Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Super League-spricka? - "Två PL-klubbar börjar få kalla fötter"

Headlines Blogg

Rubrikämne i rött.
Om svenskar i grönt.
Podden Fotbollskanalen Headlines är redan ute där poddar finns.


ENGLAND

.england

Daily Express får faktiskt med matchen, att t-shirtprotesterande ”Leeds gör det till en poäng” (1-1 mot Liverpool). Det är en försvinnande liten rubrik i det inferno som Super League skapat i fotbollen och på sportsidorna. Leeds kan inte heller låta bli en gliring efter matchen. På Twitter skriver klubben att ”Leeds United klarade 1-1 mot Super League-laget Merseyside Reds”.

Daily Mail är inne på något liknande med ”Super Leeds fixade oavgjort mot Super League”. Den ligger som en liten underrubrik till ”Ormar och lögnare”, en sammanfattning av Uefa-bossens Ceferins våldsamma attack på Super League-ledarna Agnelli (Juve) och Woodward (Man United). Vidare skriver tidningen att Big Six (Man United, Man City, Liverpool, Chelsea, Arsenal och Tottenham) kan hindras att värva utländska spelare. Den brittiska regeringen, som också är på krigsstigen mot utbrytarlagen, planerar att stoppa arbetstillstånd. Daily Mails Chief sports writer, som det så fint heter, Oliver Holt skriver tidigt på morgonen på Twitter: ”Har fått höra att de första sprickorna kan vara på väg att dyka upp på Super Leagues fula fasad. Har fått höra att två engelska klubbar är nära att få kalla fötter”. En gissning, blott en gissning, är Manchester City och Chelsea. Inget av lagen är amerikanskägt. Inget av dem var drivande krafter bakom projektet. Båda hoppade, enligt The Athletic, på efter sen förfrågan. Båda står stadigt ekonomiskt. Tillbaka till sportettan, där nämner Mail att ”Nagelsmann är favorit till jobbet i Spurs”, efter José Mourinho.

Annons

Daily Telegraph håller med. Tottenham vill ha Julian Nagelsmann. Alternativ är Gareth Southgate (England), Roberto Martinez (Belgien), Scott Parker (Fulham) och Steve Cooper (Swansea). Samtidigt uppger Football-Italia att Tottenham kontaktat Maurizio Sarri, via hans agent Fali Ramadani. Telegraph räknar också ut att Mourinho, med det senaste avgångsvederlaget från Tottenham på 15-16 miljoner pund, under sin karriär dragit in 77,5 milj pund på att få sparken, om man får uttrycka det så. Det är drygt 900 miljoner kr. Men tillbaka till Super League. Den får dagens största rubrik, ”’De tolv fördömda’ riskerar att portas från Europa. Faktiskt också på nyhetsettan: ”Hertigen: Jag delar fansen oro för fotbollen”. Det är Prins William som upphöjs till någon bisarr centralfigur. Bara i England.

The Sun tar upp stafettpinnen om bestraffningarna av ”Big Six. Enligt tidningen väntas de andra 14 PL-lagen vid ett möte i dag komma överens om att kräva att utbrytarna lämnar ligan. Men det finns ett problem. De behöver trefjärdedels majoritet för att driva igenom förslaget. Det betyder 15 klubbar. The Sun menar dock att det finns kryphål som ändå kan göra det möjligt.

Annons

The Guardian ser fler alternativ som straff. ”De 14 vill veta om Premier League kan kasta ut rebellerna men också om de kan frustrera dem med genom att vägra möta dem. Kan de 14 rösta igenom ett poängavdrag för varje gång en klubb spelar i en icke-sanktionerad turnering?”, skriver tidningen.

Liverpool Echo uppmärksammar fansens protester mot den egna klubben. Liverpools Spion Kop kommer att ta bort sina flaggor som täckt läktaren. Chelseafans ska göra likadant. Även supportergrupper till Man City är med på det. Flaggorna har prytt klackarnas sektioner till stöd för spelarna under pandemin.

Sky Sports var den ultimata tummelplatsen för kaoset kring Super League under måndagskvällen. Liverpools Jürgen Klopp hamnade ofrivilligt i fokus. Pressad av situationen svingade han mot Gary Nevilles tidigare utspel, mot Leeds initiativ med t-shirts och även, mellan sammanpressade läppar, mot sin klubbledning. Sky Sports-profilen Jamie Carragher var ilsken, tog Klopp i försvar och varnade klubbledningen. ”Om Liverpool under det närmaste året förlorar sin manager mot bakgrund av detta, då kommer ägarna att jagas ut ur klubben inom en vecka. Det kan jag lova”, säger Carragher.

Annons

 

ITALIEN

.italien

La Gazzetta dello Sport framför budskapet ”Stoppa dem”. Tidningen påpekar att motståndet mot Super League är kompakt. ”Efter att ha tappat ansiktet kan de förlora matchen”, är rubriken på en krönika. Även i Italien nämns protester bland fans till utbrytarklubbarna Juventus, Milan och Inter men inte på samma skala som i England.

Tuttosport har ett stort ”Nej!” tryckt över Super League-lagens klubbmärken. Corriere dello Sport har ”Ut med dem direkt!”. Samtidigt nämner tidningen att Juve, Inter och Milan i går bedyrade att de vill fortsätta spela i Serie A. På morgonen skriver tidningen att Napoli blivit kontaktad under natten av en representant från JP Morgan om att vara med i Super League. Tillbaka till papperstidningen. Bläddrar man fram några sidor dyker Mattias Svanberg upp. ”Svanberg och känslan för mål – en tillväxt baserad på blåbär”. Tydligen finns det alltid gott om blåbär och hallon i svenskens kyl. Artikeln fortsätter: ”I slutet på 90-talet och början på 2000-talet var (Kennet) Andersson och den framlidne (Klas) Ingesson fansens favoriter. Svanberg behöver inte jämföras med dessa heliga jättar, men han stärker helt klart banden mellan Sverige och Bologna”. Intresse för 22-åringen från både Serie A och Premier League uppmärksammas. I går satte Calciomercato namn på klubbar; Milan, Inter, Leicester och Southampton.

Annons

Sky Sport Italia har med just Mattias Svanberg i Omgångens lag efter Bolognamittfältarens två mål i helgen. Samtidigt utser Tuttomercatoweb Svanberg till Serie A-omgångens spelare.


SPANIEN

.spanien

El Chiringuito TV tar över rubrikerna i Spanien efter nattens intervju med Florentino Pérez, Real Madrids president men nu också Super Leagues president. Han försvarar initiativet med att de stora klubbarna behövde ”hitta en lösning på den hemska situationen de var i” på grund av pandemin (fast Super League-planerna är förstås äldre än så). Vidare menar han att SL skapas för att ”rädda fotbollen” samt understryker att det inte är en stängd liga. Pérez tog även upp problemet att attrahera en otålig tv-spelsgeneration. ”Om unga tycker matcher är för långa så kanske det är för att de inte är tillräckligt intressanta…eller så för vi göra matcherna kortare”, ska Pérez ha sagt.

Annons

Cadena Cope uppger att La Liga inte kommer att kasta ut rebellklubbarna Real Madrid, Barcelona och Atlético de Madrid. Anledningen är enligt radiokanalen att ligan ser Super League som ”dödfött”.

Marca, som liksom annan spansk sportpress låg anmärkningsvärt lågt kring Super League i går, täcker i dag förstasidan med ”Ramaskri mot Super League”. Diario AS är snarlik med ”Fotbollen är sönder” över hela förstasidan.

Mundo Deportivo toppar i stället med stålarna turneringen kan inbringa, men bjuder också på lite silly season. Zenit ska ha varit i kontakt om att värva Samuel Umtiti. Barça uppges villig att sälja för åtta miljoner euro.


FRANKRIKE

.frankrike

L’Equipe skriver ”Vi är mästare” med bild på Neymar som kramar om David Alaba. Tidningen tar med det av sig hatten för PSG och Bayer München som nobbat Super League. Samtidigt tar också L’Equipe ställning mot Super League. Vidare tror tidningen att PSG-presidenten Nasser Al-Khelaïfi får en central roll de närmaste dagarna som medlare mellan Super League och Uefa. L’Equipe fördjupar sig i hotet om att porta Super League-spelare från EM och VM. Jurister är tveksamma. ”Ett sådant gemensamt uttalande från Fifa och dess sex konfederationer strider helt mot konkurrenslagstiftningen”, säger Jean-Louis Dupont, advokat och specialist på europeisk rätt.

Annons

France Football försöker förstå fenomenet Erling Haaland, veckans huvudtema, och kommer med en beskrivning som går från tecknad serie till filmduk. ”Haaland har blivit en besynnerlig varelse, som Marsupilami, och inte bara för det gulsvarta som täcker hans hud. Det är inte längre Haaland utan La La Land, en Hollywoodproduktion som flörtar med såväl Terminator som reality-tv”. France Football presenterar också sin årliga lista över vilka spelare som tjäna mest (lön, bonusar och reklamkontrakt). Men årets lista, som gäller 20/21, är bantad i dessa pandemitider. Etta i år igen är Lionel Messi med 125 miljoner euro (minskning mot förra året). Sedan följer 2/ Cristiano Ronaldo, 118 milj euro (samma som förra året), 3/ Neymar, 98 milj euro (ökning), 4/ Gareth Bale 37 milj euro (minskning) och 5/ Andres Iniesta 34 milj euro (samma). Från transfermarknaden uppger FF att Bayern München är ”mer intresserad än någonsin” av Eduardo Camavinga, den 18-årige Rennes-mittfältaren. FC Bayern uppges skeptisk till 45 miljoner euro Mönchengladbach som kräver för Florian Neuhaus. Camavinga ses som en avlastare till Joshua Kimmich och Leon Goretzka.

Annons


TYSKLAND

Bild undrar ”Är Bayern München och Dortmund nu tillbaka?”. Tillsammans med Porto är de två klubbarna plötsligt aktuella att ta över platserna i Champions League-semifinalerna om Super League-lagen Real Madrid, Chelsea och Manchester City sparkas ut. Alternativet att PSG direkt koras till mästare är knappast aktuellt. Anledningen är som vanligt pengar. Uefa vill knappast gå miste om semfinalintäkterna från tv. Bild uppger vidare att Dortmund har Eintracht Frankfurts stjärna André Silva i sikte om Erling Haaland skulle säljas redan i sommar. Frankfurt väntas kräva 40 milj euro. Helst vill dock Dortmund behålla Haaland. Även Manchester United och Real Madrid är enligt Bild intresserade av André Silva.

Der Speigel avslöjar dokument som visar att Bayern München, Dortmund och PSG ska bjudas i som grundare av Super League. De tyska klubbarna har 30 dagar på sig, PSG 14. De tyska klubbarna har redan avvisat Super League-idéen.

Annons

 

ÖVRIGT

.ovrigt

Bloomberg (USA) uppger att Uefa har en jättedeal på gång för Champions League. Ett avtal med investmentbolaget Centricus Asset Management värt sex miljarder euro. Diskussioner pågår. Det har talats om att JP Morgan skulle satsa fyra miljarder euro i Super League.

A Bola (Portugal) gör om förstasidan till gammal västernaffisch, ”Efterlysta: De 12 fördömda”. Och så klubbmärkena. Record, däremot, lockar med ”Benfica frestad av Super League”.

Publicerad 2021-04-20 08:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto