffat en del klubbar, eller?
- Ja, det har jag. Vi har sonderat terrängen. Mer behöver jag inte gå in på det.

Har du något klart?
- Nej, det har jag inte.

När bestämmer du dig?
- Svårt att säga tidsmässigt, det ska kännas rätt och jag har ingen stress. Jag får ta det som det kommer.

Vad styr beslutet?
- Det är mycket man ska väga in, dels utvecklingsmöjligheter med målvaktstränaren, dels en plan som den aktuella klubben har för en. De ska tro på en och visa en bra utvecklingsplan.

Pontus Dahlberg som kom från Älvängen 2015 har ett kontrakt med Blåvitt över 2020 vilket gör att han blir dyra att köpa loss och det talas om över tre miljoner euro. Att IFK Göteborg har ekonomiska problem och ser målvaktstalangen som en möjlighet att rätta till en del av dem är Pontus Dahlberg givetvis medveten om.

- Så kan det också vara, men det ska inte påverka mig. Det ska vara jag som tar det beslutet.

Hur ser du på att en hel del svenska målvakter har svårt att lyckas ute i Europa?
- Det är klart att en del målvakter som gått från allsvenskan hamnat på bänken. Det är inget man får tänka på, så har det gått för enskilda målvakter. Om man tar Karl-Johan Johnsson så har han fått spela och gjort det bra. Det är mycket upp till en själv. Det gäller att vara noggrann och inte ta en klubb för sakens skull eller pengarnas skull. Det viktigaste är utvecklingen.

Blåvitt sparkade under 2017 Jörgen Lennartsson och man lät Alf Westerberg ta över och leda laget resten av säsongen. Inför 2018 har man tagit in Poya Asbaghi som gjorde underverk med Gefle men innan dess hade fått lämna Dalkurd i maj.

Och målvaktstalangen tror inte på några snabba mirakel på Kamratgården.

- Vi får ge den nya tränaren tid och låta honom visa vad han går för. Vi får vara realistiska och vi hade det tufft förra året och ska inte sikta på att utmana om SM-guld nu. Vi får ge det några år och bygga om och bygga nytt med Poya som har nya, färska idéer.

Har du tålamod att vänta några år innan ni blir ett topplag?
- Om det är en bra plan, så har jag det.

Under sommarens U21-EM var Pontus Dahlberg med men fick ingen speltid, vilket han fått under Roland Nilsson. Samtidigt sneglar Dahlberg mot en plats som tredjemålvakt i Ryssland i sommarens VM.

- Det är en morot jag måste ha och sträva efter för att tvinga mig att jobba hårt, säger hann.

- Robin och Karl-Johan har gjort det bra och spelar regelbundet på en högre nivå och sedan gäller det för oss som är bakom att jobba hårt och visa att man vill vara med.

Publicerad 2018-01-04 kl 17:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons