Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De Vrij-derbyt: Att sänka sin framtida arbetsgivare

Italienbloggen

Niko Kovač och hans Eintracht Frankfurt gjorde det på ett spektakulärt sätt igår i den tyska cupfinalen. Att slå den framtida arbetsgivaren FC Bayern och skicka ett statement om sin egen lilla storhet bland tvivlarna.

Ikväll är det Stefan de Vrijs tur. Den nederländska mittbacken är i det närmaste klar för FC Internazionale och ska spela sin sista match i Lazio mot de svartblå på Olimpico. De Vrij kommer vara motiverad över att visa sin nya klubb vad han går för. Och glömde jag berätta att en plats i Champions League står på spel mellan de två lagen?

Läget är glasklart inför ligaavslutningen. Om Lazio undviker att förlora slutar de minst fyra och tar den sista direktplatsen till höstens Champions League. Femman Inter måste vinna för att hamna på samma poäng som Lazio och via bättre inbördes möte (höstmötet slutade mållöst) gå förbi Lazio. De senare kan även springa om trean Roma om resultaten går rätt väg under kvällen.

Annons

Lika självklar har inte situationen runt Stefan de Vrijs medverkan i matchen varit. Jag har inte varit i Italien den senaste veckan, men med tanke på hur intensiva diskussionerna vanligtvis är på fotbollsdedikerade radio- och TV-shower måste de nått brännpunkten i samtalen om de Vrij.

Folk har ställt sig frågande om det är så vettigt att spela Lazios bästa försvarare i avslutningen. Om han är klubben tillräckligt lojal när ett realistiskt scenario är att han flyttar vidare till en klubb som inte spelar i CL på grund av hans eget lag.

Det är otvivelaktigt att dessa spekulationer nått de Vrij själv under veckan. Tränaren Simone Inzaghi har dock bekräftat att mittbacken kommer starta mot Inter och därmed avslutat resonemangen om att han skulle petas enbart på grund av motståndet.

Jag är övertygad om att Inzaghi tar rätt beslut och läser de Vrij så pass bra att han vet att 26-åringen kommer stå för en hundraprocentig insats. Det är ändå inte utan risk som Inzaghi spelar honom. Vid en förlust kommer rubrikerna vara oändliga huruvida han inte skulle ställt över de Vrij, särskilt om spelarinsatsen inte är felfri.

Annons

Varför går Stefan de Vrij till Inter då? Den krassa verkligheten är att Inter, även utan CL-spel, är en mer potent klubb än Lazio och kommer alltid ha enklare att utmana om ligatiteln. I praktiken förklaras övergången med att Inter är beredda att de betala de sex miljoner euro som de Vrijs representantfirma SEG kräver i agentarvode.

Lazio kommer överleva även utan spelaren som varit klubbens genomgående bästa försvarare sedan ankomsten från Feyenoord 2014. På söndag kväll får de dock tvunget klara sig utan nyckelspelarna Marco Parolo och Luis Alberto. Mer glädjande är att Ciro Immobile redan efter tre veckor är redo att spela efter lårskadan han ådrog sig.

Lazio-Inter handlar inte bara om en nederländsk mittback och massa Champions League-pengar som ligger i potten. Kampen om skytteligasegern ska också avgöras mellan nämnde Immobile på 29 mål och Inters Mauro Icardi som gjort 28.

Annons

Immobile har under säsongen utvecklats från en djupledshotande avslutare till en mer komplett forward med större påverkan i anfallsspelet. Icardi har varit Icardi, det vill säga löpt massor, stått på rätt plats och gjort avsluten till en enkel konst.

Ändå stod argentinaren för två eventuellt ödesdigra missar i chockförlusten hemma mot Sassuolo senast. Jag tror inte att Mauro Icardi stannar i Inter vid missat CL-spel igen, även om uppgifter om ett nytt sockrat kontrakt förekommer.

Lazio1

Lazio må ligga tre poäng före, ha hemmaplansfördelen och känna styrkan i att ha gjort en bättre säsong än Inter. Matchen är ändå inget annat än en fifty-fifty-duell och psykologin fascinerar. Mycket talar för att Lazio visar att de är det bättre laget och tar sitt examensprov i mentalitetsförändring under Simone Inzaghis handledning.

Annons

Men i Immobiles och Luis Albertos frånvaro har laget kryssat två matcher mot Atalanta och senast Crotone. Trots den miserabla 1-2-förlusten mot Sassuolo har Inter bjudits på en sista chans att ta fjärdeplatsen när Lazio misslyckades att säkra CL-spel mot Crotone.

Pazza Inter, den sjuka förmågan att underprestera när det gäller som mest gjorde så att Inter förlorade mot Sassuolo och även tappade segern i slutminuterna mot Juventus i den förgående hemmamatchen.

Interfansen har upplevt två skräckfilmer i rad på San Siro när CL-biljetten båda gångerna känts som ivägflugen på en svartblå himmel. Men Pazza Inter kan också göra så att Inter, mot alla odds, greppar denna möjlighet till upprättelse och vinner bara för de getts en sista liten chans.

Något av lagen kommer vända blad i respektive klubbhistoria sent ikväll. Lazio kan för ovanlighetens skull åstadkomma två höga tabellplaceringar i rad (femma ifjol) och Simone Inzaghi då bekräftas som den mest lovande italienska tränaren i sin generation.

Annons

Inter kan avsluta en mörk period i klubbens historia och nå Champions League för första gången sedan säsongen 2011-12. Lyckas Inter har klubben på sikt ett stabilare ekonomiskt fundament än någonsin att bygga vidare på, och kommer då börja utmana om lo scudetto igen.

Vad som än händer är Stefan de Vrij, trots den för stunden halvjobbiga sitsen, en vinnare. Senast ett liknade ”play-off” om den sista CL-platsen hände var i sista omgången 2014-15. Lazio låg precis som nu tre poäng före Napoli som var tvunget att vinna för att gå om.

Trots att matchen spelades på San Paolo och att Lazio tappade en tvåmålsledning lyckades gästerna vinna med 4-2 efter en dramatisk avslutning. I sin första säsong för Romklubben fanns Stefan de Vrij på planen även då.

****

Gårdagen handlade bara om Gianluigi Buffons sista match i Juventus. Målvaktslegendaren fick ett känslosamt avsked på Juventus Stadium efter 17 år i den vitsvarta tröjan. Buffon kostade Juventus omkring halvmiljarden från Parma och är än idag världens dyraste målvakt.

Annons

Under den perioden har Buffon hjälpt Juve tillbaka till toppen efter några tunga år, vunnit VM-guld, fått börja om i Serie B efter Calciopoli, och igen varit med att bygga upp en ny mästarupplaga i klubben. Under dessa 17 år har Italien avverkat sju premiärministrar.

Men nu är det slut och kontraktet med Juve går ut i sommar. Gigi Buffon såg till en början glad ut och fick värdiga applåder av publiken när han byttes ut och spelarna tackade av honom i den sextionde minuten.

När Buffon närmade sig bänkplatsen som blivit mer hemtam under en säsong när efterträdaren (?) Szczesny kontinuerligt spelats in kom även tårarna. 40-åringen gick sedan ett långt varv runt planen och tog publiken på de första bänkraderna i hand, och mötte många tårfyllda ansikten.

Gigi

Jag ska inte hymla med att min bild av Buffon förändrats efter de smaklösa uttalandena mot Michael Oliver efter det bittra uttåget mot Real Madrid förra månaden. Vid tidigare tveksamma domslut under 10-talet har Buffon resonerat i stil med att ”domaren dömer, det är inget att älta för de missgynnade”.

Annons

Gianluigi Buffon är ingen perfekt människa och förmodligen inte lika hygglo som han ger intrycktet av att vara på planen. Däremot har han varit en stor ambassadör för italiensk fotboll och är med sin jämnhet över tid en av tidernas bästa målvakter.

Ett nytt kapitel väntar nu och det blir spännande att se vilken europeisk storklubb han väljer. Buffon ska ha en eloge för valet att stanna inom toppfotbollen och inte gå till en plats bara för pengarna. Vid 40 års ålder är det kärleken till fotboll som tydligast kommer i uttryck för Buffon.

****

Från Buffon är det inte långt till Parma och laget från skinkstaden tog i fredags kväll den andra direktplatsen till Serie A. Parma låg inför den sista omgången två poäng bakom Frosinone på andraplatsen bakom redan klara Empoli.

Parma vann sin match i Spezia med 2-0, bland annat efter att Spezias Alberto Gilardino skjutit en straff över mot sitt gamla lag. Frosinone ledde med 2-1 hemma mot Foggia som egentligen inte hade något att spela för. Men i den 89:e minuten åkte Frosinone på en onödig kontring och Foggias Floriano chippade elegant in kvitteringen. När nyheterna om att Frosinone tappat poäng nådde Spezia rusade Parmaspelarna mot den vrålande bortaklacken, de hade gått om Frosinone på bättre inbördes möte.

Annons

Parma är det första italienska laget i historien att gå från Serie D till A på tre år. Klubben förklarades bankrutt 2015 och föll ur Serie A. I slutet av 2016 tog tränaren Roberto D’Aversa över efter en halvknackig inledning i Serie C och lyckades till slut vinna playoff-finalen mot Alessandria.

Hans resa är ändå kort jämfört med Alessandro Lucarellis. Cristianos brorsa skrev på för Parma för tio år sedan, blev kapten efter fem år och lovade efter konkursen att hans skulle föra tillbaka klubben till Serie A.

Egentligen skulle 40-åringen slutat redan efter avancemanget till B, men nu har drömmen blivit verklighet. ”Jag höll mitt löfte. Detta kan inte vara på riktigt, det är omöjligt”, sa Lucarelli efter avancemanget till Serie A.

För Frosinone väntar ett ovisst playoff om den tredje och sista Serie A-platsen. De möter vinnaren i ”kvartsfinalen” mellan Bari och Cittadella. På den andra halvan möter Palermo segraren i mötet Venezia-Perugia.

Annons

Playoffet till Serie A har utvecklats till någon sorts återträff för tidigare världsmästare. Filippo Inzaghis har en tränarduell mot Alessandro Nesta i den ena kvartsfinalen. I final kan någon av dessa möta Bari, med Fabio Grosso som tränare.

ALucarelli

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-05-20 12:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto