Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sverige bör inte frukta detta Italien

Sverige och Italien drog nitlotten när de lottades mot varandra i VM-kvalets playoff. Med namnen, traditionen och vanan att spela under press på sin sida går Italien in som klar favorit i dubbelmötet. Betyder det att svenska landslagsspelare och fans ska gå med ångesttankar fram till den tionde november? Absolut inte.

Faktum är att Sverige är det landslag som går in till playoff-mötet med flest positiva vindar bakom sig. Italien har under olika former varit både kritiserade och ifrågasatta ända sedan uttåget från dödens grupp (Godin, Suarez och Chiellini ni vet) i VM 2014.

ANNONS

När gli azzurri anlände till Frankrike förra sommaren talades det om det sämsta italienska landslaget i modern tid bland fotbollsfolk på stöveln. Italien motbevisade kritikerna och var bara en högdramatisk straffläggning från att slå ut både regerande världs- och europamästarna Tyskland och Spanien på vägen till finalen.

Från det kunde vi lära oss två saker. Antonio Conte är en fantastisk tränare som efter EM skulle återgå till att göra fantastiska saker på klubblagsnivå. Han var den enskilt största anledningen till Italiens lyckade EM.

Det andra är att man aldrig ska räkna bort ett uppretat och ifrågasatt italienskt landslag. När skepticismen och olyckstecknen är som störst har italienarna en mäktig förmåga att knyta näven och ena sig. Likt förra sommaren, likt VM-guldåret 2006.

Kommer detta lag resa sig på samma sätt mot Sverige? Det är möjligt, men vi ska ha klart för oss att det är ett lag som på pappret inte överhuvudtaget kan mäta sig med världsmästartruppen för elva år sedan till exempel. Italien idag har lagdelar som det ofta skojas om inte ser tillräckligt ”italienskt bra” ut. Det kan vara bristen på världsklassforwards eller bredd på innermittfältet.

ANNONS

Det Italien främst har en generation unga spelare som antigen knackar på gränsen till landslagstruppen eller startelvan. Namn som Donnarumma, Gagliardini, Chiesa, Caldara och Rugani, för att nämna några, vittnar om att en ny italiensk storhetsperiod kan vara i sitt lindande. Men där är vi inte än och det kan Sverige vara glada för.

Tränaren som efterträdde Conte heter Gian Piero Ventura och kom från fem framgångsrika säsonger i Torino. 69-åringen etablerade Toro som ett ambitiöst lag på övre halvan och tog det tidigare jojo-laget ut till en efterlängtad Europa League-plats på bara tre år.

Ventura blev i Torino känd för sin taktiska noggrannhet och lagets solida försvarsspel. På senare tid har han försökt implementera sitt favoritsystem 4-2-4 i landslaget, med varierad framgång. När Ventura ställde upp den formationen på Bernabeu i gruppfinalen mot Spanien hånades han för sin naivitet i 0-3 förlusten.

1-1 resultatet på hemmaplan mot Makedonien för elva dagar sen var dock det som fick en allt mer högljudd opinion att vända sig mot förbundskaptenen. Jag uppskattar Ventura för hans arbete i Torino och tyckte han var ett rimligt val som förbundskapten, trots frånvaron av storklubbsjobb (han hade Napoli i Serie C1). Med det sagt så var de allra bästa italienska tränarna upptagna med andra jobb när förbundet skulle välja rätt person förra året.

ANNONS

Men okej, 4-2-4 hit, tränare utan erfarenhet av toppnivå dit. Självklart kommer alla förväntningar ligga på ett italienskt avancemang mot Sverige. Om Chiellini, Bonucci och Buffon stänger igen där bak, och Insigne hittar Belotti med sina magiska passningar framför mål, då har Sverige väldigt få halmstrån att greppa efter. Eller om Ventura tar till förnuftet och kallar in den neutraliserade mittfältaren Jorginho (grym!) till truppen.

Sverige får lita på nyfunnen inspiration under Janne Andersson och den kollektiva styrkan. U21-landslaget slog ut Italien på väg mot guldet i EM för två år sedan och det ska hellre hämtas styrka därifrån snarare än den deppiga insatsen i Toulouse förra sommaren när Eder gav Italien segern i ländernas senaste möte.

Det ska bli förbannat tråkigt att se något av dessa lag missa VM. Italien bär favoritskapet men Sverige har visat på senare tid mot Frankrike, ett lag som är längre fram än Italien, att det går att till och med slå de allra bästa. Så vad säger vi i procentchans, 70-30 till Italien?

ANNONS

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-10-17 kl 19:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto