Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mercatobetyg del 3: Lazio till Roma

Vi fortsätter med genomgången med fyra storklubbar som alla siktar på Champions League. Som tidigare är de viktigaste affärerna listade, i valutan euro.

Lazio

IN: Pedro Neto (Braga, lån+12,5 miljoner), Bruno Jordão (Braga, lån+6,5M), Adam Marusić (Oostende, 6,5M), Lucas Leiva (Liverpool, 5,75M), Nani (Valencia, lån), Felipe Caicedo (Espanyol, 2,5M), Davide Di Gennaro (Cagliari, gratis)

UT: Etrit Berisha (Atalanta, 5M), Keita Baldé (Monaco, 30+5M), Lucas Biglia (Milan, 17+3M), Ricardo Kishna (Den Haag, lån), Danilo Cataldi (Benevento, lån), Wesley Hoedt (Southampton, 17M), Ravel Morrison (Atlas, lån)

Det blev en Keita Baldé-sommar igen för Lazio. Kontraktsbråket från förra sommaren upprepade sig igen när senegalesen bara hade ett år kvar i ljusblått. Till slut såldes han till ett pengafyllt Monaco för en summa som president Lotito definitivt drar på smilbanden för. Som sympatisör till klubben är jag ändå glad att han valde ett lag där han blir startspelare. Jag hade inte velat ha alla dessa bråk och gnäll för att Baldé senare skulle hamna på en bänk i Turin eller Milano.

Det tyngsta tappet blir Lucas Biglia, en annan spelare det ryktats om i ett par år. I hans ställe kommer evigt underskattade Lucas Leiva. Där defensiven stärks upp med brassen (och det behövs) förlorar Lazio i argentinarens passningsskicklighet framåt. Och istället för Keita Baldé kommer portugisen Nani, ingen personlig favorit. Nanis aktier sköt i höjden efter ett starkt EM, men det är svårt att säga var han befinner i karriären nu.

Felipe Caicedo som reserv till Immobile känns som en extremt trött värvning. Överhuvudtaget är känslan att ersättarna är snäppet sämre än de som försvunnit från Lazio. Simone Inzaghi kommer behöva trolla med spelartruppen igen, en trupp som inte blivit bredare än under 16/17.

Lotito har fått väldigt bra betalt för flera spelare och kommer lite förvånande lägga över 15 miljoner euro på två portugisiska tonåringar. Från Lazio lånas ungtupparna Cataldi och Lombardi ut till Benevento för mer speltid. Lazio hade kunnat komma bättre rustat inför deras alltid lika svåra säsong efter en succésäsong. Work your magic, Mister Inzaghi.

Betyg: 5,5


Milan

IN: Lucas Biglia (17+3M), Leonardo Bonucci (Juventus, 40M), André Silva (Porto, 38M), Andrea Conti (Atalanta, 25M), Franck Kessié (Atalanta, lån+28M), Hakan Çalhanoğlu (Bayer, 20+4M), Fabio Borini (Sunderland, lån), Mateo Musacchio (Villarreal, 18M), Nikola Kalinić (Fiorentina, lån+25M), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg, 18M)

UT: Gianluca Lapadula (Genoa, lån), Andrea Bertolacci (Genoa, lån), Carlos Bacca (Villarreal, lån), Andrea Poli (Bologna, gratis), M’Baye Niang (Torino, lån+15M), Juraj Kucka (Trabzonspor, 5M), Mattia De Sciglio (Juventus, 12M), Lucas Ocampos (Marseille)

Över två miljarder kronor spenderade Milan med nya kinesiska pengar på att förstärka truppen. Det är det högsta ett italienskt lag spenderat under en transferperiod, någonsin. Vad har de fått för pengarna då?

Jo, nära på en helt ny startelva. Ett nytt mittbackspar, nya wingbacks, ett nytt innermittfält och en helt ny anfallstrio. Värvningarna känns genomtänkta och nästan alla för en rimlig prissumma. De har säkrat två av ligans mest spännande unga spelare (Kessié och Conti) och en portugisisk landslagsforward i André Silva.

Just Silva är den som vid sidan av Borini löper störst risk att bli kallad floppvärvning, mycket på grund av den höga prislappen. Silva spelar helst centralt i anfallet men där är det igenkorkat just nu av Patrick Cutrone och nye Kalinić. En ytterplats ligger öppen men lyckas André Silva acklimatisera sig så snabbt att han gör den till sin?

Bonucci var förstås den som gjorde Milans mercato till något episkt och det dröjde några veckor innan nästa nyförvärv blev klart. Nikola Kalinić blev lösningen på forwardsproblemet som hetat Carlos Bacca det senaste året.

Inte alla är övertygade att kroaten blir den som skjuter Milan till guld och gröna skogar, inte när man ställer Kalinić jämte Aubameyang och Belotti som också jagades av sportchef Mirabelli och Vd:n Fassone. Jag ser en ändå logik i att satsa på en pålitlig målskytt som Nikola Kalinić och vänta ett år på Belotti och följa dennes utveckling.

Denna oerhörda mercatooffensiv görs för att Milan ska nå framgångar snabbare och kunna växa ekonomiskt. Vi får se var Milan står om 13 månader, när kinesernas lån ska betalas tillbaka till amerikanska hedgefonden Elliott. Här och nu har Milan lyft både Serie A och sig själva, och byggt om spelartruppen på ett fantastiskt sätt.

Betyg: 8,5


Napoli

IN: Adam Ounas (Bordeaux, 10+2M), Mario Rui (Roma, lån)

UT: Jonathan De Guzmán (Frankfurt, gratis), Duván Zapata (Sampdoria, lån+20M), Ivan Strinić (Sampdoria, 2M), Leonardo Pavoletti (Cagliari, lån+12M)

Förra sommaren var den röda tråden i Napolis transferstrategi att hitta breddspelare. Spelare som kunde avlasta en hårt matchad förstaelva. Higuaín såldes och de dyra pengarna satsades på ersättaren Milik. Vissa spelare lyckades med bravur (Zielinski, Diawara, Rog), andra blev kvar på bänken hela säsongen (Maksimović, Tonelli, Giaccherini).

Den här sommaren har fokus istället legat på att behålla stommen i laget. Endast två spelare har tagits in för bredda truppen. 20-årige Adam Ounas tas in från Bordeaux för att agera vice-Callejón. Portugisen Mario Rui lånas från Roma efter en skadedrabbad säsong för att ge Ghoulam en match på vänsterbacken.

Där stannar det. Ut har vänsterbacken Strinić åkt tillsammans med anfallarna Zapata och Pavoletti, som aldrig lyckades i Neapel. Är detta en misslyckad mercato för det? Nej, jag finner det klokt att dels satsa på en redan väldigt samspelt startelva, dels att lyckas behålla alla stjärnor där.

Den stora frågan är om president De Laurentiis och sportchef Giuntoli skulle köpt en spelare som förstärkt startelvan? Den svagaste punkten Pepe Reina valde att stanna med ett år kvar på kontraktet. En annan logisk förändring vore att hitta ett bättre komplement till Koulibaly. Men efter att Raúl Albiol gjort sin bästa säsong som Napoli-mittback vore en sådan åtgärd också drastisk.

Att Napoli har truppen för att gå långt på tre fronter råder inga tvivel om. Om spetsen finns för att utmana Juventus på allvar och gå till semi i Champions League är en annan fråga.

Betyg: 6,5

Roma

IN: Hector Moreno (PSV, 5M), Rick Karsdorp (Feyenoord, 14+5M), Maxime Gonalons (Lyon, 5M), Lorenzo Pellegrini (Sassuolo, 10M), Aleksandar Kolarov (Man C, 5M), Patrik Schick (Sampdoria, lån+42M), Gregoire Defrel (Sassuolo, lån+20M), Cengiz Ünder (Istanbul BB, 13,4M)

UT: Mohamed Salah (Liverpool, 42+8M), Leandro Paredes (Zenit, 23+4M), Antonio Rüdiger (Chelsea, 35+4M), Seydou Doumbia (Sporting, lån), Clement Grenier (Lyon), Mario Rui (Napoli, lån), Juan Iturbe (Tijuana, lån)

Vid sidan av Milan har Romas mercato på förhand var mest spännande att följa. Anledningen stavas Monchi, den enormt duktige sportchefen från Sevilla. Om vi kollar på spanjorens pluskonto så har han förstärkt mittfältet på ett fint sätt med väldigt prisvärda lösningar i både Gonalons och Pellegrini.

De har hämtat in en hel del unga talanger där Schicks namn sticker ut främst. Om alla klausuler går igenom efter lånet kommer yttern kosta 42 miljoner euro för Roma. Överpris? Tja, har det gått så långt så långt att klausulerna betalas ut betyder det att Schick gjort något avtryck i Roma i alla fall. Sampdoria beräknas inte få medparten av övergångssumman innan 2020. Roma får in en råtalang och det kan berättiga priset i slutändan.

På grund av FFP tvingades giallorossi sälja både Salah och Rüdiger dyrt. Salah såldes tidigt på sommaren och en kan undra om inte Roma skulle avvaktat för att få mer pengar av Liverpool, eftersom priserna trissades upp ju längre sommaren led.

En engelsk studie visar att flera av Europas storklubbar betalade alldeles för mycket för vissa spelare. I Salahs och Rüdigers fall är det tvärtom, Roma skulle krävt mer pengar. En försäljning som Monchi och president Pallotta kan vara muntrare över är breddspelaren Paredes till Zenit, som kan hamna på 27M euro till slut.

Jag är tveksam till om Defrel kommer bli värd 20M euro. Men Roma var också tvunget att hitta en backup till Džeko. I Sevilla spenderade Monchi aldrig mer än 15M euro på en enskild spelare. Han har fortsatt på den inslagna vägen i Roma med att sälja dyrt och köpa prisvärt. Inskolningen av Patrik Schick kommer bli avgörande för hur Monchis första mercato bedöms.

Betyg: 7

Publicerad 2017-09-09 kl 11:30

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons