POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
43v

Här är förutsättningarna inför gruppavslutningen - svensk seger ger avancemang

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Sverige föll tungt i slutsekunderna mot Tyskland.
Här är alla förutsättningar inför gruppavslutningen.

Tysklands 2-1-seger mot Sverige under lördagskvällen har öppnat upp för en mycket spännande och tajt upplösning i grupp F.

Om Sverige vinner mot Mexiko, oavsett vinstmarginal i den eller resultatet i Tyskland-Sydkorea, så är man vidare till åttondelsfinal. Men i kampen om förstaplatsen kan det bli desto mer invecklat. Där kan fair play-poäng eller lottdragning komma att avgöra.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng är det följande parametrar som avgör:

1. Målskillnad
2. Antal mål gjorda

3. Poäng i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
4. Målskillnad i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
5. Antal mål gjorda i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
6. Fair play-poäng
7. Lottdragning

Under söndagen har Fifa gått ut med klargörande kring reglerna. Fifa förklarar i en uppdaterad version av reglerna att om tre eller fler lag är inblandade så går man steg för steg i parametrarna tills ett lag är före. Man backar inte i parametrarna när ett lag har fallit bort.

Sammanfattningsvis så leder alla scenarierna där Sverige vinner mot Mexiko till avancemang. Om Tyskland kryssar eller förlorar blir Sverige gruppetta då man antingen får en bättre målskillnad än Mexiko eller samma målskillnad men då har det inbördes mötet att luta sig mot.

Vinner Tyskland med större marginal än Sverige vinner mot Mexiko, eller samma marginal men med fler gjorda mål, så blir Tyskland gruppetta på målskillnad. Då har Sverige ändå plusstatistik mot Mexiko och tar andraplatsen. Mexiko kan alltså inte sluta före Sverige i tabellen om det blir svensk seger.

Ett scenario som ger en speciell räkning mellan Sverige, Mexiko och Tyskland är en 1-0-seger för Sverige och en 1-0-seger för Tyskland. Då slutar de tre lagen på sex poäng vardera, och exakt samma målskillnad: 3-2.

Då räknas inbördes resultat mellan lagen, och resultaten mot Sydkorea räknas alltså bort. Då slutar Tyskland och Sverige på 2-2 i målskillnad och Mexiko på 1-1. Då faller Mexiko alltså bort, men då man inte backar i parametrarna spelar det inbördes resultatet mellan Sverige och Tyskland ingen roll. Istället går man vidare till fair play för att avgöra vem som tar förstaplatsen. Där gäller minus 1 poäng för ett gult kort, minus 3 för två gula som leder till ett rött och minus 4 för ett direkt rött. Efter två matcher har Sverige minus 3 och Tyskland minus 5. Sverige har just nu alltså en fördel. Om även fair play skulle sluta lika avgör lottdragning.

Om Sverige och Tyskland vinner sina matcher med samma resulat, annat än 1-0 - alltså 2-1, 3-2, 4-3 och så vidare, kommer Sverige att gå vidare som gruppetta på bättre inbördes målskillnad eftersom att resultaten mot Sydkorea räknas bort och att tyskarna då förlorar fler mål då Sverige bara gjorde ett mot sydkoreanerna.
I det läget blir det målskillnad som avgör mellan Tyskland och Mexiko. Slutar matcherna 2-1 avgör fair play, men blir det 3-2, 4-3 och så vidare så åker Tyskland ut på sämre målskillnad. 

Vid kryss för Sverige krävs att Tyskland inte vinner mot Sydkorea. Om Tyskland också kryssar är det laget som gör flest mål som går vidare. Till exempel om Sverige spelar 1-1 mot Mexiko och Tyskland spelar 0-0 så leder det till svenskt avancemang. Vid lika oavgjorda resultat blir det inbördes möte som avgör, då man bara räknar mellan Sverige och Tyskland.

Sydkorea har också möjlighet att gå vidare. Om man slår Tyskland och Sverige förlorar mot Mexiko så blir det även då räkning mellan lagen. En 1-0-vinst för Sydkorea mot Tyskland samtidigt som Sverige förlorar med 1-0 gör att Sverige, Tyskland och Sydkorea slutar på 2-3 i målskillnad. Då räknas inbördes resultat mellan lagen. Då slutar Tyskland på 2-2, Sverige på 2-2 och Sydkorea på 1-1. Sydkorea räknas då alltså bort och fair play och sedan lottdragning avgör. För att Sydkorea ska gå vidare krävs alltså en tvåmålsvinst, samtidigt som Sverige förlorar.

Alla övriga uddamålsförluster för Sverige och Tyskland, 1-2, 2-3, 3-4 och så vidare, leder till att tyskarna går vidare på bäst målskillnad.

Grupp F

# Lag S V O F +/− P
1 Sverige 3 2 0 1 3 6
2 Mexiko 3 2 0 1 -1 6
3 Sydkorea 3 1 0 2 0 3
4 Tyskland 3 1 0 2 -2 3
Publicerad 2018-06-24 kl 09:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå