POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Säsongsranking Serie A: Plats 11-20

  1. Benevento Plats 2016/2017: 5 (Serie B) Tränare: Marco Baroni

Under deras första säsong i Serie B tog lilla Benevento sig till högstadivisionen efter vinst i playoff-finalen mot Carpi med 1-0 totalt. Det är svårt att sätta ord på storheten i prestationen men klubben kommer ge allt för att åstadkomma ett nytt mirakel.

Under sommaren har Benevento satsat på flera namn inte fått det stora genombrottet i Serie A än, men som garanteras speltid och en möjlighet att sätta avtryck i Kampanienklubben. Marco D’Alessandro och Lazioägde Danilo Cataldi är två exempel på spelare som måste lyckas om laget ska ha en chans att hänga kvar.

Och det blir förmodligen en övermäktig uppgift för Benevento. ”Häxorna” har den klart profilsvagaste truppen i Serie A och måste hoppas på att 20-målskytten Fabio Ceravolo och Perugiaförvärvet Massimo Coda blir tungan på vågen. Vad som än händer får Benevento i alla fall spela häftiga regionderbyn mot Napoli.

Nyckelspelare: Marco D’Alessandro. 26-åringen lånas in från Atalanta där han agerade inhoppare på ytterforwardsplatserna. D’Alessandro har ungdomsbakgrund från både Lazio och Roma. Kommer bli den kreativa nyckeln offensivt och besitter en hög högstanivå.

Håll ögonen på: Rumänen med kvalitetsnamnet George Puscas var den som sköt Benevento upp till Serie A. 21-årige Puscas ägs av Inter dit han kom som ungdomsproffs. Kommer spela i en roll strax bakom centerforwarden.

  1. Crotone Plats 16/17: 17 Tränare: Davide Nicola

Crotone stod för en Great Escape när de övervann alla odds och säkrade kontraktet i den allra sista omgången. En prestation så remarkabel att Davide Nicola fick hålla sitt löfte om att cykla från Kalabrien till Turin (!) efter säsongen.

Crotone har i min värld klättrat i fotbollspyramiden efter förra säsongens bedrift, trots svaga ekonomiska resurser. De har fått in två spännande 97:or i Juventus Rolando Mandragora och Milans Giovanni Crociata. Åt andra hållet har flera bärande spelare försvunnit, där avsaknaden väntas bli störst efter Diego Falcinelli.

Forwarden återvänder till Sassuolo och var en av seriens största unsung heroes. Vem ska göra målen i hans frånvaro? Jag tror svaret på frågan blir väldigt diffust och Crotone får trots ökad svansföring finna sig under nedflyttningsstrecket.

Nyckelspelare: Om Falcinelli gjorde nästan allt rätt längst fram var målvakten Alex Cordaz lika bärande i defensiven. Cordaz kommer behöva upprepa den nivån om Crotone ska ha chans att hänga kvar.

Håll ögonen på: Marcus Rohdén, såklart. En ur svenska ögon bister Serie A-säsong räddades lite grann av Rohdéns äventyr djupt i den italienska södern. Rohdén spelade till sig en startplats på högerkanten ju längre säsongen led.

  1. Hellas Verona Plats 16/17: 2 (Serie B) Tränare: Fabio Pecchia

I Butei säkrade den uppflyttningsplats alla krävde via en mållös match i vårens sista omgång. Sommaren har sedan överskuggats av Antonio Cassanos vara eller inte vara i klubben, som bekant slutade med att han (i skrivande stund…) la skorna på hyllan.

Om Cassano sågs som ett osäkert kort kan detsamma sägas om värvningarna av Alessio Cerci och Martin Caceres. Få vet var man har dessa spelare nuförtiden, likaså gäller frågan om Serie B:s skyttekung Giampaolo Pazzini kan leverara mål på högsta nivån igen. Potentiellt kan Caceres och U21-landslagsmannen Alex Ferrari vara ett riktigt bra mittbackspar precis som Cerci-Pazzini kan innebära en målgaranti.

Ett annat frågetecken gäller tränaren Fabio Pecchias erfarenhet på denna nivå. Den tidigare andretränaren till Rafa Benitez i Newcastle, Napoli och Real Madrid gör sin debutsäsong i Serie A som huvudtränare. 43-årige Pecchia är lovande och kan få fason på Hellas Verona även i Serie A. Men för många saker känns för osäkra för att nytt kontrakt ska bli verklighet i nuläget.

Nyckelspelare: Alessio Cerci. 30-åringen har knappt spelat de tre senaste säsongerna efter felbedömningen att flytta till Atlético Madrid. Men alla vet vilken högstanivå som ryms inom yttern. Lyckas Cerci plocka fram den regelbundet kommer han skjuta Hellas till nytt kontrakt på egen hand.

Håll ögonen på: Daniele Verde. Romaägd ytter som ska försöka avlasta Cerci och Pazzini i offensiven. 21-åringen gjorde åtta mål på 32 matcher i mittenlaget Avellino i Serie B förra säsongen.

  1. SPAL Plats 16/17: 1 (Serie B) Tränare: Leonardo Semplici

Sannsagan är en av de stora berättelserna i europeisk fotboll anno 2017. En klubb som inte spelat i Serie A på nästan femtio år, legat i långvarig depression och konkursat flera tillfällen, är tillbaka i högstadivisionen efter bara en säsong i Serie B.

I bakgrunden till succén finns ägarfamiljen Colombarini från Ferrara, staden där SPAL har sin hemvist, och sportchefen Davide Vagnati som utvecklat fram ett harmoniskt samarbete. Detta har vi fått prov på under sommarens mercato där SPAL hittills gjort bäst affärer bland nykomlingarna.

I tränaren Leonardo Semplicis kontringsinriktade 3-5-2 finns gott om bollbegåvning på mittfält och framåt. Det visade sig när SPAL gick upp som laget med flest gjorda mål och tredje bästa försvar. Det är just försvaret dock som jag ställer mig frågande till om de håller Serie A-nivå. Gör de det finns goda möjligheter till överlevnad, för positiva vindar blåser runt Ferraraklubben.

Nyckelspelare: Tillsammans med gamle räven Sergio Floccari ska Alberto Paloschi göra mål på de få chanser SPAL väntas få under matcherna. 27-årige Paloschi spelade en roll i periferin i fjolårets Atalanta och gick mållös under säsongen. Men Paloschi har  under åren i Chievo visat att han är en pålitlig målskytt.

Håll ögonen på: 20-årige målvakten Alex Meret fick sitt stora genombrott i Serie B och belönades med en kallelse till Venturas italienska landslag. Udinese valde att låna ut Meret på nytt till SPAL och det kan visa sig bli avgörande för ett nytt kontrakt.

  1. Cagliari Plats 16/17: 11 Tränare: Massimo Rastelli

Ö-laget kom på en överraskande stabil placering som nykomling 2016/17. Satsningen med värvningar som Borriello, Bruno Alves och Isla betalade sig även fast Massimo Rastelli gjorde sin första säsong som Serie A-tränare. Men nu börjar mörka moln torna upp sig över Sardinens stolthet.

Nämnda Alves och Isla har lämnat under sommaren tillsammans med startspelarna Murru och Di Gennaro. Men det riktigt ödesdigra kan bli en uppblossad konflikt mellan 16-målsskytten Borriello och Rastelli, som lämnat den erfarne anfallaren utanför truppen till helgens seriepremiär.

Om det är så illa att nomaden Borriello får lämna blir det extremt viktigt att hitta en lika kapabel ersättare. Joao Pedro och Marco Sau är bra understöd till centern, men startelvan i övrigt höjs inga ögonbryn åt. Misslyckas klubben med plan-B i Borriello-caset väntar garanterat nedflyttningsstrid.

Nyckelspelare: Med tanke på hur många mål sarderna släppte in är målvaktspositionen utsatt i Cagliari. Alex Cragno var en av Serie B:s bästa målvakter i Benevento och har alla förutsättningar att minimera skadan i det läckande försvaret.

Håll ögonen på: Nicolò Barella, den 20-årige mittfältaren som spelade till sig en startplats under förra säsongen. En aggressiv och mångsidig spelare som det kommer låta höras ännu mer av framöver.

  1. Chievo Verona Plats 16/17: 14 Tränare: Roberto Maran

En av Serie A:s mest välskötta klubbar fortsätter sin odyssé i finrummet. Den här gången väntas det bli en mer prövande säsong då den ålderstigna truppen håller på att föryngras. Av spelarna som gjorde fler än 15 matcher ifjol var det bara en under 26 år.

Det kommer inte se vackert eller underhållande ut, men Chievo kommer ta sina poäng och landa på en placering på behörigt avstånd från bottenstriden.

Nyckelspelare: Ex-milanistan Valter Birsa har ett tungt ansvar att hitta lagets strikers, vilket han oftast gör med bravur. Sju mål och nio assist senast, och ett farligt vapen på fasta situationer.

Håll ögonen på: Mittfältaren Gianluca Gaudino tillhörde FC Bayerns lag under Pep Guardiola utan att slå sig in. Kan tysk-italienaren hitta en startplats på den här nivån istället?

  1. Genoa Plats 16/17: 16 Tränare: Ivan Jurić

En klubb som inte mår bra, så kan man sammanfatta Italiens äldsta klubb. Förra säsongen var en sportslig besvikelse med två stycken tränarsparkningar, där Ivan Jurić fick komma tillbaka under våren efter att först sparkats i samband med pinsam förlust mot Pescara.

Fansen gjorde uppror mot ägaren Preziosi, som satte ut klubben till försäljning utan att ha hittat en köpare än så länge. Förmodligen undvek Genoa bottenstriden för att konkurrenterna därunder var så svaga. Men jag ser ändå hopp för framtiden hos hamnstadens rödblå.

Klubben har värvat smart under sommaren med flera etablerade spelare, och har framförallt ett innermittfält och anfall som håller bra klass (Hiljemark kan inte räkna med en startplats). Då behöver inte ens Giovanni Simeones 13 ligamål förra säsongen saknas allt för mycket.

Nyckelspelare: Miguel Veloso. Den skadedrabbade portugisens karriär har tagit en konstig bana. Med honom mer frekvent på planen skulle det betyda en minimerad chans för dippar likt de som hände förra säsongen.

Håll ögonen på: Romaprodukten Andrea Bertolacci är tillbaka i klubben där han fick sitt genombrott. 20 miljoner euro visade mittfältaren inte kunna motsvara under tiden i Milan. Men att ta ett steg bakåt för två framåt känns som ett bra val av Bertolacci.

  1. Bologna Plats 16/17: 15 Tränare: Roberto Donadoni

Under kanadensiska ägaren Joey Saputo försöker Bologna bli en klubb som på sikt ska utmana om Europa. Där är inte klubben ännu, efter en i vissa stycken skakig säsong 16/17.

Bologna har dock byggt en trupp med mycket potential som definitivt ska kunna leverera en mittenplacering om tunga skador undviks. Mittfältet med alternativ som Poli, Donsah, Taïder, Crisetig och Nagy hintar om det.

I dagarna fick klubben också in rutinerade Rodrigo Palacio som kan göra livet enklare för Mattia Destro. Vi väntar fortfarande på att bygget Bologna ska ta fart.

Nyckelspelare: Med tanke på att Rossoblù är ett av seriens målsnålaste lag är det av essens att det finns någon där uppe som kan knacka in bollarna. Mattia Destro har inte gjort det med full övertygelse under sina två Bologna-säsonger, men snart kommer väl en +15 mål-säsong?

Håll ögonen på: Offensive mittfältaren Simone Verdi var en av lagets bästa spelare ifjol och har den goda smaken att göra drömmål, ofta. För att citera en välkänd kommentator, titta här. Och här. Och här.

  1. Udinese Plats 16/17: 13 Tränare: Luigi Del Neri

Efter några år av anonymitet i kölvattnet av Guidolins glansdagar börjar Udinese så smått samla ihop ett intressant lag. Förra säsongen hittade de en aura som ett lurigt och på hemmaplan svårslaget lag.

Luigi Del Neri anno 2017 är inte den mest eftertraktade tränaren, och behöver finna en plattform där laget lyfter ytterligare en nivå. Truppmässigt finns både bredd och djup som kan leverara en plats på övre halvan. Det ser balanserat ut, med inslag av spelare som kan bryta mönstret.

De har dessutom haft en bisarrt stark målvaktsuppsättning under sommaren med Scuffet, förra säsongens etta Karnezis och Meret. Den senare återvände till SPAL, Karnezis ska hitta ny adress, vilket gör att förväntningarna är stora på att Simone Scuffet får sitt slutgiltiga genombrott.

Nyckelspelare: Forwarden Duvan Zapata flög tillbaka till Napoli och klubben har värvat ett antal olika namn som ska minska saknaden efter colombianen. Mest ansvar kommer ligga på Cyril Thereau. Slumpen eller ej, Udinese var obesegrade i alla tio matcher som fransmannen gjorde mål i.

Håll ögonen på: Jakub Jankto är en del i den nya tjeckiska vågen av unga löften. En stark debutsäsong på Udinelagets mittfält för 21-åringen lockade till sig intresse från Arsenal, påstås det.

  1. Sassuolo Plats: 16/17: 12 Tränare: Cristian Bucchi

Den första säsongen med Europa League-spel slutade inte som planerat för den ambitiösa Emilia-Romagnaklubben. Först under våren hittade laget tillbaka till en normal nivå och kunde glida in på en bekväm tolfteplats.

I höst väntar nya utmaningar. Eran med Di Francesco på tränarbänken är över och in kommer Perugias förre tränare Cristian Bucchi. Fjolåret visade att truppen inte är så bred som Sassuolo kanske hoppades, och Bucchi kan räkna med en startsträcka under hösten innan idéerna sitter på plats.

Ett par viktiga kuggar har sålts men laget har fått in flera spännande unga namn, också, ett tecken på verksamheten är sund. Med Falicinelli tillbaka ståtar keramikstadens lag med honom, Berardi och Matri som alternativ framåt. Jag tror att Sassulo hamnar runt tiondeplatsen igen, varken mer eller mindre.

Nyckelspelare: Att Domenico Berardi var skadad hela höstsäsongen är betydande förklaring till Sassuolos svaga inledning. Få andra övre-mittenklubbar har spetsspelare som Berardi. Kan de behålla honom hela säsongen är det mesta möjligt.

Håll ögonen på: Stefano Sensis genombrottssäsong i Cesena 15/16 gav eko i fotbollsitalien. När han kom till ”mellanstationen” Sassuolo stod skador tidigt i vägen för den 1.68 långe innermittfältare. Först under våren radades 90-minutare upp, och alla hoppas att det fortsätter så för 22-åringen.

Publicerad 2017-08-18 kl 22:11

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto