Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
40v

Milan har en lång väg kvar till toppen

Milan mot Arsenal i Europa Leagues åttondeldelsfinal. Ett möte som kändes fifty-fifty när lottningen kom men där favoritskapet helt svängde över till rödsvart efter en vecka av miserabla Arsenalprestationer.

I alla fall i min värld. Jag kunde inte se ett Gattuso-uppumpat Milan misslyckas mot ett motstånd som slits inifrån och där vissa spelare inte verkar vilja kämpa för managern. När Arsenal är på botten (där har de befunnit sig mest hela tiden 2018) brukar de studsa tillbaka och svara med en vinst som plockar ner några #WengerOut-skyltar till kommande helg och inbillar övriga fans att läget är okej.

Arsenal befann sig dock vid ett sådant lågvattenmärke att jag inte kunde se vändningen komma. Och såklart så gjorde den det, mycket tack vare ett generöst Milan.

Det var två lag med vidöppna försvar som inledningsvis spelade på San Siro. Arsenals av förklarliga skäl efter den senaste tiden med darriga ben på Mustafi och Chambers. Men också med ljuspunkter i Koscielnys prestation och sättet som Kolašinac och inbytte Maitland-Niles tog bort Suso.

Milan däremot misslyckades med allt i försvarsväg. Calabria började göra misstag med bollen, Bonucci såg ut som höstversionen och Rodriguez var Rodriguez. Längre fram var pressen helt frånvarande från mittfältarna med Biglia i spetsen.

Arsenal kunde med bara snabba bollförflyttningar såga sig igenom hemmalagets försvar gång på gång. Mkhitaryan sköt in 1-0 efter en kvart, Ramsey rundade Donnarumma och satte tvåan just innan paussignalen. Det kunde och borde varit ännu fler Arsenalmål.

När det var dags att forcera fram en kvittering plockade Gattuso ut den anonyme Cutrone och satte in både Kalinić och André Silva med dryga halvtimmen kvar. Den tiden skulle inte bli någon vidare reklam för någon av anfallarnas lämplighet i Milan. Vilket är ett problem, det går inte att ha en 19-åring längst fram med pressen att leverera och sedan inte ha några kapabla ersättare redo.

Arsenal kunde till slut komfortabelt bevaka ledningen och se fram emot ett gyllene utgångsläge i returen. Milan straffades för allt slarv i första halvlek, även med boll. Kanske blev de för bekväma och underskattade svårigheten att möta ett Arsenal under isen, men med betydligt större erfarenhet av stora matcher?

Det var kul att se Gattuso ställa upp med den bästa elvan men alla unga spelare blev också en plågsam påminnelse över hur mycket rutin de saknar på denna nivå. Precis som det oavgjorda resultatet i Gattusos första match mot Benevento kan det dock varit bra att få denna uppenbara hemläxa.

Allt under 2018 har flutit på så bra, försvaret höll nollan i 599 minuter fram till ikväll, men nu tvingas laget jobba ännu hårdare för att ta nästa steg. Åtminstone har Milan blivit medvetet om brister som inte försvunnit trots segerrika vintermånader.

0-2 till returen på Emirates är inget omöjligt uppdrag. The Gunners märkte att det inte var ett intensivt pressande Man City de mötte igen och kunde fokusera på att göra det Arsenal är bäst på, att rulla boll.

Milan tvingas köra för fullt från början om en vecka och inte lämna utrymmen för misstag likt ikväll. Det lär inte lyckas, men Arsenal har stått för så många besvikelser i år att de är omöjliga att lita på.

Dubbelmötet ger Milan värdefull europeisk erfarenhet som de kommer ha nytta av i framtiden. Men ikväll blev de brutalt påminda om hur mycket jobb som är kvar för att åter bli ett topplag.

****

Lazio ställde upp med en mer reservbetonad elva på Olimpico mot Dynamo Kyiv. Hemmalaget skapade tillräckligt med chanser för att ta ledningen i första halvlek, istället klackade gästernas Tsygangov retfullt in ledningsmålet från nära håll efter paus.

I Lazio kan dock inte Ciro Immobile sluta göra mål och kvitterade bara två minuter efteråt. Sedan slog Felipe Anderson till med 2-1, men tio minuter innan full tid kvitterade ukrainarnas Júnior Moraes med ett drömskott från distans. På tilläggstid petade Immobile bollen förbi en utrusande målvakt men bollen tog i stolpens insida.

Det fick avsluta Lazios senaste tuffa åtta dagar som präglats av just stolpe-ut-sekvenser sent i matcherna. Utgångsläget inför returen är tufft såklart men Lazio måste ställa upp med den bästa elvan då. Och är det något lag som visat att de inte räds svåra utmaningar är det Simone Inzaghis mannar.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-09 kl 00:08

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons