Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart: Jansson blir av med kaptensbindeln efter huliganchattarna

Allsvenskan

MALMÖ. Pontus Jansson deltog i chattkonversationer med huliganer.
MFF straffar nu stjärnbacken med ett antal disciplinära åtgärder. 
Jansson petas bland annat som lagkapten tills vidare. 
- Jag uppfattar det som att han har förståelse för det beslutet, säger vd:n Niclas Carlnén, som inte vill kommentera övriga åtgärder. 

2:21
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Malmö FF-stjärnan Pontus Jansson ställdes över i lagets senaste match och klubben tillsatte en internutredning. Detta med anledning av de omtalade huliganchattarna, där tolv involverade är åtalade för våldsamt upplopp bland annat.  

Skåneklubben har varit förtegen sedan åklagaren i förra veckan förklarade Janssons inblandning i chattarna. Men i samband med kvällens medlemsmöte meddelar MFF att internutredningen blev klar i fredags, där klubben tittade på hur uppförandekoden följts i Janssons anställningsavtal.  

MFF meddelar att klubben har valt att "vidtaga flera disciplinära åtgärder", däribland att Jansson tills vidare inte kommer att vara lagkapten i klubben. MFF:s ordinarie kapten är Anders Christiansen, men när inte han har startat, så har Jansson varit kapten. 

Annons

Framöver kommer Jansson som vanligt ingå i MFF:s verksamhet.

"Pontus Jansson är ångerfull över situationen och tar tydligt avstånd från de uttryck och värderingar som förekommer i förundersökningen. Malmö FF är trygga i att han har föreningens bästa för ögonen och är övertygad om att han delar föreningens värdegrund", skriver MFF på sin hemsida. 

Efter kvällens medlemsmöte vill Carlnén varken kommentera de disciplinära åtgärderna mot Jansson eller om spelaren fått några åtaganden gentemot klubben. Han vill heller inte kommentera något mer av det som Jansson kommenterat i chatten.

- Vi är en arbetsgivare som har en anställd som vi pratar med. Jag kommer inte kommunicera det (åtgärderna) externt, för att jag är arbetsgivarrepresentant, säger Niclas Carlnén.

Hur har han tagit det, att ha blivit av med bindel?  

Annons
- Vi har pratat om det och jag uppfattar det som att han har förståelse för det beslutet.  

På frågan om ledningen känner sig besviken på Jansson svarar Carlnén:  

- Jag har känt Pontus ganska så länge och vi har haft kontakt i olika sammanhang, och jag kan se hur det blir som det blir. Och jag kan också förstå de dilemmana som han hamnade i. Men det är klart så att man inte ska vara i sammanhanget han var i. Sedan har jag nog inte formulerat i vilken känsla jag har kring det.

Carlnén menar att processen "inte liknat någon annan tidigare". Jansson kan inte agera kapten tills vidare, däremot kan han bli det igen i framtiden.  

- Ja, men inte nu. Därför sa vill tills vidare, och därför kommer vi inte säga en tid för det, säger Carlnén och fortsätter:  

- Om jag hade tyckt annorlunda så hade jag sagt: Aldrig mer. Men eftersom vi säger tills vidare så finns det en möjlighet för oss att göra en annan bedömning. Så ja, jag säger att den möjligheten finns.  

Annons

Pontus Jansson är inte misstänkt i huliganmålet. Hans ombud, Max Ahlgren, öppnade i förra veckan upp för att JO-anmäla åklagaren. Detta sedan det visat sig att meddelanden fallit bort i förundersökningen och framställde Jansson i en helt annan dager.  

MFF:s pressutskick i sin helhet:

"Som tidigare kommunicerat inledde Malmö FF en internutredning efter att Pontus Jansson på eget initiativ meddelat föreningen att han fått kännedom om att hans namn figurerade i en förundersökning.

Efter att internutredningen nu är avslutad ser Malmö FF fortsatt mycket allvarligt på sammanhanget Pontus Jansson varit del av.

Malmö FF konstaterar att Pontus Jansson inte är misstänkt för att ha gjort något brottsligt samt att han tagit allvarlig publicitetsskada av de felaktiga uppgifter som förekommit i media. Dock har Pontus Jansson befunnit sig i sammanhang och deltagit i diskussioner som inte är förenliga med varken föreningens värdegrund eller uppförandekod.

Annons

Pontus Jansson är ångerfull över situationen och tar tydligt avstånd från de uttryck och värderingar som förekommer i förundersökningen. Malmö FF är trygga i att han har föreningens bästa för ögonen och är övertygad om att han delar föreningens värdegrund.     

Mot bakgrund av ovanstående har Malmö FF valt att vidtaga flera disciplinära åtgärder.

Dessa innebär bland annat att Pontus Jansson tills vidare inte kommer att vara lagkapten för Malmö FF.

Efter avslutad internutredning och nu vidtagna disciplinära åtgärder är föreningen och spelaren överens om att Pontus Jansson återgår fullt ut i ordinarie verksamhet från det att Malmö FF:s herrlag återsamlas efter semestern."

Publicerad 2024-06-12 kl 18:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto