Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Juventus kopplade greppet om scudetton

Helgens, och hela höstens stora match spelades mellan ettan Juventus och tvåan Roma, där fyra poäng skiljde lagen inför mötet. Juventus inledde starkt och hade tidigt en chans genom Gonzalo Higuaín som Szczesny räddade. Men i den 14:e minuten bestämde sig argentinaren för att ta bollen av De Rossi, borra ner huvudet och skjuta in 1-0 med vänstern.

Roma spelade upp sig och hade en bra period efter målet när Juventus blev försiktigare och drog sig tillbaka. Till den andra halvleken flyttade Juve fram igen och återtog kontrollen över händelserna. Roma saknade inte chanser, men hade svårt att skapa några heta sådana. Närmast kom Manolas när han i fritt läge inte fick träff med huvudet. Mot slutet försökte huvudstadslaget forcera men man saknade skärpan i sista tredjedelen. Perotti slog genomgående dåliga inlägg under matchen och Džeko fick därmed inte särskilt många bollar att jobba med.

19-årige brassen Gerson fick chansen från start, men såg ut att ha hamnat på en alldeles för stor scen och byttes i paus ut mot comebackande Salah. Här kan Spalettis fingertoppskänsla ifrågasättas. Vore det inte mer logiskt att starta med El Sharaawy, eller Iturbe till och med, före Gerson? Ska man kritisera någon i Roma väljer jag högerbacken Rüdiger, som kom fel i flera situationer över planen.

Juventus skiftade formation ett antal gånger under matchen men avslutade med i ett 3-5-2. Överlag såg de väldigt stabila ut defensivt och Daniele Rugani kan ha fått sitt stora genombrott efter denna seriefinal. Stefano Sturaro var överraskande bra och stod för en nyttig arbetsinsats. Han hade också två fina lägen att göra mål. En annan spelare jag vill höja är Mario Mandžukić, som var väldigt bra i länkspelet med övriga lagkamrater. Higuaín har stulit målshowen de senaste matcherna, ändå känns det som ett tufft beslut att peta kroaten nu när Dybala är frisk.

Segern betyder att Juventus kommer gå in i det nya året som serieledare, och läget ser avsevärt mycket bättre ut nu än bara för några veckor sedan. Man bör rimligen bli ännu bättre under våren. Roma visade att de är bra men att det fortfarande fattas lite för att komma upp på Juves nivå.

En annan intressant match spelade på söndagskvällen mellan Lazio och Fiorentina. Lazio hade mycket boll i inledningen och tog också ledningen genom Keita Baldé i 23:e minuten. Fiorentina, utan Borja Valero och kaptenen Gonzalo Rodriguez, tog en massa felbeslut på offensiv planhalva och skapade inga målchanser förrän man började komma runt på kanterna innan paus. Men på tilläggstid fällde Tomović sin landsman Milinković-Savić, och Lucas Biglia kunde kruta straffen i mål.

Det var en första halvlek präglad av lågt bolltempo och i andra började även Lazio börja slarva med passningarna. Först skulle Fiorentina få en chans att komma in i matchen när man tidigt efter paus tilldelades straff. Fram steg en dittills iskall Josip Iličić och slog en straff som Marchetti räddade. Lätt att vara efterklok men slovenens självförtroende verkade inte vara det rätta för att ta hand om en straff i det läget. Viola skulle ändå ta sig tillbaka och reducerade därefter genom inhoppande Mauro Zarate. Den förre Laziospelaren gjorde sig inte populärare direkt på Olimpico när han satte handen bakom örat i sin målgest.

Lett att den aktive Federico Bernardeschi tog Viola över andra halvlek och många laziali satte nog hjärtat i halsgropen när domaren pekade för mål och 2-2 efter en hörna, men straffområdesdomaren upptäckte att Carlos Sanchez styrt bollen i mål med armen. Efter flera bortslarvade kontringsförsök kunde så Stefan Radu definitivt avgöra i den 90:e minuten.

Lazio har studsat tillbaka efter derbyförlusten med två raka segrar och är på delad tredjeplats i nuläget. Fiorentina är åtta poäng efter på en åttondeplats, och är i december 2016 inget annat än ett deprimerande fotbollslag. Det verkar spridas dålig energi mellan supportrarna som ifrågasätter Paulo Sousa, till tränaren som själv tar märkliga beslut och laget in sin tur uppträder förvirrat. Fiorentina vinner fortfarande för många matcher för att placeras i riktig kris, men det är också beroende på vilken kravbild man har på laget. Just nu är man närmare ett lag som Cagliari än en Europa Leagueplats.

****

I övrigt noterar vi att…

Empoli tog en livsviktig seger i botten mot Cagliari. Levan Mchedlidzes två mål räckte, i en match där Calciomania-kändisen Joao Pedro missade en straff för bortalaget. Toscanagänget är nu fem poäng ovanför Crotone på nedflyttningsplats. Detta utan att ens ha gjort ett tvåsiffrigt antal mål i höst.

Atalanta är tillbaka på banan och tog en stark poäng borta mot Milan. De svartblå dominerade första halvlek målchansmässigt men fick inte in bollen i det mållösa mötet. I Milan var Kucka och Giac Bonaventura tillbaka, och på mittfältet fick återigen Bertolacci och Pašalić chansen från start. Milan spelade upp sig i andra men kom inte längre än ett Bacca-avslut som räddades på mållinjen i Milanodimman.

Napoli fortsätter att ösa in mål. 5-3 blev det mot Torino efter att Dries Mertens gjort ett hattrick på nio minuter! Till och med Vlad Chiriches kunde sedan smyga med i ett anfall och göra mål. Lagets anfallsproblem är för stunden ett minne blott och man är bara en poäng bakom Roma på andraplatsen.

Torino fortsätter i sin tur att läcka bakåt. Enbart i matcherna mot topp-sex lagen har man släppt in 13 mål i höst. Det börjar bli allt mer tydligt att Torino inte kommer hota om Europaplatsen med nuvarande defensiv. Mihajlović kallade dessutom landsmannen Ljajić för ”en katastrof” efter matchen, och drog upp gamla sår de två emellan. Båda var ju inblandade i nationalsångsbråket under Sinišas tid som serbisk förbundskapten.

Äntligen så vann Palermo en match igen! Detta trots att motståndaren Genoa haft en 3-1 ledning, efter två mål och en assist av Giovanni Simeone. Robin Quaison gjorde där emellan Palermos första efter en fin dribblingsräd. I den 88:e kvitterade Rispoli för Palermo, och i minut 90 kunde Trajkovski skjuta hem en synnerligen välbehövlig seger. En mycket händelserik match avslutades med att Genoamålvakten Perrin knuffade en motståndare och fick rött kort. Det tog tre matcher för Eugenio Corini att vinna med Palermo och kanske är han tränaren som ska lösa kontraktet för rosanero.

****

Veckans vinnare: Juventus. Motivation överflödig.

Veckans förlorare: Vill egentligen inte ha samma lag i rubrikerna två veckor i rad. Att jag ändå placerar Pescara här igen indikerar lagets uselhet. I måstematchen hemma mot Bologna blev det förlust med 0-3. Läget blir heller inte lättare när man för andra matchen i rad drar på sig en utvisning. Denna gång fick Verre ett direkt rött kort efter bara 16 minuter. Jag trodde att tränaren Oddo satt säkert när vi gick in i december, men frågan nu är om inte klubbledningen börjat kolla på alternativ som kan vända den här trenden.

Veckans mål: Det blir Mertens fjärde mål mot Torino, en mästerlig chipp över Joe Hart. Kommentatorns hyllning och lagkamraternas reaktioner säger det mesta. Helt plötsligt är belgaren uppe i tio Serie A-mål.

Publicerad 2016-12-19 kl 18:50

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons