Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EM-slutspel - då tar Sverige hjälp av forskning: "Finns vetenskap kring vem som har störst chans att vinna i straffläggning"

Sverige (herr)

GÖTEBORG. Sveriges match mot Ukraina kan avgöras efter straffar.
Då tar spelarna hjälp av idrottspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall.
- Det finns ju faktisk vetenskap kring straffläggning och vem som har störst chans att vinna, säger Janne Andersson.

27:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se hela lördagens presskonferens med Mikael Lustig och Victor Nilsson Lindelöf i spelaren ovan.

På tisdag spelar Sverige åttondelsfinal mot Ukraina och då är det vinna eller försvinna som gäller. Då tar Janne Andersson hjälp av idrottspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall, som på lördagskvällen hade ett möte med spelarna.

- Nu ska han prata om slutspelspsykologi, det är ju lite speciellt. Det kan ju till exempel bli straffsparksläggning, och hur förbereder vi oss på det? Det finns ju faktisk vetenskap kring straffläggning och vem som har störst chans att vinna. Utan att krångla till det för mycket så kommer vi att prata kring de här grejerna med spelarna, säger Janne Andersson och fortsätter:

Annons

- Det är ju en match som vi måste vinna, annars får vi ju åka hem. Då gäller det att vara förberedd på faktorerna som är speciella, och det är kanske framför allt förlängning och straffar som är det unika.

Hur kommer ni att bete er som grupp om det blir straffar, hur gruppen ska stå och hur man agerar?
- Vi kommer att lyfta det. Daniel och jag har pratat om det och det kommer han att ta med spelarna på mötet och sedan kommer vi att ha med det i den mentala matchplanen. Förberedelser är viktigt och extra viktigt när det grundar sig i vetenskap.

- Spelarna själva får ju vara med och bestämma kring hur vi ska se på det här om det skulle bli förlängning och straffar. Daniel har en kunskap som han kan presentera för spelarna och sedan kan man ha en diskussion kring det. Sedan har jag och Daniel alltid en bra diskussion innan han går in och pratar med spelarna. Sedan har vi ett snack efteråt och då bestämmer vi planen. Det är en process som vi har valt för då får man med hans kunskap med vetenskapen och vi får med spelarnas uppfattning och sedan kan jag sätta min stämpel på det. Och då får vi se var vi landar.

Annons
Publicerad 2021-06-27 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto