Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tränarkarusellen snart igång när storlagen underpresterar

Det är inte lätt att vara tränare i Serie A. Särskilt inte i någon av de största klubbarna. I helgens omgång 34 fick vi se några resultat som ytterligare väcker tvekan över vissa tränare. Män som kommer få en jobbig maj månad, i en del fall alldeles oavsett prestationer på planen.

Helgens största match var Il Derby della Capitale mellan tvåan Roma och fyran Lazio. Tränaren som det mest diskuterades kring var förstås förloraren Luciano Spalletti. Han fick se Lazio ta en tidig ledning genom Keita Baldé i den tolfte minuten. Edin Džeko, som togs till nåder av just Spalletti efter utbrottet tidigare samma vecka, missade det första stora läget innan Keitas mål.

Roma hade sen väldigt svårt att skapa chanser och Lazio behövde inte förta sig när ledningen skulle bevakas in till pausvilan. Trodde dem. En Wallacespark och en Strootmanfilmning senare hade Roma straff i den 45:e minuten. Daniele De Rossi klev fram och slog en straff med knappt styrfart och medioker placering. Strakosha var dock inte på hugget och Roma fick en psyklogiskt viktig kvittering.

En kedja av intressanta saker skedde under dessa ögonblick. Nederländaren Strootman visade att han lärt sig ett och annat om furbo i Italien samtidigt som Wallace indirekt blev syndabock för ett baklängesmål för andra Romderbyt i rad. I höstas var det också Kevin Strootman som snodde bollen av Wallace och gav Roma ledningen den gången.

Sen kan man undra varför romaren De Rossi får slå en straff i ett derby. Mittfältaren, som spelar med hjärtat utanpå tröjan, har ingen historia av större självbehärskning i matcher mot Lazio. Den här gången gick det vägen trots en dålig straff.

Lazio fick den perfekta starten på andra halvlek genom en osannolik derbymålskytt när Dušan Bastas skott styrdes via Fazio i mål. Den argentinske mittbacken lät tidigare Keita skjuta bollen mellan benen på honom vid 1-0 målet och blev utbytt en stund efteråt.

Strax innan den 75:e minuten gick Lazios mittback De Vrij sönder igen. I samma veva som han byttes ut skickade Roma in Francesco Totti på planen. Jag anande att symboliken skulle bli för tydlig. Med Lazios försvarsgeneral borta gavs det plats för ikonen Totti att vända hans sista derby i karriären. Den känslan förstärktes när Simone Inzaghi valde att ersätta De Vrij med landsmannen Hoedt, vars grova misstag mot Palermo senast föranledde ett baklängesmål.

Men inte ens Totti kunde rädda Roma. Anfallsspelet körde fast precis som tidigare och Lazio kunde ganska enkelt komma till kontringslägen. Džeko missade ett nytt gyllene läge som Strakosha gjorde en fenomenal reflexräddning. Bosnierna fick inte många bollar att jobba med och yttrarna Salah, El Sharaawy och inbytte Perotti.

Istället kunde Keita Baldé avgöra matchen fem minuter före slutet med sitt 3-1 mål. Senegalesen inledde säsongen med att kontraktsbråka och placerades på bänken av Inzaghi. Gensvaret har varit starkt från anfallaren, och nu upplever han sin största stund som Laziospelare.

Lazio har tidigare under säsongen haft svårt att ta poäng mot topplagen i serien. Efter vinsten i den första cupsemin mot Roma trodde man att denna negativa trend var på väg att vändas. Men Lazio fick ett tydligt motbevis på det när Napoli avverkade dem enkelt med 3-0 på Olimpico i april. Kanske kan denna seger innebära en ny skjuts i rätt riktning. Det är nödvändigt för att Lazio ska nå nästa nivå, och eventuellt övertyga Lotito att lätta på plånboken framöver.

Luciano Spalletti sa tidigare i våras att han avgår som tränare ifall det inte blir någon titel. Det kommer det inte bli men Spalletti har skjutit upp samtalen om en förlängning och vill fokusera på lagets slutspurt under maj.

Just det uttalandet har skapat förvirring kring tränarens framtid. Jag är övertygad om att Spalletti mycket väl kan fortsätta trots noll titlar. Särskilt när han kan se fram emot att samarbeta med nye sportchefen Monchi. Dessutom är många av kandidaterna till jobbet osäkra kort på ett eller annat sätt.

Det senaste namnet sägs vara Unai Emery som Monchi kan tänkas vilja jobba med igen. Efter att PSG:s hopp om en femte raka ligatitel nästintill dött i helgen verkar Parisledningen tveka på en fortsättning med Emery. Spanjoren är en mycket spännande tränare, men hans rykte har fått sig en törn efter kollapsen mot Barcelona och en dålig höstsäsong i PSG. Där är Spalletti i alla fall en garanti för pallplaceringar i Serie A.

En annan som sitter löst är Inter Stefano Pioli. Det blev som väntat förlust mot Napoli på San Siro och det är sex omgångar sedan laget vann en match. Inter spelade utan självförtroende och skapade nästan ingenting framåt under matchens första hälft. Napoli var både bättre med boll och klart farligare framför mål. Precis innan paus gjorde Nagatomo ett inte otypiskt misstag framför eget mål, och Callejón högg direkt och stötte in ledningsmålet.

Efter paus blev Inters anfallsintentioner bättre och Napolis problem att stänga matcher vid ledning verkade synliggöras igen. Men Inter började slarva över hela planen och gästerna fick mot slutet ordning på spelet igen.

Sarri bytte in Allan som tätade till på mitten, Milik som såg pigg ut och en initiativtagande Marko Rog. Men Pioli kunde inte förändra matchbilden med sina byten, där Perišić och Banega kom in framåt.

I och med förlusten sjunker förtroendet bland fansen ytterligare för Pioli. Interledningen stöttar fortfarande tränaren utåt. Samtidigt kommer uppgifter att Pioli kan få jobba vidare i kinesiska systerklubben Jiangsu Suning som tack för säsongens insats i Inter.

Surret kring Diego Simeones framtid blir allt intensivare, inte minst efter tisdagens smäll mot Real och det faktum att Atleti ser ut att missa CL-finalen. Inter ska lägga ett erbjudande till argentinaren och det ska innehålla en skräddarsydd managerroll.

Om det inte blir Simeone, och om både Pioli och Spalletti lämnar sina klubbar, då tror jag att den senare kan vara ett bra val för Inter. Med Spalletti finns som bekant ett tak, han vinner ju inte Serie A, men det kommer heller inte bli Inters mål nästa säsong.

Då ska man ta en CL-plats, och för det kan Spalletti vara perfekt. Kanske har den krävande Rompubliken sugit musten av Spalletti och då kan ett byte till en annan Champions Leaguekandidat vara det rätta karriärvalet. Det kommer bli en lång och högintressant mercato, inte minst på tränarfronten.

****

I övrigt noterar vi att…

Atalanta ser ut att plocka en Europa Leagueplats mot alla odds. De blåsvarta punktmarkerade bort Paulo Dybala i en låst första halvlek mot Juventus, men tog ledningen på tilläggstid genom den eftertraktade Andrea Conti.

I andra halvlek varvade Juventus upp och pressade tillbaka hemmalaget. Juveägde Spinazzola gjorde självmål, och Dani Alves såg ut att avgöra med sitt mål sju minuter före full tid. Men denna upplaga av Atalanta har både karaktär och kvalitet.

I den 89:e minuten vräkte schweizaren Remo Freuler in kvitteringen efter en dubbelchans, sedan han i första halvlek missat ett friläge mot Buffon. Papu Gomez visade sig återigen vara fundamental för Atalantas offensiv och där bak utmärkte sig Caldara med en ny fin insats.

Deras jakt på Europa blir betydligt lättare när inget av lagen verkar vilja ha den sista EL-platsen. Milan kryssade borta mot Crotone efter mål av hemmalagets Trotta och kvitteringen av Palotta. Crotone, som kämpar febrilt för att stanna kvar, stod upp väldigt bra återigen.

Formsvaga Milan har bara tagit en seger mot fyra bottenlag de mött de senaste omgångarna. Lapadula fick återigen starta som center, men till nästa match ska väl Bacca prioriteras?

Milan borde definitivt gå för en EL-biljett även om det innebär att tävlingssäsongen skulle börja redan i slutet av juli. Med den nystarten klubben gör med nya ägare skulle det se dåligt ut om klubben inte ens kunde erbjuda Europa Leaguespel. Oavsett vilket förväntas Vincenzo Montella vara på Milanbänken även i höst.

Fiorentina fortsätter sin irrfärd som ett av fotbollseuropas märkligaste lag. Palermo hade inte vunnit på två månader men slog tillbaka Viola med 2-0 hemma på La Favorita. Sportchefen Corvino sa att förlusten är, tillsammans med kollapsen mot Mönchengladbach i februari, bland de värsta han upplevt under sin fotbollstid.

Paulo Sousa förväntas inte få förnyat kontrakt, samtidigt som Corvino helst vill se en italienare som näste tränare. Trots förlusten är laget bara fyra poäng bakom Milan på sista EL-platsen.

Sprickan mellan Genoas president Preziosi och fansen är total efter 1-2 hemma mot mycket formsvaga Chievo. Goran Pandev gav Genoa ledningen precis innan paus, därefter började fansen fira med smällare och rökbomber.

Det ledde till ett spelavbrott och i andra halvlek vände Chievo matchen. Preziosi kallade fansen beteende för skamligt och förslog att nästa hemmamatch spelas bakom stängda dörrar. Genoa har inte behövt oroa sig för för bottenlagen trots en tydligt nedåtgående trend hela 2017. Men nu är det bara fem poäng ner till Crotone och laget är plötsligt indraget i bottenstriden. En ritiro väntar för de rödblå, på obestämd tid.

Och så var det dags för en ny rasistskandal i Serie A. I 0-1 förlusten borta mot Cagliari utsattes Pescaras Sulley Muntari för rasistiska glåpord av hemmapubliken, och svarade med att gå av planen i protest.

Dessförinnan hade Muntari uppmärksammat domaren på rasistljuden och fått till svar ett gult kort riktat mot sig för meningsskiljaktighet. Skandalrubrikerna har fortsatt eftersom mittfältaren inte fått sin avstängning för det gula kortet hävd av förbundet. Inte heller har Cagliari bestraffats, då det endast var ett fåtal skyldiga och inte en stor del av curvan.

Lika mycket tur hade inte några av Inter och Lazios supportrar. Klubbarnas respektive Curva nord kommer stängas av en match för rasistläten mot Napolis Koulibaly och Rüdiger i Roma.

Curva nord-cynikern i mig kunde inte låta bli att tänka på hyllningarna till Keita Baldé under derbyt. Det var länge sedan en afrikansk spelare fick den typen av positiv uppmärksamhet av Lazios klack. Det är sorgligt att tänka i dem banorna, men det visar bara hur stort problemet är och hur långt vi är ifrån en lösning på något plan.

****

Omgångens vinnare: Lazio, där Simone Inzaghi till och med klarar att vinna derbyn utan Ciro Immobile (skadad på uppvärmningen).

Omgångens förlorare: Genoa. Med Crotones form, och till viss del även Empolis, är det inte uteslutet att Italiens äldsta klubb ramlar ner.

Omgångens mål: Krulltotten Diamantis frispark mot Fiorentina. Ett gol dall’ex för Diamanti, som har ett förflutet i Viola.

****

Juventus är på god väg mot en Champions Leaguefinal mot Real Madrid. Juve tog tag i matchen direkt mot Monaco och inledde mycket starkt. Man hade sedan en del besvär med Mbappé och monegaskernas huvudspel, men efter målet av Higuaín övertog man kontrollen över matchen igen.

I andra halvlek hade den franska ligaettan svårt att friställa sina målfarliga spelare i straffområdet. Juve stängde ner deras anfallsspel och däremellan gjorde Higuaín sitt andra mål.

El Pipita levererade när det som bäst behövdes med två målskyttsmål. Han såg rapp ut även mot Atalanta, och revanscherade sig igår för de missade lägena mot Barcelona. Juventus försvarsspel såg lika bra ut som i kvartsfinalen och Monaco står för en extremt tuff uppgift som ska vända 0-2.

Deras tränare Jardim våndades säkert över mittfältaren Bakayokos brutna näsa förra veckan, efter att han kolliderat på träning med tidigare Torinokaptenen Glik ironiskt nog. Bakayoko hann ändå bli spelklar och såg ut som han var på maskerad, med blonderat hår, getskägg och en ansiktsmask.

Tyvärr för Jardim och Monaco blev hans insats ihågkommen i negativ bemärkelse. Vid Juves blixtrande kontring till 1-0 tar han inte jobbet i löpingen hemåt. Sedan dräller Bakayoko med bollen i sekvensen som föranleder Higuaíns andra mål. En konstig utveckling på den senaste veckan för den vanligtvis mycket duktige ivorianen.

****

Till sist minns vi Il Grande Torino på årsdagen av flygkraschen på Supergakullen utanför Turin, den fjärde maj 1949. Vila i frid till ett av historiens bästa fotbollslag.

Publicerad 2017-05-04 kl 22:24

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons