Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppmaningen: Involvera spelarna i jakten på Janne-ersättare

Sverige (herr)

STOCKHOLM. Vad behöver Sverige efter Janne Andersson?
Flera landslagsspelare vill nu att SvFF konsulterar truppens tongivande namn i jakten på en ny förbundskapten.
- De rutinerade ska kunna ha lite att säga till om, säger Mattias Svanberg till Fotbollskanalen.

5:03
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med Mattias Svanberg i spelaren ovan.

Förbundskaptenen för Sveriges herrlandslag, Janne Andersson, lämnar sin post senast efter EM - om Blågult tar sig dit. Skulle landslaget misslyckades med att gå till slutspel tackar han för sig redan i november, vid kvalets slut.

Vem spelarna vill se ta över? De som mötte media under den nya samlingens första dag under måndagen drog inte upp några konkreta namn.

- Där inte mitt beslut att ta och jag har inte tänkt så mycket på det just nu. Men det finns absolut några kandidater, säger Mattias Svanberg till Fotbollskanalen.

På frågan vad Wolfsburg-spelaren anser att den kommande förbundskaptenen behöver ha för egenskaper svarar han dock tydligt:

Annons

- Vad som blir viktigt är väl att hitta en tränare som kan göra ett bra jobb med den här generationen. Vi har mycket kvalitet i det här laget och hur vi ska få ut det på bästa sätt, det är väl det som är viktigast.

Tycker du att spelarna ska vara involverade i beslutet?
- Lite. Så klart inte alla spelare men de som är lite mer rutinerade spelare som alltid är med och gör stort avtryck. De tycker jag ska kunna ha lite att säga till om. Men det är inte spelarnas roll att välja en tränare för alla spelare som är här tycker inte likadant.

Han får medhåll av flera lagkamrater om att det vore bra om spelare i truppen konsulteras i jakten på en ersättare till Janne Andersson.

- Det kanske kan vara en god idé att höra med några spelare om vad de känner vad förbundet ska leta efter, vad vi eventuellt behöver förändra och vilken typ vi vill ha. Vi får se vad de gör, säger mittbacken Filip Helander.

Annons

Vänsterbacken Ludwig Augustinsson:

- Jag vet inte om de gjort det tidigare men jag tror det kan vara bra att prata med spelare som varit med länge och utvärdera vad som är viktigt, att kolla med de som är på högsta nivån i Europa kring hur de ser på saken. Det tror jag inte är fel. Sen om de gör det eller inte får vi se.

Även mittfältstalangen Hugo Larsson gillar den tanken.

- De kan absolut lyssna till spelarna som varit med länge här och som har stora erfarenheter från Europa av tränare de haft där. För att försöka hitta den tränaren som kan maximera våra chanser att gå så bra som möjligt, säger Larsson.

När han får frågan vad en ny förbundskapten behöver svarar förre MFF-spelaren:

- Jag gillar ju (Henrik) Rydström i Malmö och hela den fotbollsidén. Men det är ganska svårt att implementera en sådan fotboll i ett landslag. Vi hade väl två-tre månader med honom innan vi satte vårt spel ordentligt i Malmö. Men det får väl vara en mix. Men om vi kunde få till ett spel som liknar det som de flesta av oss har ute i Europa hade väl det varit optimalt.

Annons
Publicerad 2023-10-10 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto