POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Miljonregnet - då bjuder Sjöstrand på sång

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter från Sverige-Schweiz i spelaren ovan.

Sverige har redan spelat in 158 miljoner i VM - och en seger i kvartsfinalen ger minst 54 miljoner till.
Pengar som ska utveckla svensk fotboll.
- Det handlar allifrån spelarutveckling, tränarutbildningar och domarutbildningar, säger Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, till Fotbollskanalen.

På lördag spelar Sverige sin första kvartsfinal i ett VM på 24 år. England står för motståndet och utöver den historiska kvartsfinalplatsen står ytterligare pengar till fotbollförbundet på spel. Tidigare har Sverige redan spelat in 122 miljoner kronor i prispengar och i och med kvartsfinalplatsen säkrade Sverige ytterligare 36 miljoner och är då innan kvartsfinalen är spelad uppe i 158 miljoner inspelade pengar.

Vid vinst mot England skulle Sverige få in minst 54 miljoner till ovanpå de 158 man vunnit hittills.

Det lag som förlorar både semifinalen och bronsmatchen får alltså 54 miljoner att lägga till vad man vunnit hittills. Det lag som vinner en eventuell bronsmatch tar in 72 miljoner, alltså 18 miljoner mer. Vinner man en semifinal men förlorar VM-finalen får man 108 miljoner vilket är 54 miljoner mer, och vinnarna av VM-guldet får 198 miljoner.

Håkan Sjöstrand gläds åt pengarna som Sverige spelat in och ska ha varit så glad efter gruppsegern att han gick runt och sjöng "pengar rullar in som det ska, det går bra". Något som Sjöstrand varken vill bekräfta eller dementera.

- Haha, det kan ha varit så men vi sjöng många olika sånger men vill inte bekräfta något, säger Sjöstrand.

Samtidigt gläds Sjöstrand åt pengarna som kommer in till förbundet.

- Det är positivt för alla med pengarna vi får in för svensk fotboll. Det gör att vi kan ge oss ännu bättre förutsättningar att utveckla svensk fotboll, säger Sjöstrand.

Sjöstrand är tydlig med att påpeka att de aldrig räknar med pengar som förbundet inte har. Dock menar han nu att det har getts möjligheter på flera områden. 

- Det handlar allifrån spelarutveckling, tränarutbildningar och domarutbildningar. Det är dom spontana sakerna jag tänker på. Det handlar ju om hur vi utvecklar oss på plan men även vid sidan av planen, så vi får en ännu bättre fotboll på alla sätt och vis, säger Sjöstrand.

Sjöstrand vill inte att att det ska prioriteras olika mellan områdena men han ser gärna att utvecklingen på ungdomssidan lyfts fram.

- Det gäller ju att ge dom unga spelarna bra förutsättningar för det är där allting startar var det en gäller i samhället och även i fotbollen, säger han. 

Hade ni kunnat drömma om det här innan VM?
Drömma och ha förhoppningar ska vi alltid ha. Sen när vi ser på hela den här resan så är det kanske inte realistiskt, men om allt skulle vara realistiskt, vad tråkigt vi skulle ha då. Vad det här laget presterar är riktigt, riktigt bra och samtidigt ser vi ju att enda fokus är på varje match och att ta sig vidare.

Hur går det i matchen på lördag?
Alla matcher vi spelar, går jag in och tror att vi ska vinna. Det tror jag så länge motsatsen är bevisad. Självklart blir det jättetufft och brutalt, men det är så det ska vara på den här nivån, avslutar Sjöstrand.

Även spelarna ser mycket positivt på pengarna som kommer in och menar att det är viktigt för svensk fotboll.

- Det är fantastiskt för svensk fotboll. Det är nog pengar som man gärna tar emot för utbildningar och andra saker. Det är en viktig del för förbundet, säger Andreas Granqvist.

- Klart det är bra att ha det bra ekonomiskt ställt för svensk fotboll som kan hjälpa till mycket mer då, säger Emil Krafth.

Sveriges kvartsfinal mot England spelas på lördag med avspark kl. 16.00.

Sveriges mästerskapsöverskott

- EM 2000 + 8,1 Mkr - Sverige ut i gruppspelet efter en poäng mot Turkiet.
- VM 2002 + 28,2 Mkr - Sverige ut i åttondelen mot Senegal
EM 2004 + 32,0 Mkr - Sverige ut i kvartsfinal efter straffar mot Holland.
- VM 2006 + 23,5 Mkr - Sverige ut i åttondelen mot Tyskland.
- EM 2008 + 38,0 Mkr - Sverige ut i gruppspelet efter en seger mot Grekland.
EM 2012 + 26,2 Mkr - Sverige ut i gruppspelet efter en seger mot Frankrike.
EM 2016 + 13,0 Mkr - Sverige ut i gruppspelet efter ett kryss mot Irland.

Publicerad 2018-07-05 kl 11:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå