Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Napolis misslyckade mercato kan bli ödesdiger

Juventus, Inter, Roma, Napoli och Lazio. Dessa lag inom topp-fem hade ett transferfönster där förstärkningarna uteblev på nästan samtliga håll. Det går att försvara en sådan strategi om inga betydande spelare visas dörren. Just så har varit fallet i Napoli, ändå kan klubben bli fönstrets största förlorare.

Ovanstående strategi har gällt ända sedan sommaren då det viktigaste var att behålla den fantastiska startelva som frodats under Maurizio Sarri. Ingen kan säga att det inte gett resultat då Napoli leder Serie A, men fallhöjden blir större härifrån när så mycket mer står på spel.

Prioriteringen i januari  var att få in en ytterspelare som kunde avlasta den hårt matchade anfallstrion Insigne-Mertens-Callejón. Vi ska ha klart för oss att ingen av spelarna på gång in hade petat någon av de ordinarie, vilket också är en annan problematik i Napolis transferstrategi jag kommer återkomma till.

ANNONS

Lösningen såg ut att bli Bolognas Simone Verdi. En tvåfotad 25-åring som gjort drömmål i parti och minut de senaste två åren. Kontraktet låg klart för ett par veckor sedan, men när resan till Neapel skulle ske fick Verdi kalla fötter och ångrade sig. Verdi ville stanna och utvecklas vidare i Bologna.

När sedan nedräkningen började till deadline-day fick Napolis president Aurelio De Laurentiis dra i sina trådar. Uppmärksamheten riktades mot Matteo Politano, Sassuolos förmodligen bästa spelare denna säsong. 24-åringen skulle kosta Napoli 28 miljoner euro över två år, men för det krävdes andra bollar i rullning.

Napoli erbjöd Sassuolo unge yttern Adam Ounas på lån, samtidigt som De Laurentiis ringde Sampdoriapresidenten  Ferrero om en eventuell försäljning av Gianluca Caprari till Sassuolo. Ferrero begärde för mycket för sin spelare och Sassuolo godkände inte avtalet med Ounas. Politiano, som väldigt tydligt ville till Neapel, fick stanna i grönsvart.

ANNONS

Napoli hade även en överenskommelse med tyske landslagsmannen Amin Younes i Ajax, vars kontrakt går ut i sommar. Men Younes sköt upp transfern till juni av “familjeskäl” och efterspelet har handlat om Ajaxjurister som minsann hävdar att Younes framtid ligger i Amsterdam.

Den tredje och mest otypiska affärssammanbrottet (eller typiska för Napoli) skedde med den före detta Ajaxmittfältaren Davy Klaassen, som fått en dålig start i Everton och skulle lånas ut. Affären föll på varumärkesrättigheterna som Napoli gör anspråk på hos varje nyförvärv, där klubben tar hela kakan istället för de vanliga femtio procenten.

En förundrad Sam Allardyce kunde inte förstå hindret när han skulle bli av med spelaren och Klaassen kom inte loss. Nederländaren går inte in Napolis elva men hade fungerat perfekt som ett mer erfaret mittfältsalternativ till Diawara, Rog och Zielinski under våren. Napoli fick nöja sig med 22-årige Zinedine Machach från Toulouse på den positionen i januari.

ANNONS

De Laurentiis erkände sig sedan lättad över att inte “slösat” pengar på Politano. Han har rätt, på sättet att spelaren inte blivit den spetsspelaren som borde efterfrågas i ett guldjagande Napoli. Behovet enligt min mening finns i att kalibrera ytterbacksplatserna under tiden Ghoulam är borta. Men det har till synes inte var något primärt fokus.

Konsekvensen kan bli att Napoli slits mer än onödigt när samma startelva ska spela varje helg under våren. Lägg då till pressen som kommer bli mer påtaglig från en stad som inte scudettofebrat på snart trettio år.

Redan under senhösten fanns tendenser till trötthet i spelarnas prestationer på planen. Europa League kommer därför definitivt prioriteras bort denna månad och Napoli föll också ur Coppa Italia för en månad sen.

Kraven på att vila spelare i rätt läge och match kommer finnas under hela vårsäsongen hos Maurizio Sarri. I detta titelrace mot Juventus har de vitsvarta helt andra förutsättningar att rotera en stor trupp och växla mellan system vid spelarfrånvaron.

ANNONS

Dessutom kommer ryktena om Sarris kontraktsklausul bli allt intensivare om inte presidenten snart åtgärdar den. Åtta miljoner euro får den klubb som vill ha en av Europas mest spännande tränare betala. I London finns en italiensk tränare som verkar ha bråttom därifrån och en klubb som har pengarna att anställa hans landsman.

Det kan faktiskt vara nu eller aldrig för Sarri och Napoli. Då vill det till att klubben känner att de gjort sitt bästa under januari för att inte låta scudettochansen gå förbi. Det inkluderar Aurelio De Laurentiis och hans konsekventa ovilja att lägga fram de stora sedelbuntarna.

Twitter: @ErikHadzic

 

 

Publicerad 2018-02-04 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto