Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fiorentina och Napoli bjöd på underhållning och drömmål

I den sista omgången innan juluppehållet tog Inter mot Lazio på Giuseppe Meazza. I en svängig första halvlek inledde Lazio starkt, med mycket spel genom Felipe Anderson på högerkanten. Även Ciro Immobile kändes pigg och redo att avsluta sin nästan två månader långa måltorka. Lazio hade flera bra chanser att ta ledningen i första halvlek mot ett Inter som inte kommit in i matchen. Känslan var ändå att Lazio trots spelövertaget behövde förvalta en av alla chanser för att vara säkra på att åka hem med en poäng.

Efter paus ryckte Inter upp sig och tog över halvleken helt. Ever Banega, anonym i första, visade vägen och skickade in en stenhård projektil bakom Marchetti i Laziomålet. Under elva minuter efter pausvilan skulle Inter göra tre mål och döda matchen. Kort efter 1-0 gjorde Icardi två mål, typiska för den bombern han är i straffområdet. Icardi seglade därmed upp i ensam skytteligaledning med 14 mål. Lazio hade inget motdrag till matchens avslutning och var ett slaget lag.

Kanske satsade Inzaghi för defensivt när han startade med Patric som vänsterback och Lulić högre upp i banan istället för bänkade Keita Baldé. Ett återkommande tema hittills har varit att Lazio inte riktigt räckt till mot topplagen. I mötena mot topp-fem lagen har man kryssat mot Napoli och förlorat mot övriga lag. Det är lite tvärtemot den speciella mentalitet som kännetecknar klubben, lazialità, där saker annars följer en mer ojämn och ologisk struktur.

I Inter stod Banega för en grym uppryckning i andra och laget tog ett steg närmare Europaplatserna. Antonio Candreva gjorde även han en bra halvlek och mot slutet byttes till och med den haussade Gabriel Barbosa in. Brassen var initiativrik under sitt korta inhopp men det syntes tydligt att han har en bit kvar till startelvan.  Sakta men säkert verkar saker falla på plats i laget under Pioli. Ett frågetecken till nästa år är dock vänsterbackspositionen. Ansaldi har inte imponerat och bör kanske spela längre fram i planen. Nagatomo är verkligen inget hållbart alternativ på sikt och Santon verkar inte ha Piolis förtroende. Kommer man agera i januarimercaton?

Omgångens bästa match spelades mellan Fiorentina och Napoli i Florens. Paulo Sousa gömde sig undan Artemio Franchis kritiska fans i en neddragen mössa och halsskydd. Napolis Sarri kavlade på karaktäristiskt manér upp tröjärmarna, och hans Napoli inledde väldigt bra med sedvanligt presspel och stor bolltrygghet. Man sårade Fiorentinas backlinje både genom kombinationer och löpningar i djupled. Hemmalaget hade svårt att hitta något offensivt spel och blev straffade efter 25 min, när Lorenzo Insigne skruvade in ledningsmålet från distans.

Strax innan paus skedde en bisarr straffsituation. Bernardeschi hittade den löpande Kalinić, som rundade en utrusande Pepe Reina och kroaten ramlade enkelt. Domaren pekade mot mitten av straffområdet, Reina blev rosenrasande och Kalinić började nekande vifta med fingret. Det slutade med att Reina fick gult kort för protest och inspark dömdes. Det är oklart om domare Tagliavento ändrade sitt beslut efter Kalinićs erkännande. Fiorentinas anfallare ska i vilket fall ha heder för sportsligheten som vägde upp en filmning som definitivt förtjänade kort.

I andra halvlek blev det uppenbart att Federico Bernardeschi var mannen som skulle göra det för Viola, och 22-åringen hittade allt mer boll och ytor. Via en frispark som styrdes i Napolimuren satte han kvitteringen. I den 68:e fumlade en osäker Tomović med bollen nära eget mål, Mertens stal den och placerade kliniskt in sitt elfte mål i ligan. Ledningen skulle dock bara hålla en minut. Bernardeschi tog bollen och drev med den, innan han med ett distansskott kvitterade Napolis ledning. Fiorentina hade sin bästa period i matchen och Napolis offensiva spelare förblev anonyma i halvleken. I den 82:a slog Bernardeschi till med en assist till inhoppande Mauro Zarate, som gjorde 3-2 på volley.

Napoli skulle ändå få det sista ordet. På stopptid fällde Violas högerback Salcedo klumpigt Mertens i utkanten av straffområdet. Gabbiadini tog hand om den, och med sin sista (?) spark i Napolitröjan ordnade han en julklapp åt fansen i form av kvitteringen. Ett fint slut på en annars mycket tung höst för anfallaren. Man får ändå säga att oavgjort var rättvist i slutet.  Trots den bittra avslutningen kan Fiorentinas fans glädja sig åt matchens stjärna Bernardeschi men även åt Enricos pojk, Federico Chiesa, som var mycket företagsam i andra halvlek. Min känsla är att det är tack vare sådana fina insatser, som kommer då och då för Fiorentina, som Paulo Sousa kommer stanna länge in på vårens som deras tränare. Det verkar räcka för klubbledningen, och en sparkning tror jag inte är aktuell så länge de själva inte höjer kravbilden. Alternativt att Sousa skulle tappa spelarnas förtroende helt.

****

I övrigt noterar vi att…

Atalanta är tillbaka på vinnarspåret. Trots stort spelövertag hemma mot Empoli kunde bortalaget ta ledningen efter paus genom Mchedlidze. Inhoppande Franck Kessié satte kvitteringen med kvarten kvar, och drog upp anfallet som ledde till D’Alessandros vinstmål i 94:e min. En sjätteplacering är facit efter Atalantas fina höst.

Cagliari distanserar sig från bottendramatiken efter hemmavinsten mot Sassuolo. Bortalaget fick Pellegrini utvisad i första, men hade ändå i 3-1 med halvtimmen kvar. Cagliarimål av Borriello och Farias x2 gjorde att sarderna vände och bröt deras negativa trend.

Palermo och Pescara delade på poängen i deras ödesmatch. Rosanero tog ledningen efter ett vackert genombrott av Robin Quaison, som Diego Costa-bombade bollen in i krysset. Andra raka vinsten skulle ändå inte komma. I den 93:e minuten fick Pescara en straff som sattes av Biraghi. I anfallet efteråt var gästerna på vippen att plocka hem alla poäng, men Memushajs skott räddades. Kvitteringen ger ändå lite nödvändig moral till krislaget Pescara över uppehållet. Man är kvar på jumboplatsen, en poäng bakom Palermo.

Juventus och Milan var spellediga då de möttes i supercupen, denna gång i qatariska Doha. Chiellini gav Juventus ledningen innan Bonaventura kvitterade. Matchen gick till straffar. Först missade Lapadula och Mandžukić. Sedan räddade Donnarumma Dybalas straff, och Pašalić fick därefter äran att skjuta titeln till Milan. En påtaglig glädje märktes sedan hos Milanspelarna och klubbledningen på plats. Den 18:e Serie A-omgången fullbordas i februari, då Juventus och Milan möter Crotone respektive Bologna.

****

Veckans mål: Mauro Zarates 3-2 mål mot Napoli. Det milimeterprecisa inlägget av Bernardeschi, och den superbehärskade volleybredsidan av Zarate. Närpå ett perfekt fotbollsmål. Mål för andra matchen i rad av argentinaren, får han chansen i startelvan snart?

Buon Natale!

Publicerad 2016-12-24 kl 19:21

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons