Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Roma ordnade en fest som bara de kan göra

Sono pazzi questi romani, de är inte kloka dessa romare som skämtet lyder med anspelning på det gamla romerska statsmottet SPQR (senaten och det romerska folket). Asterix och Obelix brukade använda det förra mot ockupationsmakten i Gallien, men i det här fallet var det gästerna från Barcelona som iklädde sig rollen som fotbollsstorhet när de kom till Rom med en 4-1-ledning.

De möttes av ett hemmalag som inte hade gett upp på förhand trots de matematiska och fotbollstekniska svårigheterna att slå ut säsongens hittills bästa lag i Europa. Självförtroendet hade inte sabbats efter 0-2 mot sjundeplacerade Fiorentina i lördags.

ANNONS

Frustrationen hade inte gått överstyr efter tre träffar i virket i den matchen, istället kanaliserades den till energi som kunde förflytta både berg och Barcelona. Tålmodigheten blev inte heller lidande. Roma pressade och spelade metodiskt på gästernas planhalva ändå tills det avgörande 3-0-målet kom.

Arkitekten bakom segern heter Eusebio Di Francesco, en tränare som var med och spelade när Roma tog deras senaste ligaseger i 2001. Hans 3-4-1-2 -formation satte tonen för den aggressiva approach hemmalaget hade från start. Tre mittbackar mot Messi och Suárez. Kolarov och Florenzi som outtröttliga löpare på varsin kant. Nainggolan i en specialsydd roll bakom långskånkarna Džeko och Schick på topp.

Som det belönade sig. Džeko var fantastisk, satte det tidiga ledningsmålet och fixade straffen efter halvtidsvilan. Roma borde haft straffar med sig både på Camp Nou och i första halvlek ikväll. Men bland Europas fotbollsetablissemang har AS Roma alltid vägt lätt, i skarp kontrast till FC Barcelona. Hur ska en annars förklara noll i tilläggstid i första halvlek med spelare liggandes under flera minuter på gräset?

ANNONS

Domare Turpin, på tal om fransmän, blåste och kapten De Rossi klev fram, samma spelare som missade en straff på Old Trafford senast Roma spelade kvartsfinal i Champions League. Romarens nerver höll den här gången och det var match på riktigt.

Barcelona tenderar att sätta sig själva i liknade situationer under senare år. Vi minns PSG:s överkörning på Parc des Princes i februari förra året och århundradets vändning av Barcelona i returen. Men tillbaka i verkligheten blev katalanerna demaskerade av Dybala när Juventus vann med 3-0 i den första kvartsfinalen. Ikväll tog det stopp i kvarten för tredje året i rad.

Den som fick Olimpico att få fnatt heter Kostas Manolas, som nickade in en hörna i den 82:a minuten. Den grekiske mittbacken såg med vild blick ut att springa uppför läktaren, alternativt mot en casting till filmen 300. Det är redan klassiska glädjescener som kommer spelas upp och berättas om i generationer framöver.

ANNONS

Roma vore inte Roma om de skulle göra saker den enkla vägen. Och en backlinje bestående av Florenzi-Fazio-Manolas-Juan Jesus må ha tyglat sig det senaste året och stängt igen i 90 minuter mot Barcelona, men på tilläggstid kom de alla fel när bollen hamnade framför Dembélé. Men 20-åringens 1,2-miljardersfötter kunde inte styra distanslobben mot öppet mål rätt.

Slutsignalen gick och Champions League-slutspelets högljuddaste arena exploderade i eufori en gång till. Galenskapen var verklig, och för Barça hade de blivit drabbade igen. På hedersläktaren satt presidenten James Pallotta i ett av sina sällsynta Rombesök. Ett tecken? Nja, jag ser något mer i faktumet att Francesco Tottis stolsgranne kväll hette Antonio Cassano och själv var centrum för galenskaper under hans få men intensiva år i Rom.

ANNONS

På dagen för 11 år sedan genomled Roma ett av klubbens mest smärtsamma nederlag när de förlorade med 1-7 borta mot Manchester United i en annan kvartsfinal. På dagen för två år sedan gjorde Simone Inzaghi sin första match på ärkerivalen Lazios tränarbänk i en 2-0-vinst borta mot Palermo.

Båda klubbarna var nere för räkning vid respektive tillfälle. Men de reste sig och i Inzaghi fick Lazio en katalysator som kunde hålla jämna steg med Roma och markera början på en ny era. Lazio tog ett stort steg mot en semifinal i Europa League när Red Bull Salzburg besegrades förra veckan med 4-2.

Skulle bara Lazio och inte Roma gå vidare till semifinal i en europeisk turnering? Som f-n att de skulle tänkte säkert elva gulröda krigare och deras tränare ikväll. Och hörni, på söndag kväll är det derby i Rom.

ANNONS

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-04-11 kl 00:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto