Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Juve ska göra det i vår, men vem tror på dem?

Jag är ingen bettingkille, men något som jag gör av tradition varje februari är att lägga ett spel på slutvinnaren i Champions League. Förra veckan tänkte jag lägga pengarna på Bayern München men backade när jag tyckte att oddset fem gånger pengarna var för lågt och därmed ospelvärt för mig. Jag kollade vidare på de andra lagen. Juventus för 12 gånger pengarna? Njae, de kommer inte vinna i år. Eller?

Ungefär så är min känsla för Italiens största utmanare till slutsegern i turneringen. Juventus nämns inte när man hör folk förhandsspekulara om Champions League-slutspelet. Men för folket inom klubben tror jag inte det finns några tvivel. Bucklan ska till Turin och det kommer satsas hundraprocentigt för det. Det räcker med att kolla på agerandet under de senaste transferfönstren för att hitta bevis.

Genom att lägga 900 miljoner kronor på att desarmera titelkonkurrenten Napoli och locka dit Higuaín visade Juventus att de inte bara kunde härska och söndra i Italien, nu hade de även allt för att gå hela vägen i Europa. Hos de titelambitionerna lägger jag inga värderingar i försäljningen av Pogba. Pengarna som bjöds var alldeles för stora för att kunna säga nej till.

Hösten präglades av skador på nyckelspelare och ojämna insatser på planen. Skadeproblemen och forwardskonkurrensen gjorde så att tränare Allegri gick över till en 4-2-3-1 uppställning halvvägs in på säsongen. Det har blivit en succé. Efter förlusten mot Fiorentina den 15:e januari, senaste matchen med 3-5-2, har Juventus vunnit alla möten i liga och cup. Under den perioden har de dessutom knappt släppt in något mål.

Den formstarke Mario Mandžukić var alldeles för bra för att hållas på bänken. Allegri löste det med att foga in honom i uppställningen som ytter och låta Higuaín operera själv som ensam center framför Dybala. Med det draget har offensiven blivit starkare och Miralem Pjanić har hittat in kreatörsrollen bättre som en av två innermittfältare.

Defensivt må det inte vara lika ramstarkt som när Barzagli-Bonucci-Chiellini stod på deras absoluta topp. Till kvällens match störs de också av att Allegri valt att peta Bonucci ifrån truppen på grund av disciplinära skäl. De två råkade i luven på varandra och hade högljudda diskussioner i slutet på helgens match mot Palermo. Massimilliano Allegri menar att han sätter Bonucci på läktaren ”av respekt för klubben, laget och fansen”. Tränaren medger att han också överregerade och kommer donera till välgörenhet för sitt uppträdande inför publiken. Summa summarum är konsekvenserna möjligen en följd av klubbkulturen och lo stile Juve.

Det ska ändå inte vara något problem att Bonucci missar en match. Barzagli eller kanske Rugani kan fylla det hålet, vilket inte minst den senare visat under den speltid han fått under säsongen. Kanske är till och med Rugani förbi Barzagli i mittbackskön när vårsäsongen är slut?

Två externa faktorer ser jag som starka skäl till att Juventus kan hela vägen i år. Dels är det lottningen, som innebar att FC Porto väntar ikväll. För mig vore det en jätteskräll om Porto slog ut Juventus. Porto går visserligen bra i portugisiska ligan och slog ut Roma i kvalet. Men det spelet som de visade upp under gruppspelet kan knappast skrämma Juventus, även om Allegri varit tydlig med att visa Porto extremt stor respekt inför dubbelmötet.

Det ger en otroligt stor fördel att undvika någon av de största lagen i åttondel. Väl i kvartsfinal behöver det heller inte vänta någon gigant. Det kanske inte är rättvist att tala om giganter heller om man ser till vad storlagen presterat under säsongen. Ingen klubb tycks ha peakat under hösten som under tidigare säsonger i Europa, även om Real Madrid kanske kommit närmast.

För Juventus del är en av huvudkonkurrenterna, Barcelona, i det närmaste utslaget ur turneringen. FC Bayern som jag trodde på imponerade förra veckan, men jag tror att deras 5-1 snarare var ett resultat av negativismen kring Arsenal snarare än något annat. Förutom de uppräknade lagen finns då inte många kvar som skulle sätta skräck i Juventus.

Känslan man har just nu är att detta är Max Allegris sista säsong som Juventustränare. Jag tror inte några titlar eller uteblivna sådana i vår ändrar på saken. En ny tränare måste då sökas under året och spekulationerna är redan igång. Oavsett vem det blir kommer den nya tränaren behöva tid och med det kommer förändringar inom spelartruppen. Därför finns risken att säsongen 17/18 blir ett mellanår för Juventus. Det behöver inte märkas av i ligan, men i Champions League skulle det definitivt påverka titelchanserna.

Juventus har en generationsväxling i backlinje och målvakt framför sig, dessutom finns en Dybalasituation som det redan diskuteras kring nu. Med allt det i åtanke förstärks känslan av att detta är året då Juventus ska vinna Champions League.

Vad hände med mitt tips då? Jo, jag funderade en stund och kom fram till att det var mest spelvärt att lägga en hundring på Juventus. De har ändå chansen.

****

Bloggen tar en liten paus eftersom jag åker på en fotbollsresa. Jag ska bland annat se Juventus-Empoli i helgen och återkommer med en reseberättelse när jag kommer hem nästa vecka. Ci vediamo.

Publicerad 2017-02-22 kl 13:44

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons