POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Säsongsranking Serie A 2018/19: Plats 14-20

Serie A-starten är bara några dagar bort och det är hög tid att ge sig på ett tabelltips. I en ovanligt skiktad upplaga av den italienska högstaserien börjar jag med lagen längst ner. Ett konkret nedflyttningshot hänger över samtliga dessa lag, och med förhållandevis starka nykomlingar kan ingen klubb ta ut något i förskott.

20. Frosinone

Säsongen 2017/18: 3a (Serie B). Tränare: Moreno Longo, 42 år. Bästa målskytt 17/18: Camilo Ciano (14 mål i serien)

Laget från Lazioregionen söder om Rom är ett av många som haft en sommar full av kontroverser och anklagelser. I den avgörande playoff-finalen mot Palermo fick de rosasvarta en straff som domaren senare tog tillbaka. Slutminuterna var en uppvisning i italiensk fotboll från dess värsta sida, när bollar medvetet kastades in på planen i ett sätt att förstöra för gästande Palermos kvitteringsjakt.

Frosinone kontrade till slut in 2-0 och vände uddamålsförlusten på Sicilien, och har jobbat hårt för att ta sig tillbaka till Serie A. Senast var säsongen 15/16 och den här gången har Frosione värvat friskt, lite som Benevento förra året.

Sassuolos Goldaniga förstärker en stark Serie B-defensiv och mittfältet innehåller flera nya ansikten, både yngre (Chibsah, Crisetig) och rutinerade profiler som Hallfredsson och Molinaro. Tränaren Moreno Longo behövde bara en säsong för att gå upp med ”Frossarna” men allt annat än nedflyttning vore en stor skräll.

Frosinone är en liten förening med ett bra driv just nu, som också köpt loss och renoverat hemmaarenan Benito Stirpe. En lika offensiv mercato är deras hopp, tyvärr för deras del tror jag på en jumboplats precis som fallet med Benevento var förra säsongen.

Nyckelspelare: Marco Sportiello

Den 26-årige målvakten blev förra vintern ratad av Atalanta och på nytt nekad i våras, när Fiorentina inte valde att köpa loss den dåvarande förstamålvakten från Atalanta. Nästa karriärsteg blev ett drastiskt sådant i och med sommarens flytt till Frosinone.

Sportiello är för stunden inte en målvakt för lag på den övre halvan. Att han skulle sjunka så lågt som till en nykomling var desto mer oväntat och kan bli Frosinones lycka. En revanschsugen Sportiello kan vara skillnaden mellan nytt kontrakt och nedflyttning.

Höll ögonen på: Camilo Ciano

Ciano är bördig från lilla Marcianise, en stad några mil utanför Neapel vars boxningsklubb fostrat OS-medaljörer över flera decennier. Nu ska anfallaren med den magiska vänsterfoten äntligen göra debut i Serie A vid 28 års ålder. I kvalfinalen var det hans stopptidsmål som delade ut knockoutslaget på Palermo och inledde Frosinones festligheter.


19. Parma

Säsongen 17/18: 2a (Serie B). Tränare: Roberto D’Aversa, 43 år. Bästa målskytt: Emanuele Calaiò (13).

Parma är ett annat lag som fått Palermos överklaganden efter sig under sommaren. I det här fallet gällde det sms-konversationen anfallaren Calaiò hade med två före detta lagkamrater i Spezia, inför den sista matchen i Serie B lagen emellan.

Trots den oskyldiga tonen i meddelandena dömdes Parma inledningsvis till fem minuspoäng och Calaiò stängdes av två år för att påstått ha uppmanat Speziaspelarna att ”inte ta i för mycket”. 36-åringens straff sänktes till sist rejält och han är åter tillgänglig efter nyår, Parma slapp dessutom alla minuspoäng.

Sommarens drama adresserar ändå två stora problem. Parma har inte kunnat satsa ordentligt för överlevnad eftersom klubben inte garanterats en Serie A-plats förens långt inne i juli månad. I Calaiòs frånvaro har klubben sökt målgörare och kanske hittat lösningen när de tagit in Napolis Roberto Inglese på ett sent lån.

En kan undra varför Parma alltid dras in i problem av olika slag. Den här gången kommer Parma med kinesiska majoritetsägare och lokala affärsmän som backar upp ekonomin. Pengar finns och kommer spenderas om läget är prekärt i januari. Just nu ser truppen för tunn ut för att comebacken i Serie A ska bli längre än ett år.

Nyckelspelare: Leo Štulac

Slovensk 23-åring som representerat landets alla ungdomslandslag. Štulac började den italienska resan i tredjedivisionen med Venezia för två år sedan och växte ut till en av Serie B:s mest framträdande mittfältare förra säsongen. En teknisk och spelintelligent mittfältstyp som kommer bli viktig för Parma.

Håll ögonen på: Amato Ciciretti

23-årigt yrväder med en uggla på strupen och tatueringar i ansiktet. Den Napoliägda yttern gjorde en stark höst i Benevento förra året men lånades ut till Parma under våren. Det blev ingen succé där, undantaget den sista matchen då Ciciretti gjorde ett mål och en assist.

Napoli lånade på nytt ut Ciciretti som får en ny chans att visa upp sig i Parma. Med ett halvårs nödvändig erfarenhet från Serie A förväntas han ta en plats i startelvan och fortsätta underhålla oss.

CeeCeeRetty


18. Chievo

Säsongen 17/18: 13:e plats. Tränare: Lorenzo D’Anna, 46 år. Bästa målskytt 17/18: Roberto Inglese (12)

Är detta säsongen då sannsagan om kvartersklubben från Verona tar slut? Jag tror faktiskt det. Det var väldigt nära att det hände redan i våras, då klubben nådde vägs ände med tränaren Rolando Maran och tvingades sparka honom i ett prekärt läge med tre matcher kvar.

Förre Chievoveteranen Lorenzo D’Anna kom från ungdomsleden och lyckades med tre segrar styra laget upp på en trettonde plats. Imponerande, ändå kvarstår frågetecken kring tränarens kompetens på denna nivå. Minst lika tveksam är jag till det alltjämt anonyma lagbygget.

Trotjänare som Gobbi och Dainelli har lämnat och lämnar en viss osäkerhet i backlinjen. Framåt är den stora frågan vem som ska göra målen efter att Roberto Inglese lämnat? Unge polacken Mariusz Stepinski kom igång sent omsider, men utan Ingleses tolv mål hade Chievo förmodligen inte klarat sig.

Jag gissar att varken den förre, eller hans anfallskamrater Đorđević, Floro Flores, Pellissier eller Pucchiarelli klarar att axla manteln. Pressen kommer bli stor på de offensiva kreatörerna Birsa och Giaccherini att hålla miraklet som heter Chievo vid liv.

Nyckelspelare: Valter Birsa

Just Giaccherinis ankomst i januari avlastade Birsa något i offensiven. Men fortfarande är ansvaret stort på slovenen att vara den kreativa nyckeln framåt för Chievo. 31-åringens vänsterfot är en av seriens mest underskattade och kommer låta höras även denna säsong.

Håll ögonen på: Joel Obi

Ett färskt nyförvärv bredvid de gamla ansiktena Radovanovic och Hetemaj på mittfältet. Tre säsonger i Torino gav inte den en gång lovande nigerianen det riktiga genombrottet. Kan det äntligen komma nu i ett lag där han får spela ordinarie vecka efter vecka?


17. SPAL

Säsongen 17/18: 17:e plats. Tränare: Leonardo Semplici, 51 år. Bästa målskytt: Mirco Antenucci (11)

Ferraraklubben lyckades stanna uppe i den första Serie A-visiten på 49 år. Säsongen var jobbig med många kryss och ett ständigt balanserande kring nedflyttningsstrecket, till slut blev marginalen till Crotone på 18:e plats ändå tre poäng.

SPAL har sakta men säkert växt som klubb de senaste åren och fortsätter att göra intressanta rekryteringar. Schweiziske VM-spelaren Johann Djourou är ny från Turkiet och längst fram har klubben gjort ett spektakulärt köp i Atalantas stridsvagn Andrea Petagna för nästan 150 miljoner kronor.

Petagna är mannen som kan ta SPAL till en något säkrare plattform, men någon målpålitlighet visade 23-åringen aldrig i Bergamo. I övrigt är Leonardo Semplicis lag närmast intakt och förberett för ännu en tuff säsong.

Det kan man lugnt säga att Malmöpågen Pa Konate hade ifjol. Det blev inte en minut i Serie A för vänsterbacken som gjorde självmål och blev utbytt i hans andra Coppa Italia-match. SPAL har lyckats dumpa honom i Cincinnati på lån ett år – ett lag som börjar i MLS först 2019.

Nyckelspelare: Mirco Antenucci

33-åringen har mest varit en målgörare i Serie B under karriären och var därför en av förra säsongens överraskningar när han lyckades med elva mål och sex assist. Trots närvaron av de större namnen Paloschi, Borriello och Floccari var den finurlige Antenucci lagets kapten och viktigaste anfallsspelare.

SPAL2

Håll ögonen på: Alfred Gomis

24-åringen fick en plats i Senegals VM-trupp efter en stark säsong bakom stolparna. Gomis fick på grund av Alex Merets skador stå under stora delar av säsongen, på ett sätt som gjorde att få saknade förstamålvakten. Konkurrens blir det trots att Meret flyttat till Neapel. Sergejs lillebror Vanja Milinković-Savić kommer med sin frisparksfot och är redo att göra om Gomis bedrift från förra säsongen.


16. Empoli

Säsongen 17/18: 1a (Serie B). Tränare: Aurelio Andreazzoli, 64 år. Bästa målskytt: Francesco Caputo (27)

Laget från den lilla staden i Toskana vann Serie B i överlägsen stil med ett fyndigt och offensivt spel. Empoli bytte på tränarposten i december och lyckas bli ännu bättre under den mystiske Aurelio Andreazzoli, en tränare som mest figurerat i Romas organisation tidigare.

Kombinationen av Andreazzolis spännande hantverk och den mångåriga Serie A-erfarenheten får mig att tro att Empoli klarar sig som enda nykomling. Att Empoli växer även vid sidan av planen syns bland annat på utnämningen av Sampdorias tidigare scoutingansvarige, den hyllade Riccardo Pecini som ny General Manager.

Empoli är en nykomling som satsar vilket inte minst köpet av Palermos Antonino La Gumina för nio miljoner euro visar. 22-åringen ersätter förra säsongens 21-målsskytt Alfredo Donnarumma som stannat kvar i Serie B i och med flytten till Brescia.

Nyckelspelare: Matías Silvestre

Empolis defensiv imponerade inte lika mycket som offensiven förra säsongen och där får Matías Silvestre en nyckelroll när laget ska hänga kvar. Det fanns ingen plats för argentinaren när Sampdorias backlinje skulle generationsväxla efter våren. Silvestre har inte blivit snabbare med åren men hans Serie A-rutin kommer väga tungt.

Håll ögonen på: Francesco Caputo

Skyttekung i Serie B och har gjort en bra bit över hundra mål i serien. I högstaligan har det bara blivit ett ynka mål under en kort sejour i Bari för 31-åringen. Var förra säsongen en lyckoträff eller finns mer att hämta även på denna nivå? Med La Gumina finns förutsättningarna att Empoli kalibrerar även förra säsongens radarpar Caputo-Donnarumma.


15. Cagliari

Säsongen 17/18: 16:e plats. Tränare: Rolando Maran, 55 år. Bästa målskytt: Leonardo Pavoletti (11)

Ett jobbigt 17/18 med tidigt tränarbyte slutade med bottenstrid och en ny tränare efter att kontraktet säkrats. Rolando Maran kommer från mångårigt arbete i Chievo och ska försöka maximera potentialen i en ung och talangfull men tunn trupp. På pappret ser det åtminstone starkare ut än ifjol.

Försvaret har förstärkts med Sjakhtar Donetsk-ikonen Darijo Srna. Kroaten har varit avstängd för doping men är ändå en betydligt mindre chansning än förra årets högerbacksflopp Van der Wiel. Mittfältet har spetsats med Lucas Castro från Chievo och kroatiske landslagsmannen Filip Bradarić från Rijeka.

Längst fram gjorde Juventusägde Alberto Cerri 15 mål och 10 assist för Perugia i Serie B, han kommer få chansen att sätta avtryck även här. Får Maran styr på de unga spelarna ska nedflyttningsstrid undvikas. Men var står Maran själv efter att ha lämnat tryggheten i Chievo?

Nyckelspelare: Leonardo Pavoletti

29-åringens elva mål var en stor anledning till nytt kontrakt för ölaget och Pavoletti var faktiskt seriens vassaste på huvudet. Nu har avlastning kommit i den 1,94 cm långe Cerri. Men Pavoletti, som köpts ut från Napoli, och hans roll som målgaranti förblir minst lika viktig.

Håll ögonen på: Nicolò Barella

Mångsidig mittfältare som fick det stora genombrottet efter bland annat sex ligamål ifjol. Fortsätter utvecklingen kommer sarden bli högvilt inom det närmsta årets transferfönster. Mycket talar med andra ord för att detta är sista säsongen öborna får njuta av Barella i Cagliari.

Barella


14. Genoa

Säsongen 17/18: tolva. Tränare: Davide Ballardini, 54 år. Bästa målskytt: Gianluca Lapadula (6)

Äntligen fick Ballardini stanna i Genoa! I den tredje vändan i Genuaklubben belönades tränaren med ett nytt kontrakt, en man som annars aldrig är långvarigare än en säsong i sina klubbar. Kontraktet var välförtjänt då Ballardini stabiliserade upp Genoa när Ivan Jurić sparkades efter en dålig start.

Precis som vanligt har snurret på spelare i Genoa varit stort under sommaren. 31-årige mittbacken ”Mimmo” Criscito är hemma efter åren i ryska Zenit, men klubben har tappat målvakten Perrin och krafter som Veloso, Izzo, Bertolacci och Taarabt under sommaren.

Genoa är ett pragmatiskt och målsnålt lag som inte lär glädja många neutrala under säsongen. För att i grifonis fans ska le behöver laget hitta en pålitlig målskytt, annars finns risken att det blir bottenstrid igen. Under tiden kommer Oscar Hiljemark fortsätta springa på mittfältet och se fram emot en svenskduell i ett av Italiens häftigaste derbyn.

Nyckelspelare: Sandro

När Benevento sköt vilt och jagade spelare från världens alla hörn blev värvningen av Sandro från turkiska ligan den mest spektakulära. Den förre Tottenhamspelaren klarade av omställningen till italiensk fotboll galant och var tabelljumbons bästa spelare.

Som nyförvärv i ett stabilare men långt mindre frejdigt Genoa har brassen ett stort ansvar att hitta Pandev och Lapadula med bollar. Den tacklingsstarke 29-åringen inleder dock säsongen knäskadad, samma öde som allt som oftast drabbade hans företrädare på positionen Miguel Veloso.

Håll ögonen på: Andrea Favilli

Pisafödd anfallare som fostrats i värsta rivalen Livornos ungdomsled. Den långe 21-åringen värvades för 7,5 miljoner euro av Juventus från Ascoli i somras och gjorde stor succé under försäsongen. Nu är han utlånad till Genoa och ska fylla talanghålet som Pietro Pellegri lämnade efter flytten till Monaco i januari.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-08-15 kl 18:30

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto