Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gattuso är inte lösningen på Milans säsong

Efter en dyster oktobermånad kunde Milan se fram emot november med ett klart beskedligare spelschema. Sassuolo och Napoli borta, följt av Torino hemma. Inför dessa matcher höll jag sex poäng som ett minimum, annars skulle tränaren Vincenzo Montella ligga riktigt pyrt till.

Efter helgens 0-0-match mot Torino, Milans fjärde raka mållösa på San Siro, stannade månadens poängantal på fyra. Mycket riktigt skulle det inte räcka för Montella som fick sparken i förmiddags.

Diskussionerna om 43-åringens Milanframtid har pågått ändå sedan den stora satsningen i somras. Milans sportsliga ledning med Mirabelli och Fassone i spetsen valde att satsa på Montella även denna säsong, med ansvaret att styra en trupp full av inköpta spelare för över två miljarder kronor i rätt riktning.

ANNONS

Det var en chansning då, men Milanledningen kunde falla tillbaka på Montellas jobb under 2016/17 som var ett fall framåt jämfört med senare säsonger. Men i själva verket vilade beslutet på en bräcklig grund.

Milans höga poängantal under första halvan av 16/17 maskerade många av de brister som fanns i laget redan då. Spelargenombrott som Susos, Donnarummas, och Locatellis vann uppmärksamheten från en spelidé som inte såg flytande ut. Dessutom kom supercupvinsten mot Juventus före nyår som en ytterligare boost för lagets självbild

Sedan kom nyckelspelaren Bonaventuras skada i februari som höll landslagsmittfältaren borta resten av säsongen, och Milans flax försvann. Våren såg klart beskedligare ut men Montella lyckades lösa sjätteplatsen och Europa League-spel – efter att Inter verkat pinsamt ointresserat av samma placering större delen av våren. Vilka som profiterat på den prioriteringen under hösten är glasklart.

Vincenzo Montella har under hösten misslyckats med att dels sätta ett fungerande grundspel med alla dessa nyförvärv, dels inte klarat av att lyfta de nya spelarna till fungerande roller. Spelare som jag såg som självklara förstärkningar till laget, Biglia, Bonucci och Kessié, har överhuvudtaget inte kommit upp till nivån från förgående säsong.

ANNONS

Unga spelare med en hög prislapp som André Silva och Hakan Calhanoglu har ofta placerats på bänken och inte levererat några avtryck när de fått spela i ligan. Det är symboliskt att sommarens mest oglamorösa nyförvärv Fabio Borini, en italiensk James Milner, har varit en av rossoneris bästa spelare.

Spelet har hackat, få målchanser har skapats mot kvalificerat motstånd, och när de väl kommit har spetsen varit för trubbig. 200-miljonersförvärvet Nikola Kalinić bara mäktat med tre ligamål och kroaten blev delvis utbuad när han byttes ut senast mot Torino. Symboliken i hans säsong speglas i två missade frilägen från matchen – avslut som båda kom efter offsideavblåsningar.

Den som ska rädda Milans säsong heter Gennaro Gattuso och var fram tills idag klubbens Primaveratränare. 39-åringen gjorde 13 säsonger som spelare i rödsvart och kan klubben utan och innan. Men tränarkarriären har hittills hållit långt ifrån samma standard.

Tränaradresserna har förutom Milan varit schweiziska FC Sion, grekiska OFI Kreta, Palermo och Pisa. Egentligen har Gattuso bara lyckats i Pisa av dessa av klubbar, som han förde upp till Serie B under 15/16. Säsongen i Serie B blev tyngre för ett Pisa som brottades med poängavdrag och hamnade sist i tabellen.

ANNONS

Poängstraffet kom efter ekonomiska problem i klubben, samma anledning som låg bakom uppsägningen från OFI Kreta. Gattuso fick sparken efter sex Serie B-matcher i Palermo, men vem har inte blivit uppsagd därifrån liksom?!

Vid bästa möjliga utfall kan Rino Gattuso elda igång Milan och få spelarna att komma till insikt om deras roller på planen. Det är lätt att dra paralleller till Milans senaste ”grinta-tränare” Siniša Mihajlović. Skillnaden är att Gattuso under Pisatiden visade att han även kan sätta ett försvarsspel, något som serben haft återkommande svårigheter med.

Problemet handlar däremot inte bara om försvarspel eller en avsaknad av grinta. Milans starka moral var det som kännetecknade lagets spel under fjolåret och har inte försvunnit bara för att mer än tio nya spelare tillkommit sedan sommaren.

Anfallsspelet och bristen på kreativitet (Suso undantaget) är det stora frågetecknet och jag ställer mig högst frågande om Gattuso är skicklig nog att räta ut det. Att låta Montella fortsätta hade blivit ohållbart i längden, men kunde inte Milan med all den attraktionskraften hittat ett mer beprövat namn än Gattuso?

ANNONS

Den tidigare mittfältarens roll blir att vara en caretaker säsongen ut, möjligen som en lösning i väntan på att Antonio Conte anländer i sommar. Det scenariot vore fantastiskt för klubben, men inte utan att det får mig att fundera på om de redan gett upp en positiv andra halva av säsongen? Milan har budgeterat för en Champions League-plats men de är långt ifrån på den sjundeplats som de placerar sig på.

Klubben är pressad från alla håll och sommarens optimism och framtidstro har bytts ut mot något helt annat på några få månader. Det sägs att sportchef Mirabelli undvek avskedssamtalet med Montella och överlät det till en annan anställd idag. Om uppgiften stämmer säger det rätt mycket om den nervösa och ångestfylla stämning som Milan befinner sig i.

Mino Raiolas örfil mot Milanledningen tidigare i höstas är orden som ringer i mitt huvud när jag ser den rådande situationen. Men ska örfilar delas tillbaka mot agenten kan det trots allt vara bra att ha Gennaro Gattuso på sin sida.

****

Efter en fin premiärkväll är Angolo Greco tillbaka på fredag. Då bjuds det på Roma-Spal och höstens stormatch Napoli-Juventus. Kom och häng med andra intresserade, ät god medelhavsmat och missa inte höstens match! Varmt välkomna!

ANNONS

Vad: Angolo Greco med tidiga kvällsmatchen Roma-Spal och senare Napoli-Juventus.

Var: Restaurang Kamaki, Roslins väg 19, Malmö.

När: Fredag 1 december, 18:00- (avspark 18:30 & 20:45).

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-11-27 kl 21:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto