Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Genomgång av Serie A-lagens lottning i Europa

Slutspelslottningen i Champions League och Europa League är avklarad. De sex kvarvarande italienska lagen har fått på pappret gynnsamma lottningar. Nedan går jag igenom mötena som Serie A-lagen har framför sig i februari.

Champions League 1/8

Juventus – Tottenham

Förra årets drömlottning upprepade sig inte för Juventus. Bianconeri fick istället det näst bästa engelska laget i turneringen, eller det tredje bästa, eller det sämsta till och med? Vem vet egentligen, för på två månader kan mycket ha förändrats i båda klubbarnas säsongsprognoser.

Oavsett blir det en väldigt tuff inledning på slutspelet för Juventus. De går in till dubbelmötet med all deras erfarenhet från tidigare slutspel men fortfarande bara som en outsider till slutsegern.

Lagdel för lagdel är det inte mycket i kvalitet som skiljer Juve och Spurs enligt mig. Skillnaden finns på bänken där Juve har fler alternativ och kan rotera på ett fördelaktigare sätt under vintern jämfört med Spurs.

Det som i slutändan kan avgöra är anfallskampen. Gonzalo Higuaín mot Harry Kane kommer bli en otroligt häftig duell mellan två av kontinentens skyttekungar. För de vitsvartas skull hoppas jag inte att engelsmannen kommer stjäla rubrikerna efteråt.

Chans till avancemang i procent: 60-40

Sjakhtar Donetsk-Roma

En på pappret klart gynnsammare lottning för Roma än Juve. Med det sagt blir det förmodligen inte lättare. Roma inleder med en februarimatch i Ukraina mot Sjakhtar som imponerade i gruppspelet. Ukrainarna slog som bekant ut Napoli efter vinsten på hemmaplan och är det enda laget som besegrat Manchester City i höstens turneringar.

Sjakhtars 0-3-resultat i Neapel speglade inte matchbilden och Roma kommer med stor respekt till detta dubbelmöte. Så länge giallorossi får med sig ett okej resultat från bortaplan ska de fixa detta. Om det inte blir så kommer Romas slutspelsnerver testas på allvar. Det vet vi sedan tidigare, och såg även under matchen mot Qarabag, att det inte är en romersk paradgren.

Chans till avancemang i procent: 40-60

****

Europa League 1/16

Borussia Dortmund-Atalanta

Atalantas första Europaresa på 25 år har sannerligen bara erbjudits prominenta destinationer. Efter att ha asfalterat gruppen med motstånd som Lyon och Everton fortsätter äventyret med en Ruhr-resa för La Dea.

Atalanta hade helst velat att matchen spelats innan nyår med tanke på kaoset som uppstått i Borussia Dortmund. Med nye tränaren Peter Stöger är det omöjligt att spå åt vilket håll BVB tar sina kliv fram till februari. Om laget hittar tillbaka till spelet de visade upp under säsongsinledningen kommer Dortmund bli en övermäktig uppgift för Atalanta.

Men det är ett stort om, och Atalanta kommer gå in till uppgiften med lika stor entusiasm som under gruppspelet. Serie A har Atalanta skött okej samtidigt som de lyckats ta sig vidare från en tuff EL-grupp. Allt därefter känns bara som en bonus för de svartblåas säsong.

Atalanta kommer definitivt bjuda BVB på en match och förhoppningsvis två. Men utgången i detta möte styrs inte av Papu Gomez genialitet eller Caldaras mittbacksspel. Dortmund kommer diktera och bara tyskarna kan sätta käppar i hjulet för sig själva.

Chans till avancemang i procent: 65-35

Napoli-RB Leipzig

I motsats till Atalanta är detta två lag som inte kommer visa något engagemang i denna turnering. Särskilt inte Napoli, och vi kan kallt räkna med en drös avbytarsspelare i detta möte.

Rent kvalitetsmässigt är det dock ett intressant test framförallt på var Leipzig står i en europeisk konkurrens. Deras debuthöst i CL blev inte som de tänkte sig i en klart överkomlig grupp. Förmodligen kommer Leipzig bära en större känsla av revanschlusta till detta möte än Napoli, som säkert tyckte det var skönt att åka ur och kunna gå fullt i ligan framöver.

Kvalitetsmässigt ska Napoli vara bättre och det blir ytterligare ett test för lagets breddspelare som kritiserats under säsongen. Jag tror dock inte de och övriga laget räcker till här. Men ett uttåg kommer inte röra Napoli i ryggen.

Chans till avancemang i procent: 45-55

Steaua Bukarest-Lazio

Steauas kontroversielle ägare Gigi Becali förlorade striden om klubbnamnet mot den rumänska armén tidigare i år och laget heter numera FCSB. De verkar också förlorat en massa fans på vägen. Vid en hemmamatch på den väldiga Nationalarenan nyligen dök endast runt 500 åskådare upp.

På planen Steaua kom tvåa i sin EL-grupp efter Viktoria Plžen, efter att först åkt ur Champions League-kvalet med 1-5 mot Sporting. Med andra ord verkar Steaua inte vara en klubb i harmoni och det ska givetvis Lazio utnyttja.

Lazio är definitivt en utmanare till slutsegern i vår och kan känna sig nöjda med lotten. De slipper också fundera på hur namnet Steaua egentligen uttalas den här gången.

Chans till avancemang i procent: 25-75

Ludogorets Razgrad-Milan

Bulgarerna från landsbygden slog ut just Lazio i Europa Leagues åttondelsfinal för ett par år sedan. Förra hösten chockade de också PSG och lyckades spela oavgjort i Paris. I gruppspelet kom Ludogorets tvåa bakom Braga och knappt före Istanbul BB och Hoffenheim.

Milan kommer möta bulgarerna som storfavoriter och Europa League kommer med all sannolikhet bli deras enda chans till CL nästa höst. Vi kan därför förvänta oss ett Milan som satsar helhjärtat på cupen om topp-4 i ligan förblir lika orealistiskt som det är nu. För deras skull hoppas jag att spelet förbättrats fram tills dess.

Chans till avancemang i procent: 30-70

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-11 kl 19:54

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons