Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vem är stjärnskottet Cengiz Ünder?

Den 20-årige turken är namnet på alla gulrödas läppar i Rom. Från nästan ingenstans har högeryttern klivit fram som en bärande pjäs i Romas offensiv och lanserats som ersättaren till Mohamed Salah.

Fyra mål på tre matcher i februari är en sak när motståndarna heter Udinese, Hellas Verona och Benevento, de sistnämnda är seriens två sämsta lag. Men i veckan klev Ünder fram även på den största av scener. Tack vare hans skott i första halvlek mot Sjakhtar Donetsk fick Roma med sig ett viktigt bortamål till Champions League-returen.

För de som följde Cengiz Ünder under hösten är utvecklingen om inte sensationell så väldigt överraskande. 13,4 miljoner euro betalde klubben i somras för en spelare som bara tillbringat en säsong i den turkiska högstaligan.

ANNONS

Det var en yngling med stor potential som anlände till Trigoria men som hade förtvivlat svårt att visa upp den under de första månaderna. Ünder fick sina inhopp och även några starter i Serie A men hittade aldrig självförtroendet i spelet.

I slutet av januari fick sen Cengiz Ünder spela runt 75 minuter i två matcher mot Sampdoria, ett ”dubbelmöte” som bara bringade Roma en poäng. Romas säsong hade störtdykt med sex raka matcher utan vinst och Ünder saknade fortfarande något i den sista touchen framför mål.

Sedan kom bortamötet mot Hellas Verona. Cengiz Ünder sköt ett stenhårt skott med vänstern efter bara en minut, bärgade en efterlängtad vinst och satte den egna Romakarriären på en spikrak kurs mot stjärnorna.

Det är inget konstigt att turken behövde en hel del tid att adaptera sig till det intensiva fotbollslivet i Rom. Utanför planen skulle den då nyss 20 år fyllda Ünder klara sig på egen hand utomlands i en klubb betydligt större än Istanbul Başakşehir, som han representerade under den framgångsrika debutsäsongen 16/17 i Süper Lig.

ANNONS

”Att flytta utomlands var en riktig kulturkrock, det involverade fler saker än jag kunde föreställa mig. Jag flyttade på egen hand och lämnade min familj, jag kände ingen och kunde inte kommunicera med någon. Att inte kunna prata med någon, jag inte beskriva hur frustrerande det är. Jag tänkte inte på dessa saker på förhand”, sa Cengiz Ünder i en intervju med The Guardian.

Turkiska spelare har en tradition av att inte lyckas i Serie A. Bara tre år tidigare hade storlöftet Salih Ucan lämnat Fenerbahce för Roma, men skrapade bara ihop tio matcher för i lupi på två år. Salih Ucan skickades tillbaka till Fener och spelar idag i schweiziska Sion.

”Det var verkligen tufft. Jag kände mig riktigt ensam för första gången, riktigt ensam. Det var första gången jag upplevde ensamhet på riktigt”, säger Ünder om de inledande månaderna.

ANNONS

cengiz

Högeryttern hade dock förtroende från alla inom klubben. Ünder var välscoutad av den nye sportchefen Monchi och sågs som en prioritet, en man kapabel att spela viktiga roller direkt. Spanjoren förklarade klubbens projekt för Ünder, att Roma inte är rädda för att ge unga spelare chansen och har en tränare med modet att spela dessa.

Även Romas största spelare genom tiderna välkomnade nyförvärvet till den första träningen. Francesco Totti fick Ünder att bli ”starstruck” och turken kände sig mer som ett fan som träffat sin idol (såklart postades en bild på Instagram) än ett av Romas dyraste nyförvärv under mercaton.

”Jag hade ingen aning vad han sa men det spelade ingen roll. Jag berättade för Totti att jag ville leva upp till standarden han satte i Roma och bli lika älskad av fansen”. Totti svarade då: ”Jag tror på dig, annars hade du inte varit här”, erinrar Ünder mötet med idolen.

ANNONS

Italienskan går framåt även om Ünder fortfarande inte kan ge intervjuer på språket. En annan förklaring till genombrottet är spelsystemsförändringen i Roma, där tränaren Eusebio Di Francesco modifierat sitt inpräntade 4-3-3 och gått över till en 4-2-3-1-formation i de tre senaste ligamatcherna.

Kanske har ändringen lättat pressen på att Edin Džeko ska leverera målen för Roma. Förra säsongens skyttekung har uttalat sig positivt till spelsystemet som innebär att Radja Nainggolan kommer närmare Džeko i en framskjuten mittfältsroll.

Klart är att Cengiz Ünder frodas i positionen till höger på offensivt mittfält. Under Di Francesco har turken fått lära sig de taktiska aspekterna i italiensk fotboll av tränaren som lagt extra tid åt Ünder.

”Han är väldigt intelligent och försäkrar sig om att hans taktik drillas in hos spelarna. Han är våghalsig och redo att ta risker. Det sägs att italiensk fotboll är defensiv men Di Francesco gillar anfallsfotboll, samtidigt som han kräver disciplin. Planeringen inför matcherna är på nivå jag aldrig upplevt tidigare”, säger Ünder om hans tränare.

ANNONS

under

Det är lätt att få intrycket av Cengiz Ünder som risktagande men inte alltid reflekterande. Som tioåring scoutades han av Izmirklubben Bucaspor och flyttade med familjen från lilla Sindirgi i nordvästra Turkiet.

Efter att ha gjort succé i talangfabriken Altinordu i andraligan tog Ünder nästa steg och flyttade till Istanbul som 19-årig, men inte till någon av de stora klubbarna. Med en garanti om speltid från tränaren Abdullah Avci valde Ünder Başakşehir (tidigare känd som Istanbul BB) och slog igenom när klubben högst överraskande slutade endast fyra poäng bakom segraren Beşiktaş.

Başakşehir grundades 1990 och ägs av ”Ministeriet för ungdom och sport”. Som en förebild för miljontals turkiska ungdomar har Cengiz Ünder svepts med i en nationell våg, på gott och ont, där president Erdoğan själv ringde upp spelaren och gratulerade till övergången i somras.

ANNONS

Efter ett av Ünders mål mot Benevento valde spelaren att fira med en honnör, riktad mot de turkiska styrkorna i Syrien. Den turkiska offensiven mot den kurdiska enklaven Afrin har skördat civila offer och Ünder blev rättmätigt kritiserad från andra läger i Italien för sin gest. Ministern för ministeriet som äger Ünders tidigare klubb, Dr Osman Asim, twitterade dock med glädje ut bilden på Ünders salut.

Det dåliga omdömet till trots ska det inte glömmas bort att Cengiz Ünder bara är 20 år. Tvärtemot andra unga spelare som får etiketten supertalang är Romayttern långt ifrån någon bekväm typ vars huvud flyger iväg med de första framgångarna. Snarare känner Ünder ett ansvar att bli Turkiets nästa superstjärna i fotboll.

”Det är en ära att bli kallad för underbarn. Jag får meddelanden på sociala medier som berättar hur stolta människor är över mig så på ett sätt känner jag mig som en ambassadör för dem och mitt land utomlands”, säger Cengiz Ünder.

ANNONS

En ny ramsa på Romas Curva Sud sjunger om Ünder som ”den nye Mohamed Salah”. En del tidningar har döpt honom till ”Bosporens Paulo Dybala”, fast jag kan tycka att Douglas Costa är en mer rättvis parallell.

När ingen av de andra dyra nyförvärven på ytterplatserna, Patrik Schick och Gregoire Defrel, gjort några glada har Cengiz Ünder klivit fram och tagit chansen. Ikväll väntar ett formtoppat Milan och kommande månad flera andra tuffa matcher för det Roma som jagar en Champions League-plats.

Cengiz Ünder kan under denna period visa sig bli spelaren som gör skillnad även mot det bästa av motstånd. Ingen kommer då känna sig förvånad.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-02-25 kl 12:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto