POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

SPAL skrällde, Spalletti skällde och Inter svarade

Efterspelet till Inter-Napoli förra söndagen blev uppblåst även med italienska mått mätt. Maurizio Sarri förolämpade en kvinnlig reporter med en sexistisk kommentar och tvingades be om ursäkt. Luciano Spalletti lättade på hjärtat och konstaterade uppgivet att hans lag både saknar kvalité och att han själv inte kan förbättra Inter.

Oavsett hur mycket rätt tränaren har i dessa egocentriska kommentarer så fick han spelarna att svara på ett storartat sätt mot Sampdoria igår. Inledningen var osammanhängande från båda lagen men efter hand tog Inter över på Marassi.

Ivan Perišić stod för sju mål och sex assist under hösten då kroaten var en av seriens bästa offensiva spelare. Men över tre månader hade gått sedan yttern gjorde poäng senast och under tiden har Perišić brottats med ett gravt stukat självförtroende som tagit sig i uttryck på planen.

Igår var plötsligt något förändrat i Perišićs approach på planen. Spelaren verkade åter till sin initiativrika och utmanade stil, och belöningen kom i den 26:e minuten när han gav Inter ledningen med en fin nick.

Det blev starten på fem minuter där allt stämde för Inter och där Samp kollapsade för andra helgen i rad. Några minuter efter målet fick nerazzurri en ganska billig straff när Rafinha gick ner och Mauro Icardi satte sitt första mål sedan den femte januari framför hans gamla hemmapublik.

Icardi skulle inte dröja lika länge med nästa mål. I anfallet efteråt öppnade João Cancelo upp Samp-försvaret med en genomskärare till Perišić vars boll så småningom hamnade framför Icardis fötter. Argentinaren hade ryggen mot mål och hade inga alternativ förutom att klacka bollen i mål, som om det vore världens enklaste grej.

Rafinha försökte sig på samma sak minuten innan paus men Viviano räddade, på returen dök Icardi upp och rakade in 0-4. Några minuter in i andra halvlek hade anfallaren gjort sitt 103:e mål i Serie A, och dök självsäkert upp med skor på Marassi med siffran ”100”.

Just João Cancelo hade Spalletti riktat personlig kritik mot helgen innan när Valencialånet klagade över ett kantbyte med D’Ambrosio mot Napoli. ”Varje spelare gnäller men Cancelo är värst av alla” beklagade tränaren men fick svar på tal även från denna spelare.

Det var Cancelo som slog inlägget till Perišićs 1-0 och hans högerfot har blivit ett fruktat anfallsvapen i uppspelsfasen. Den har allt som oftast tvingat mer defensivt stabile Danilo D’Ambrosio till vänsterbacksplatsen, också i brist på dugliga alternativ på den kanten.

Men när Inter kommer in i ett flow som det under första halvlek är det ett riktigt vasst lag offensivt. Främst skickade mittfältet som lagdel ett styrkebesked. Jag har tidigare varit inne på Gagliardinis nytändning som bollvinnare och Rafinhas påverkan som den som lugnar ner Inters spel. Den vars förändring är mest tydlig är Marcelo Brozovićs dock.

Den lynnige kroaten har för ovanlighetens skull gjort två bra matcher i rad. Det som slagit mig och som jag inte sett tidigare är vilken defensiv höjd Brozović visat dessa matcher. 25-åringen har en arbetskapacitet och placeringssäkerhet som kompletterar hans övriga offensiva styrkor.

Med Brozović i denna form håller jag nuvarande mittfältsuppsättning som Inters starkaste. Givetvis kommer ändå både Matías Vecino och Borja Valero få sina startchanser, särskilt mot motstånd där Inter äger lite av bollinnehavet. Men de som gnällt över att Inters mittfält är för tunt eller saknar kvalité har fått sig en tankeställare. Om även Spalletti hör till dessa låter jag vara osagt.

0-5 mot Inter och 1-4 mot Crotone dessförinnan, Sampdoria bör också fundera över vad de vill. Den här gången kan de klaga över några olycksaliga minuter som påverkade matchen åt fel håll för dem. Men problemet ligger i en backlinje som andas osäkerhet, ett mittfält som förlorar initiativ och en obefintlig offensiv för stunden.

När bästa målskytten Fabio Quagliarella är ur form går det inte att lita på en humörspelare som Gaston Ramirez ska backa upp anfallsduon. Mot Crotone gjorde mittfältaren Dennis Praet comeback efter en månadslång skada och kommer behöva injicera ny energi i ett Samp som tappat hoppet om en CL-plats.

Efter att Juventus högst oväntat tappat poäng i Ferrara gavs Napoli chansen att knappa in fyrapoängsledningen som Juve skaffat under veckan. Ett märkbart nervöst Napoli skulle inte övertyga på något sätt dock på San Paolo mot broderklubben Genoa.

Som tur var för Partenopei slarvade gästerna bort flera av de kontringslägen som bjöds. Oscar Hiljemark var en av flera som inte hade ordning på fötterna och fick nästan bara koncentrera sig på defensivt arbete sedan. Ju längre tiden gick desto mer fick Genoa jaga boll och Napoli började efter en trög inledning skapa chanser.

Insigne nickskarvade en hörna i stolpen precis innan paus, efter den träffade Mertens Perrins andra stolpe med ett skott. Skulle det bli en sådan kväll för Napoli, trots att SPAL gett laget chansen att komma närmare Juventus? Svaret blev nej och det kom från en ovan matchhjälte.

Raúl Albiol gör ungefär ett mål var femtionde Serie A-match och denna gång valde han det perfekta tillfället. Den spanske mittbacken förlängde en hörna i den 72:a minuten med skallen och lättnaden efter målet bland honom och övriga lagkamrater gick inte att ta miste på.

Det blev matchens enda mål. Napoli kom från två stormatcher där de spelat ganska bra men inte fått med sig resultat. Nu lyckades de vinna utan att imponera, en egenskap som Napoli under hösten visade upp flera gånger på vägen mot korandet som vintermästare.

Efter Juventus 2-0-vinst mot Atalanta trodde jag att momentumet skiftat helt och att titeln bara var Juves att förlora. Nu öppnas en lucka för en spännande guldstrid när Turinlaget har ett svårare spelschema än syditalienarna och dessutom är kvar i Champions League.

****

Annat från omgång 29:

Mållöst blev det i den chansfattiga matchen mellan SPAL och Juventus. Hemmalaget underordnade sig defensiven, trebackslinjen fångade effektivt upp Juves Dybala och Higuaín och tvingade gästerna till spel på kanten.

När matchen var slut firade folket runt SPAL på planen som om de hade vunnit. På sätt och vis gjorde de också det. Resultatet blev en stark markör för ägarfamiljen Colombarinis tillit till tränaren Leonardo Semplici. Han som tog över Ferrara-klubben 2014 och ledde klubben till två raka uppflyttningar från Serie C till A.

Under stora delar av säsongen har något fattats i laget, främst i resultatväg. Vinsterna kom i en takt som knappast skulle räcka för nytt kontrakt men klubbens tålamod med Semplici belönade sig.

Under senvintern vann SPAL mot både Crotone och Bologna och följde upp det med 1-1 i Sassuolo innan helgens match. Fortfarande ligger de bara en poäng ifrån säker mark men SPAL har gett sig själva en bra chans att stanna i den serie som de lämnade och uteblev från i nästan femtio år.

Max Allegri intalade sig att denna motgång skulle hjälpa laget att hålla fokus under guldstriden. Det kan de behöva med tanke på att koncentrationen snart kommer övergå till Champions League igen och möten med Real Madrid.

Vad som kan vara värre än de tappade poängen är skadan på Giorgio Chiellini. Mittbacken drog baksida lår i helgen och är tveksam för stunden till spel i CL-kvarten. Att hinna få Chiellini tillbaka kommer bli fundamentalt för Juves chanser, som minskar rätt rejält ifall de måste klara sig utan både honom och avstängde Benatia den första matchen.

Stefano Sensi har haft det tungt sedan skadorna som höll honom borta under nästan hela debuthösten i Sassuolo 2016. De senaste månaderna har det 22-åriga storlöftet varit bänkad eller skadad men vändningen kanske är kommen för Sensi.

Mittfältarens mål med kvarten kvar gav Sassuolo en massiv vinst i Udine. Andningsutrymmet till Crotone på nedflyttningsplats är nu tre poäng och det kan vara nog så viktigt att få igång lagets lille regista eftersom Sassuolo bara gjort 18 mål, minst antal av alla lag i Serie A.

För Udinese hjälpte inte Fofanas dunderskott till kvittering efter paus. Massimo Oddos gäng har fått se säsongen bryta av tvärt i en negativ kurva och laget har bara en vinst under 2018. Av drömmar om Europa återstår bara tio omgångar att spela av i mittskiktets ingenmansland.

Det satt långt inne för Milan när de tog emot krisande Chievo på San Siro. Ett tidigt mål kom från Hakan Çalhanoğlu men Chievo vände matchen på två minuter genom Stepinski och ett superskott av Inglese.

Cutrone stod rätt igen och kvitterade strax efter paus innan avgörandet från André Silva kom. Portugisen avgjorde för Milan för andra helgen i rad med ett sent mål, hans två första Serie A-mål kunde inte ha kommit vid några bättre tillfällen.

Milan tog sin femte raka seger för första gången sedan 2014. De är nu ordentligt inblandade i kampen om CL-platserna när de ska förbereda sig för möten med Juventus, Inter, Sassuolo och Napoli inom loppet av 16 dagar efter uppehållet.

Chievo kan inte ha varit förberedda på en nedflyttningsstrid dock. De har fortfarande bara en vinst i år och härnäst väntar Sampdoria och Sassuolo i matcher där trepoängaren måste komma. Veronalaget är bara en poäng från nedflyttningsplats och kommer behöva ta sig upp från diket, istället för att bromsa in och backa som de brukar ägna vårarna åt.

Torino tangerade också ett rekord från 2014, men i negativ bemärkelse då 1-2 hemma mot Fiorentina innebar granatas fjärde raka förlust. Gästerna dominerade matchen och tog ledningen efter en timme genom Veretout.

I Torino fick Adem Ljajić göra ett sällsynt inhopp och serverade Andrea Belotti till kvitteringen fyra minuter före full tid efter en frisparksvariant välkänd från en svensk VM-sommar. Men fyra minuter efter klockan slagit 90 förlorades matchen ändå.

En straff till Fiorentina och fram klev petade och formsvage Cyril Thereau och sköt bollen i nättaket. Starkt av Viola men frågan kvarstår var Torinos säsong är på väg? Åtta poäng är det upp till EL-plats och Toro är snart i ett läge där de inte har något att spela för.

Hamnar Mazzarri där med laget är risken stor av säsongsavslutningen får en negativ eftersmak. Då kommer hela 17/18 kännas som ett bortslösat år för Torino.

Ny vecka, ny känsla av VAR-diskriminering från Laziohåll. Hemma mot Bologna gick det bara tre minuter innan Dzemailis vådaskott tvingade Strakosha att släppa returen rakt ut och Verdi rakade in sitt sjunde mål för säsongen.

Lucas Leiva kvitterade kort därpå och men det skulle inte komma något segermål för Lazio. VAR-motståndarna i Lazio fick deras något paranoida konspirationsteori bekräftad när Felipe Anderson drogs ner av Donsah i straffområdet – utan någon reaktion från domare Damato.

Laziosupportrar som anser att VAR missgynnat laget till den grad att det fått stora proportioner i tabellen demonstrerade utanför fotbollsförbundets huvudkvarter i Rom med budskapet ”respekt eller krig”.

Mer relevant än videogranskningens eventuella onda öga till huvudstadsklubben är de tappade poängen för Lazio. Återigen misslyckades de med att vinna på Olimpico mot ett lag i mittskiktet och det har kostat Lazio en plats i topp-fyra under landslagsuppehållet.

Värt att nämna är också att Josip Iličić stod för ett äkta hattrick som offensiv mittfältare/ytter i Atalantas 5-0-seger borta mot Hellas Verona. La Dea är nu förbi Sampdoria på den sista Europa League-platsen.

Benevento hade ledningen hemma mot Cagliari och flera chanser att avgöra matchen. Men på stopptid kvitterade först seriens målfarligaste huvudspelare Pavoletti och sedan gav Barella sarderna en blytung seger på straff.

I Beneventotränaren De Zerbis första match förlorade de mot Cagliari även då på tilläggstid. Nu är tiden ute för Beneventos hopp om nytt Serie A-kontrakt efter det smärtsammaste av scenarion. Cagliari i sin tur har fem poäng till godo på strecket.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-19 kl 22:45

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto