Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny vändning i Jansson-fallet - fel kan ha begåtts i bevisning

Allsvenskan

STOCKHOLM/MALMÖ. Pontus Jansson pekas ut för att ha skrattat åt antisemitiska uttalanden och för att styrt upp bråk.
Nu kan det visa sig att chattarna ger en felaktig bild.
- Om det är så välkomnar jag en granskning, säger kammaråklagaren Henrik Nordquist till Fotbollskanalen.

5:46
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TV4.

Under måndagen framkom det ur polisens förundersökning vad Pontus Jansson ska ha haft för roll i de omtalade chattkonversationerna. Enligt den versionen ska MFF-stjärnan bland annat ha skrattat åt antisemitiska ord och att Jansson ska ha varit med och försökt "arrangera" ett supporterbråk.

Men nu cirkulerar en annan version av chatten på sociala medier. Där framstår Janssons svar i en helt annan dager, där det i fallet med det antisemitiska uttalandet kommer fler meddelanden innan Jansson svarar. Vad gäller "slagsmålskonversationen" verkar Jansson svara på något annat. Så är inte fallet i polisens förundersökning.

Annons

- Ja, det har kommit till vår kännedom. Jag kan konstatera att det finns två versioner av de här chattarna. En som åklagaren redovisat och en som förefaller vara originalchatten. Sedan sitter inte jag och påstår att de klipper och klistrar utan den frågan får ni ställa till åklagaren, hur det kommer sig, säger Pontus Janssons jurdiska ombud Max Ahlgren till Fotbollskanalen. 

Polisens chattutdrag är mindre omfattande än den andra versionen, där Janssons svar sätts i annan dager. 

Kammaråklagare Henrik Nordquist medger att fel kan ha begåtts.

- Det kan ha blivit fel under telefontömningen, säger kammaråklagaren Henrik Nordquist till Fotbollskanalen. 

Nordquist menar att han inte varit med under själva tömningarna av telefonerna.

- Den konversationen som är i förundersökningen, så har den sett ut i våra tömningsprogram. Sedan har jag också sett det här att det ska finnas ytterligare några meddelanden. Vi ska titta på detta om det kan ha blivit någon form av tekniskt fel. Problematiken är att man då måste gå in i själva chattprogrammet, och det har inte vi kommit in när vi har genomfört den här tömningen, rent fysiskt i den appen. Jag får undersöka det.

Annons

En så kallad genomsökning på distans gjordes när telefonerna beslagtogs, och då görs ingen "fullständig tömning" enligt åklagaren.

- Utan man går in för att försöka hitta lite relevant material lite snabbt, för att kunna avgöra om det är relevant eller inte att tömma telefonen i beslag, eller att bekräfta misstanke. Jag tänker vara supertydlig med att vi kommer titta på detta. Om det har blivit fel så ska det absolut framgå. Jag har inte fått någon information om att det ska ha funnits andra meddelanden, och jag vet inte om det stämmer. Utan det som vi har sett är det som är med i förundersökningsprotokollet.

Nordquist säger, precis som i förra veckan till Fotbollskanalen, att han inte ligger bakom någon påstådd manipulation av bilder.

- Jag ska vara väldigt, väldigt tydlig. Alla i media ska få ta del av det materialet som vi har, för jag vill inte att det ska föras fram att folk ska tro att vi på något sätt försöker manipulera detta.

Annons

Nordquist betonar återigen att Jansson hade en “passiv” roll i gruppchattarna.

- Även om det är så att de här meddelandena saknas, om det stämmer, så vet jag inte hur det slår tillbaka mot vår utredning. Då kanske man lyfter: “Hur vet vi då att inte fler meddelanden saknas?”. Ja, det kan vara en rimlig fråga. Men utifrån våra program och informationen som har framkommit så är det som vi har sett i förundersökningsprotokollet, så att säga. Men jag välkomnar att den granskas. Jag tänker inte springa och gömma mig på något sätt, utan välkomnar att allt genomförs på ett transparant sätt.

Jansson talade i MFF Play om “några otroligt jobbiga dagar”. Nordquist menar att varken spelaren eller någon annan i chattarna har antisemitiska värderingar. På dagens pressträff förklarade åklagaren att det handlar om internskämt i gruppchattarna:  

Annons

- Jag förstår att folk kan dra slutsatsen om att emojisarna ska vara att han garvar åt det som skrivs. Jag var ändå tydlig med att jag inte försöker utmåla att han på något sätt har de här värderingarna, och det har alla (i chattarna) varit tydliga med att de inte ska ha det. Jag tror inte heller att han har de åsikterna överhuvudtaget. Jag vill bara att det här ska vara korrekt och att det ska ske korrekt, säger Nordquist och fortsätter:

- Vi ska givetvis titta på detta, återigen, och skulle det visa sig här har varit fel - då är jag den första att offentligt gå ut med en ursäkt. Men jag har inte vetat om att detta skulle finnas, att det skulle vara så här, utan jag har förlitat mig på verktygen som polisen har för att tömma telefoner är fullgoda. Och jag har inte haft någon anledning och tro att meddelanden skulle ha försvunnit. Vi får titta på det helt enkelt.  

Annons

Här nedan är exempel på de olika versionerna som cirkulerar.


Bildtext: Utdrag från polisens förundersökning till vänster om de antisemitiska orden, den andra versionen till höger.


Bildtext: Utdrag från polisens förundersökning till vänster om "slagsmålskonversationen", den andra versionen till höger.

Publicerad 2024-06-03 kl 17:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto