Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kandidaterna som hyllas av spelare: "Rimligt att han är på listan"

Sverige (herr)

STOCKHOLM. Frågan om vem som ersätter Janne Andersson är het.
Tre kandidater som det spekuleras om är Olof Mellberg, Jens Gustafsson och långskottet Graham Potter.
- Fråga får väl SvFF göra, säger Viktor Gyökeres till Fotbollskanalen om Potter.

5:02
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Förbundskaptenen för Sveriges herrlandslag, Janne Andersson, tackar för sig efter det pågående EM-kvalet. Om Blågult mirakulöst skulle gå till EM fortsätter han över mästerskapet och lämnar därefter.

Nu spekuleras det vilt i vilka tränare som är aktuella för att ersätta Andersson och tre namn som nämnts som tänkbara kandidater är tränare som spelare i den nuvarande landslagstruppen stött på tidigare.

Exempelvis har AIK-keepern Kristoffer Nordfeldt haft förre Östersund-tränaren Graham Potter i Swansea.

På frågan om Nordfeldt tror att det är realistiskt att Potter tar över landslaget svarar målvakten:

Annons

- Svårt att veta. Han har varit på en jättehög nivå. Om du tar bort Chelsea så har det varit många projekt-klubbar. Swansea var ju ombildning när han kom dit, han tog över Brighton när man kanske inte var helt fantastiska och gjorde något bra där som De Zerbi har byggt vidare på.

- Det är en stor skillnad att kliva in i ett landslag jämfört med miljöerna han har varit i innan. Men sedan kanske landslag är en grej han vill testa på, jag har ingen aning. 

Tror du att han skulle vara bra här?
- Han var en fantastiskt bra tränare under den perioden jag hade honom. 

Även forwarden Viktor Gyökeres har haft med Potter att göra, i Brighton.

- Mitt intryck av Potter är att det är en väldigt duktig tränare. Jag hade inte honom så länge. Det var väl någon försäsong med Brighton som jag var med på och lite inpå en säsong. Han är väldigt duktig och noggrann i hur han vill spela. Väldigt skicklig. Av det lilla jag sett, en väldigt duktig tränare, säger Gyökeres.

Annons

Vad är Potters främsta egenskaper, taktiskt eller att få spelare att dra åt ett håll?
 - Det är kanske en kombination av det. Han är väldigt tydlig med hur han lägger upp träningar och så inför matcher. Och att få med sig alla spelare och se till att alla känner sig viktiga och en del av laget.

Tycker du SvFF ska fråga Potter om han är intresserad?
 - Det är en bra fråga, jag vet inte, det får de väl göra. Men jag har ingen aning om vad han gör just nu. Det är som sagt inget jag har tänkt på.

Gyökeres har även haft Olof Mellberg som tränare i BP. Den tidigare landslagsmittbacken är ett annat namn som nämnts som en tänkbar kandidat i media.

- Jag har inte haft honom som förbundskapten så jag har dålig koll på hur han skulle vara här. Men när jag hade honom i BP var han en väldigt bra tränare. Han hjälpte mig extremt mycket med att få fart på karriären. Han utvecklade mig väldigt mycket som spelare, säger Sporting-forwarden.

Annons

- Han vill väldigt mycket och är väldigt insatt i taktiska detaljer. Hur motståndarna spelar och han är duktig på att sätta sig in i saker inför varje match. Det är hans främsta egenskaper.

En annan möjlig kandidat är Jens Gustafsson, som tidigare vikarierat som U21-förbundskapten. Honom har högerbacken Linus Wahlqvist Egnell som tränare i polska Pogon Szczecin.

- Jag ser honom som en jätteduktig tränare och också som en bra människa. Sen om han är ett namn eller inte, det får vi se. Det är klart att det är en kille som vet hur förbundet funkar. Med tanke på U21. Det är rimligt att han är med på listan, säger Wahlqvist Egnell.

- Hans styrkor är att ta hand om en grupp och få med så många som möjligt på vägen. Jag skulle säga att han är väldigt bra med människor i en grupp. 

Ytterbacken fortsätter:

Annons

- Jag tror att oavsett vem som får frågan i slutändan kommer vara glad och hedrad. Det är ändå den största posten man kan ha i svensk fotboll. 

Visst har du frågat honom om det här? 
- Haha, nej, inte än. Vi får väl se när det närmar sig. Då kanske man frågar för att få ut någonting från honom. 

Vad skiljer Janne mot Jens? 
- Likheten är synen på gruppen och laget. Man ska göra det tillsammans. Sen är det klart, det skiljer sig lite i fotbollssättet där Jens tydligt under många år varit 4-3-3 med väldigt anfallsikriktad fotboll, pressa högt och så. Landslaget har varit lite mer 4-4-2 och skydda varandra på ett annat sätt. Så det skiljer sig litegrann i spelsätt.

- Trycket har lättat lite för Jens. Vi har vunnit rätt matcher också mot lite rivaler. Det har varit bra resultat och bra prestationer. Just nu har han det nog lite lugnare.

Annons
Publicerad 2023-10-10 kl 14:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto