Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Janssons ombud: "Väldigt allvarligt att det lett till skada för honom"

Allsvenskan

MALMÖ. Pontus Jansson blev föremål för en brottsutredning, utan att vara misstänkt.
Hans ombud reagerar starkt på åklagarens beslut att involvera Malmö FF-stjärnan i förundersökningen.
- Det är oerhört speciellt, säger Viktor Isero till Fotbollskanalen.  

5:46
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TV4.

I spelaren ovan hör du åklagare Henrik Nordquist om Janssons roll i chattarna. I bild: Åklagare Henrik Nordquist och Pontus Janssons juridiska ombud Viktor Isero.

Under måndagen hölls en pressträff i Malmö rörande ett huliganslagsmål som lett till att tolv personer åtalas. Förutom våldsamt upplopp är fem av de tolv även misstänkta för försök till rån och en för narkotikabrott - och ytterligare åtal väntar.  

Kammaråklagaren Henrik Nordquist redogjorde under pressträffen att Malmö FF:s Pontus Jansson inte är misstänkt för brott. Anledningen till att Jansson är med i förundersökningen är hans deltagande i chattkonversationer med de åtalade.  

- Jag har gjort en noggrann avvägning och inte sekretessat namnet. Det väger inte över min skyldighet att försöka bevisa det brottsliga, säger Henrik Nordquist.  

Annons

- Jag inte naiv utan förstår också att det är menligt, som man säger inom juridiken, för fotbollsspelaren. Men jag har noga vägt hans del och drivit en förundersökning med de skyldigheter som åligger mig som tjänsteman att ta med här för att nå framgång med den bild jag vill förmedla om att det här har fotbollsrelaterad brottslighet. Den väger över. 

Janssons ombud, Viktor Isero, ifrågasätter åklagarens beslut att låta spelaren figurera i förundersökningsprotokollet.  

- Det vi kan säga är att det som är oerhört speciellt i den här utredningen och hanteringen av den är att fokus riktas mot en person som inte är misstänkt för brott. Han har inte ens blivit kontaktad av polis, och det innebär att han inte haft någon möjlighet att uttala sig inom ramen för utredningen. Inte heller vid en kommande rättegång, och att åklagaren då håller en presskonferens som i huvudsak handlar om honom - det är oerhört speciellt, säger Isero till Fotbollskanalen.  

Annons

Vid tidpunkten för intervjun hade han inte tagit del av förundersökningsprotokollet eller stämningsansökan.  

- Utifrån den information som jag fått sedan tidigare och tagit del av, är vår strikt juridiska bedömning att det material som rör Pontus Jansson inte borde ingå i förundersökningsprotokollet, angående brottsmisstankarna mot ett flertal andra personer. I varje fall borde det inte ingå på det här sättet som det gör, säger Isero och fortsätter:  

- Om jag uppfattar åklagaren rätt så har han förstått att det ska leda till men för Pontus Jansson, men ändå valt att ta med det här materialet för att få någon sorts helhetsbild. Utifrån de jag sa innan är frågan man bör ställa sig: Är det här materialet överhuvudtaget relevant för misstankarna som har formulerats mot helt andra personer? Rörande helt andra händelser, som jag förstår det, än vad de här chattarna handlar om.  

Annons

- Om det inte är relevant så ska det inte vara med överhuvudtaget. I andra hand, om det finns någon form av relevans, är det nödvändigt att orsaka Pontus Jansson den här oerhörda skadan som man uppenbarligen orsakat? Där är vår bedömning att det inte är det, att man hade kunnat hantera det här på ett annat sätt. Det har redan spekulerats en hel del i media sedan tidigare och det är väldigt allvarligt. Det har också spridits felaktig information. 

Vad händer framöver?  
- Det kan jag inte svara på nu. Utan vi får granska de här protokollen i lugn och ro, sedan får vi se om det finns några åtgärder som är aktuella att vidta. 

Intervjun med Viktor Isero gjordes innan förundersökningsprotokollet blev offentligt.  

Publicerad 2024-06-03 kl 16:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto