Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En hyllning till de ojämna spelarna - och Juventus

Vi har alla några spelare som vi känner en viss hatkärlek till. Som både fascinerar och frustrerar på samma gång, där en inte kan låta bli att fundera på hur bra de hade varit med lite adderad jämnhet i spelet. Sampdorias Gastón Ramírez är en sådan.

Under lördagseftermiddagen behövde han bara två minuter för att vrida strålkastarnas ljus från rekordjagande Marek Hamšik och San Paolo-återvändande Fabio Quagliarella mot sig själv. En wobblande frispark från över 30 meter lurade Pepe Reina och bekräftade det vi redan visste om Ramírez talang, omgångens snyggaste mål.

Uruguayanen fick sitt genombrott under två säsonger i Bologna mellan 2010 och 2012. Prestationerna gav eko ändå till Premier League och Southampton som köpte den offensive mittfältaren för 15 miljoner euro. Fem säsonger blev det i England med adresserna Southampton, Hull och nu senast Middlesbrough.

Gastón Ramírez hittade aldrig kontinuiteten i England och återvände till Italien i somras som Bruno Fernandes ersättare i trequartista-rollen i Samp. Jag var osäker på spelarens status fast han fått stämpeln som ”bättre-i-Italien” och därmed borde kunna leva upp till förväntningarna.

Två mål och sex assist senare känns de nio miljoner euro som lades på honom berättigade. Under första halvlek igår såg Ramírez ut att ha en sådan halvlek då det mesta stämde för honom, när han faktiskt ser ut som världsklassmittfältare. Flytet med bollen och den magiska vänsterfoten gör att han i korta sekvenser ser ostoppbar ut.

Efter en kvart hade Napoli kvitterat genom en av planens bästa spelare Allan. Men i den 27:e minuten tog sig Ramírez friheten att dribbla nära Napolimålet och Hysajs minst sagt tveksamma försvarsspel mot honom orsakade en straff för gästerna.

Fram klev den förre Napolispelaren Fabio Quagliarella, fram tills detta år en hatad man på San Paolo. Gud vet vad som gick genom hans huvud sekunderna innan han stegade fram till bollen. Men Quagliarella gjorde enklast möjliga sak och krutade in straffen mitt i målet.

Den här gången lät anfallaren bli att reagera efter målet utan bara vände på klacken och promenerade mot mittcirkeln. Den mentala styrka som krävs för att sätta en straff i hans position förvånar inte med tanke på det helvete utanför planen som Quagliarella upplevt under flera år.

Kvitteringen kom bara sex minuter senare dock. Efter ett felpass på egen planhalva hos Samp kunde Mertens hitta Insigne med en lobbpassning som italienaren mycket kyligt placerade i mål på ett tillslag.

Sedan skulle dröja ytterligare sex minuter innan det var dags för nästa huvudperson att kliva fram. Napolikaptenen Marek Hamšik stötte in sitt 116:e mål i den ljusblå tröjan från nära håll och klev förbi självaste Diego Maradona i målstatistiken.

Låt vara att slovaken varit i Napoli tre säsonger mer och aldrig kommer avgudas på samma sätt som argentinaren. Detta var ett stort ögonblick och under tiden som San Paolo sjöng Hamšiks namn verkade domaren Davide Massa vänta några extra sekunder med avsparken bara för hyllningarnas skull. Fint läst av domaren i sådana fall.

Efter den spektakulära första halvleken skulle det lugna ner sig och inga fler mål tillföll. Både Napoli och Sampdoria la i handbromsen och spelade mer taktiskt efter paus. En som inte behöll kylan var Napolis ifrågasatte vänsterback Mario Rui som fick sitt andra gula kort med kvarten kvar att spela.

Men Napoliförsvaret skärpte till sig under halvleken och inte ens efter utvisningen förmådde Sampdoria att skapa något tryck framåt. Marek Hamšik blev som brukligt utbytt i andra halvlek och gavs chansen att hyllas ännu en gång. Och Gastón Ramírez?

Jo han levde upp till sitt eget rykte, i negativ bemärkelse den här gången. Efter paus försvann han från matchen och vi fick se den andra sidan av uruguayanen. Främst symboliserades det i en anfallssekvens där Samp inte får frispark och Ramírez istället för att gå in i press står fastcementerad och gestikulerar förgäves mot domaren. Men hey, Ramírez är faktiskt bara 27 år nyligen fyllda och har flera fina år framför sig.

Efter en period av energilösa och tröga insatser är Napoli tillbaka på banan och firar jul som serieledare. Sex mål har det blivit på de två senaste matcherna och det klockspelstajmade bollrullandet från inledningen är tillbaka.

För deras del kan Napoli hoppas att Hamšik nu vaknat och börjar prestera efter medioker höst. Det kommer behövas i vår eftersom omgångens resultat pekar på att syditalienarna blir Juventus största hot om lo scudetto.

En annan av mina ojämna lirare är Josip Iličić. Slovenen som gjorde det så bra i Palermo under tidigt 10-tal men som aldrig fick det att lyfta under fyra efterföljande säsonger i Fiorentina. Precis som Ramírez är han en avig offensiv spelare med ett fantastiskt tillslag på vänsterfoten.

Iličić har dock den sämre egenskapen att man tidigt under matcherna kan se vilket humör han är på och hur utgången kommer bli resten av tiden. I Fiorentina fick han förra säsongen mest nöja sig med inhopp och sökte därför en ny klubbadress i somras.

Kontraktet var klart med Sampdoria men i sista stund tvärvände Iličić och valde Atalanta och Bergamo. Samp-presidenten Ferrero sades vara förstummad av spelarens beteende och de fick hålla till godo med Gaston Ramírez på den positionen.

Under hösten har Josip Iličić tagit en ordinarie plats och använts på flera olika offensiva positioner i Atalanta. Det är befriande och härligt att se honom blomma ut under Gasperinis trygga hand, och det förtroendet har slovenen betalat tillbaka med råge. Sju mål och fyra assist har det blivit i Serie A och ytterligare två mål i Europa League.

Hans sjunde mål kom på San Siro igår och begravde Milan djupare ner i deras misär. Dessförinnan hade Milanfostrade Bryan Cristante gett Atalanta ledningen efter en halvtimme, innan Iličić som inhoppare dödade matchen med 2-0-målet i minut 71.

Veckans ritro verkade därmed inte hjälpt Milan särskilt. Silvio Berlusconi svingade i dagarna mot klubben och levererade det återkommande citatet om behovet av att spela med två anfallare. Men han sa också att Milan bara har tre top-players just nu: Donnarumma, Bonaventura och Suso.

Alltså, ingen Bonucci där (vilket också är motiverat) och inget annat nyförvärv heller. Det är inget annat än en rejäl snyting Silvio ger sportchefen Mirabelli och VD:n Fassone. Dessutom sprids rykten om att Gennaro Gattuso redan riskerar jobbet.

Enligt dessa källor hänger tränarens framtid på nästa veckas resultat i cupkvarten mot Inter och ligamötet med Fiorentina. Vincenzo Montella står redo att återvända och är fortfarande under kontrakt med klubben. Detta är så deprimerande att jag egentligen inte orkar kommentera. Jag tror inte det kommer hända den närmsta tiden men det vore samtidigt idiotiskt att avfärda uppgifterna som irrelevanta.

Atalanta tog sig med en match mer spelad upp på samma poäng som Sampdoria på sjunde plats. I skymundan gör Bergamolaget en ny riktigt fin säsong kämpandes på tre fronter. La Dea blev i veckan också klara för kvartsfinal i cupen och möter där Napoli borta efter nyår.

Helgens stormatch vann Juventus som väntat mot Roma. Det blev 1-0 precis som motsvarande möte förra december, i en match full av händelser mellan spelare med förflutet i båda lagen.

Matchens enda mål gjorde den förre Romabacken Mehdi Benatia efter en trippelchans på en hörna i den 18:e minuten. Benatia var inte lika återhållsam i sitt målfirande som Quagliarella och Batistista-sköt med händerna mot sin egen klack.

Marockanen har varit högst bidragande till att Juventus hållit nollan i åtta raka matcher i alla turneringar. Så bra som Benatia spelar nu är det få som saknar Bonucci i mittlåset. Inte heller spelar det någon roll att Allegri ofta roterar på backlinjens övriga platser, Benatia har numera blivit en trygg referenspunkt att luta sig till.

När Juventus tar ledningen tidigt finns det få lag i världen som kan försvara hem en match bättre. Det storartade försvarsspelet präglade också resten av tillställningen, ändå var Roma på vippen att sno med sig en poäng.

Först genom Florenzis ribbträff, där ett mål undviks bara för att bollen passerar honom på returen. Sedan bjöd Benatia och Chiellini, typiskt nog efter den insatsen, Patrik Schick på ett friläge sent på tilläggstid efter dålig kommunikation. Schick som alltså inte klarade sommarens läkarundersökning i Juve och fick nöja sig med en flytt till Rom.

Tjecken fick dock ”för mycket” tid och hamnade för nära Wojciech Szczesny som räddade trepoängaren till bianconeri. För att avsluta ex-pratet, Szczesny var Romas etta de senaste två åren och på den andra sidan fanns Alisson Becker, Szczesnys backup under 16/17. Båda gör det väldigt bra för stunden och polacken ger juventini hopp om en framtid efter den i nuläget skadade Buffon.

Romas förlust känns mer bitter efter Schicks sena friläge. Jag tycker ändå de är närmare Juventus den här matchen än i seriefinalen för ett år sedan, vilket Eusebio Di Francesco kan ta ära av. Avståndet klubbarna emellan kommer vara minst lika stort även i vår men Roma är helt klart på rätt väg.

****

Annat från omgång 18:

Sassuolo verkar hittat tillbaka till grunderna under nye tränaren Beppe Iachini. 1-0-segern hemma mot Inter var deras tredje raka i ligan och Diego Falcinelli gjorde sitt första mål på två månader, det blott andra för säsongen.

Mauro Icardi missade en straff i andra halvlek och precis som i förra helgens förlustmatch mot Udinese skapade Inter tillräckligt många chanser för att vinna. Kanske ligger ansvaret för tungt på Icardi som gjort hälften av lagets mål i Serie A.

Luciano Spalletti upplever sin första motgång som Intertränare och klubben kan vara på väg mot en märklig jul- och nyårsdipp precis som för två år sedan. Då ledde Inter serien vid motsvarande tidpunkt under Roberto Mancini, men åkte kana nedför tabellen under vårsäsongen. Lazio hemma dagen innan nyår blir inte den enkla vägen att vända den negativa trenden.

Beppe Iachini får ursäkta, den tränare som fått bäst effekt på sitt nya lag är Udineses Massimo Oddo. Hemma mot Hellas Verona var det inget snack. 4-0 slutade matchen och resultatet bättrade på Udineses förkrossande målskillnad under Oddo.

Den som leder den högflygande offensiven heter Antonin Barak och köptes för tre miljoner euro från Slavia Prag i somras. 23-åringen har gjort fyra mål på de tre senaste matcherna och fullständigt blommat ut med de andra offensivspelarna under Oddo.

Med en match mindre spelad är Udineklubben bara tre poäng ifrån Sampdoria på den sista Europaplatsen. Det känns bra att redan nu välkomna Udinese tillbaka till den övre halvan där de hör hemma.

Det behövdes en straff på tilläggstid för Genoa att göra mål på Benevento efter mängder av missade chanser. Gianluca Lapadula fixade straffen och sedan målet som betyder tre mycket viktiga poäng i bottenstriden. Dessförinnan hade Beneventos Chibsah missat två chanser på ett friläge och även efter straffmålet hade lagkaptenen Costa ett skott som strök utanför stolpen.

Ni hör själva, detta håller inte Serie A-nivå och efter förlusterna mot Genoa och SPAL förra helgen kan häxorna definitivt börja förbereda sig för spel i andradivisionen nästa höst. Detta var tredje gången som Benevento tappade poäng på tilläggstid dessutom.

Genoa har även de fått effekt på sitt tränarbyte och bara förlorat en gång sedan Davide Ballardini tog över i mitten av november. Segern gör att i grifoni kan andas ut något med två poäng ner till nedflyttningsplats.

Efter en tung höst har Bolognas Mattia Destro vaknat till liv den senaste månaden med fyra gjorda mål. Två av dessa kom i fredagens 3-2-seger borta mot Chievo. Hemmalaget kvitterade två gånger om och såg ut att ha fixat en poäng med Fabrizio Cacciatores mål i den 85:e minuten.

Men i minut 90 halkade Cacciatore med bollen framför eget straffområde och Destro var klinisk i avslutet förbi Mirante. På tilläggstid trodde Cacciatore att han reparerat sitt ödesdigra misstag med att nicka in en ny kvittering. Men målet dömdes bort för offside.

Destros nyfunna målform är välkommen nu när elaka rykten placerar fixstjärnan Simone Verdi i större klubbar redan i januari. 0-0-resultat hemma mot Napoli och Roma har sminkat över Chievos dystra trend den senaste tiden. Men efter lagets pigga start har Chievo bara en vinst på de nio senaste matcherna.

Slutligen vill jag önska alla en god jul!

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-24 kl 22:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons