Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inför superhelgen: Visar Inter sitt rätta ansikte i Milanoderbyt?

Efter sju omgångar i Serie A hittar vi Inter på delad andraplats med Juventus, två poäng bakom Napoli. Sex segrar och en oavgjord match i Bologna gör att Inter fått sin bästa start sedan 2002, då andraplatsernas mästare (sorry) Héctor Cúper tränade nerazzurri. Allt frid och fröjd då inför derbyt mot Milan? Inte riktigt.

Resultatraden kan ingen klaga på. Inte heller nye tränaren Spallettis sätt att stabilisera upp laget. Så pass bra att Inter kan vände ett underläge på Olimpico mot Roma trots mediokert spel dessförinnan. Eller få med sig en poäng mot Bologna när de borde förlorat med ett par bollar. Maxutdelning rent poängmässigt med andra ord.

Men spelet har hackat och känns långt ifrån lika övertygande som resultatraden. Uddamålssegrar mot jumbolagen Benevento och Genoa senaste två matcherna skrämmer ingen, lägg därtill ett sent avgörande mot bottenlaget Crotone i omgång fyra.

Spalletti kan förstås vifta ifrån sig med att vi bara är i inledningen på hans första Intersäsong. Det kan visa sig väldigt tacksamt att möta nästan enbart lag från undre halvan och alltjämt peka på att poängen kommit fast spelet inte suttit. Men nu är Inter i ett annat läge över kommande veckor.

Efter Milanoderbyt väntar Napoli borta och Sampdoria hemma. Ett realistiskt scenario är att Inter får med sig sju poäng från dessa tre matcher och seglar vidare i höstmörkret som en dark horse. En nästan lika tänkbar utveckling är att det stannar på en poäng. Då är Spalletti tillbaka på ruta ett och jobbiga frågor om vinnarmentaliteten i laget lär tas upp igen.

Till derbyt går Inter in som favorit och får ett ytterligare test på om laget är redo att sätta prägel även i stormatcher. Att vinna igen mot Milan vore symboliskt oerhört viktigt efter två stycken 2-2 möten förra säsongen.

Ett återkommande problem har varit kreativiteten framåt och försöken att stoppa in João Mário i trequartistarollen på tremannamittfältet. Den portugisiske EM-mästaren har sett trubbig ut och i de två senaste matcherna har Marcelo Brozović tagit hans plats. Mot Benevento var det kroaten som gjorde Inters båda mål (varav en tjusig frispark) och såg ut som lösningen på problemet.

Sedan kom landslagsuppehållet där Brozović gick sönder och hans muskelproblem kan hålla honom borta flera veckor. Förvånande nog har Brozovićs mål en oväntat avgörande effekt på Inter. Under de nio matcher 24-åringen gjort mål i Intertröjan har laget vunnit åtta och bara förlorat en.

Landslagskollegan Ivan Perišićs betydelse är ännu tydligare. Vid Perišić-mål har Inter bara förlorat en gång på 19 matcher (tolv segrar och sex kryss). Yttern har varit Inters kanske bästa spelare i offensiven med tre mål, tre assist och höga snittbetyget 6,43 hittills av Gazzetta dello Sport (Brozović snittar 6.25). Men kroaterna har gjort mål i samma match vid endast ett tillfälle, i vårens slutomgång mot Udinese. Vinst där förstås.

Ansvaret vilar nu ännu mer på Perišićs axlar, som nekade en övergång till Manchester United i somras och förlängde istället med Inter. Kroatens utköpsklausul ligger nu på 60 miljoner euro. Som en jämförelse ligger Brozovićs på 50M euro och Icardis på 110.

Att João Mário skulle få chansen igen på mittfältet kan inte vara den bästa lösningen. Spalletti kan då välja att flytta upp Borja Valero ett steg och spela honom framför Vecino och Gagliardini. Balansen blir defensivt bättre och det är samma uppställning som användes i segern mot Roma.

Samtidigt är känslan att Borja Valero inte är i någon matchavgörande form just nu efter hans succéartade premiär mot ett förvirrat Fiorentina. Ett tredje alternativ kan vara att spela Candreva som trequartista.

Yttern må vara ojämn som få, men är någon sorts tillfällig derbykung i Milano också. Ett sent kvitteringsmål i höstmötet och ytterligare ett till i våras är beviset. Den typen av matchvinnande egenskaper ska tas till vara på mot ett Milan med ringa erfarenhet av il Derby della Madonnina. I sådana fall kanske 19-årige fransmannen Yann Karamoh får smaka på en av Italiens största matcher från ytterplats.

Milan då? Vincenzo Montella fäktas mot kritiker bland fans, press och Silvio Berlusconi. Den tidigare presidenten sågade tränaren och påstod att han kördes över av styrelsen när Milan skulle välja ny tränare efter Mihajlović sommaren 2016.

Jag tycker Montella sköter kritiken på ett bra sätt och jag skulle verkligen tycka synd om honom vid förlust på söndag. Det är inte hans fel att de egna fansen och många andra blåst upp detta lag som något som skulle revolutionera Serie A. Han kan inte ansvara för höga förväntningar, däremot är det hans uppgift att få ordning på spelet som lämnar väldigt mycket att önska både offensivt och defensivt.

Jag hoppas för hans skull att de rödsvarta tar sig i kragen och spelar för sin tränare på söndag. Det kommer bli en stenhård match fysiskt och det är ett område som Milan kan matcha Inter på. I övrigt har Inter en fördel när det gäller formkurvan, startelvan och derbyerfarenheten. Ett perfekt läge för Milan att ruska om säsongen kan man också se det som.

80 000 förväntansfulla åskådare, slutsålt flera veckor i förväg, kommer spänt se på vilket avstamp deras randiga lag tar mot resten av höstsäsongen. Inter mot en efterlängtad CL-plats och Milan mot avgrunden?  Det är dags för lagen att ta av sig förklädnaderna och maskerna, och visa upp deras riktiga jag på idrottens la Scala.

****

Startar ett nytt calciohäng i Malmö till helgen. Har döpt det till Angolo Greco (grekiska hörnet) och platsen är Kamaki, en grekisk restaurang/sportbar. Tanken är att samla fotbollsintresserade för ett schysst häng i en trevlig lokal med god medelhavsmat. Angolo Greco är tänkt att hållas ungefär en gång i månaden, vid stormatcher på söndagar.

Vad: Premiär för Angolo Greco med Milanoderbyt Inter-Milan

Var: Restaurang Kamaki, Roslins väg 19, Malmö

När: Söndag 15:e oktober kl 20 (avspark 20:45)

Varmt välkomna!

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-10-14 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons