Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vem tror egentligen på serieledarna mot Juventus?

Det är som att både Napoli och Juventus har väntat på denna match under flera veckor. Napoli har efter en extremt imponerande start sett klart mänskligare ut på slutet. En City-knock två gånger om trots bra spel, och poängtapp mot tvåan Inter och allas boogeylag Chievo.

Juventus har puttrat på under hösten i väntan på att något ska ta fart. Hösten har varit väldigt Allegrisk både poängmässigt och spelmässigt, detta är inte Juventus favoritårstid. Juventus med Allegri blommar under våren men likväl vill ingen vitsvart se just Napoli och Inter före i tabellen.

Till synes går Napoli in till matchen med bättre förutsättningar i form av tabelläge och en lägstanivå som varit högre än Juventus. Men inget av det kommer spela någon roll på fredag kväll tror jag. Matchen kommer bli Napolis största utmaning under hösten. Inte spelmässigt, för Man City är bättre än Juventus just nu, utan att hantera det falska favoritskapet som en fyrapoängs-ledning ner till Juve kan innebära.

Napolis senhöst och den tydliga inbromsning laget gjort har till stor del handlat om rotation. Att tränare Sarri vilar nyckelspelare för sällan, att han gör det för mycket i Champions League, och att reserverna är långt ifrån startspelarnas nivå.

Jag köper inte snacket om att Napolis trupp är för tunn. När de förlorade Gonzalo Higuaín förra sommaren spenderades medparten av pengarna på att bredda laget. I somras fick Napoli behålla en väl insmord startelva och tog bara in två stycken backupspelare, Adam Ounas för Callejón och Mario Rui till den nu långtidsskadade Ghoulam. Ett slags plus/minus noll över hela sommaren.

Om Napoli nu börjar vackla beror det inte på att de inte breddat truppen, utan hur de valt dessa breddspelare. Det är enkelt att konstatera att Arkadiusz Milik var fel spelare att lägga över 300 miljoner kronor på efter två korsbandsskador på ett år.

Men om spelare som Rog, Zielinski och Mario Rui inte når upp till en Napolistandard enligt Sarri är det ett misslyckande av sportchefen Giuntoli som då inte rustat bänken för ett trefrontskrig. Det är förstås tunnare is bakom Mertens och Reina i dagsläget men på de andra positionerna har Napoli på ett tydligt sätt breddat under de senaste 1,5 åren.

Några som tvärtemot de ljusblå köpt mycket men förlorat spets under sommaren är antagonisterna Juventus. De har finslipat offensiven (förutom på en sårbar centerplats) och blir än mer komplettare framåt när Marko Pjaca snart återvänder från långtidsskadan.

Men spets tappades när Bonucci försvann och än har inte den vitsvarta backlinjen hittat de senaste fem-sex årens trygghet. Inte har det blivit enklare när Allegri behövt pussla ihop laget utan Lichtsteiner i Champions League och med allroundlösningen Höwedes ständigt skadad (gick sönder igen efter helgens debut).

Bonucci-Barzagli-Chiellini har blivit Benatia-Barzagli-Chiellini, och 4-2-3-1 verkar övergetts till förmån för 3-4-3. Spelarna som ställer upp i det senare kommer inte skrämma Napoli. Lichtsteiner och Mandžukić är borta, Higuaín är tveksam med sin handfraktur. Och Juventus backlinje kan bli Napolis stora chans.

Det ska bli väldigt intressant att se om Juveförsvaret håller stången när Napolis offensiv varvar upp. För det kommer den göra förr eller senare under matchen. Napolis stora chans kommer bli att såra denna backlinje som släppt in fler mål än deras egna, mindre namnkunniga dito.

På motsvarande sätt resonerar säkert juventini om den vitsvarta anfallskraften. Den som gett flest mål i ligan (40, fem fler än Napoli) och som på en vanlig dag definitivt ska vålla ett hemmalag på San Paolo problem.

Napolis försvar är dock inte sitt ”vanliga” jag, utan har snarare en ganska brant utvecklingskurva på flera backar och släppt in minst mål i ligan. Nu är en av dessa Ghoulam och inte disponibel, och lämnar ett stort frågetecken huruvida Rui eller Hysaj kan lappa igen det i algerierns frånvaro.

Juventus inleder en decembermånad där de tre största hoten om scudetton går upp mot laget. Inter nästa helg, Roma dagen före jul och dessutom ett CL-avgörande mot Olympiakos nästa vecka.

Jag tror att Juve är den sista klubben att stressa upp sig inför ett sådant spelschema eller vad en eventuell negativ utgång kan bli av det. Men Max Allegri behöver en stor vinst för att väcka liv i det låga hösthumöret som många juventini befinner sig i. Ju snarare desto bättre.

Napoli å sin sida behöver en vinst som kan ge den framgångsrika hösten en bekräftelsestämpel. Ett kvitto på att laget verkligen är redo att inte avvika allt för mycket från sitt höga poängsnitt under vårsäsongen. De behöver för att tala klarspråk en vinst mot arvfienden Juventus. Väldigt mycket.

På något sätt har jag svårt att se det hända. Jag tror chansen är större att Juventus stänger ner Napoli och får med sig ett oavgjort resultat som de skulle känna sig nöjda med. Minns bara hur bianconeri absorberade trycket från ett ilsket San Paolo i våras under Higuaíns återkomst och klarade 1-1.

Jag hoppas för allt i världen att Napoli vinner den här matchen dock. För ligans skull och för att ge toppstriden ytterligare glöd.  För att Juventus är en klubb som vid en förlust inte kommer se sju poäng till Napoli som en hög stege att bestiga.

****

Napoli-Juventus ser ni bäst på Angolo Greco i Malmö, med Roma-Spal som uppvärmning. Kom förbi för ett trevligt häng och möjligheten att äta god medelhavsmat. Varmt välkomna!

Vad: Angolo Greco med tidiga kvällsmatchen Roma-Spal och senare Napoli-Juventus.

Var: Restaurang Kamaki, Roslins väg 19, Malmö.

När: Fredag 1 december, 18:00- (avspark 18:30 & 20:45).

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-01 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons