POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sista chansen för Ekdal att nå den italienska drömmen

I söndags fyllde UC Sampdoria 72 år. En sen present till fansen av president Massimo Ferrero är köpet av Albin Ekdal. 29-åringen kommer för runt 25 miljoner kronor och återvänder till Italien efter tre år i Tysklands mest kaotiska klubb.

Från Hamburg landar svensken i en stad som sörjer. Födelsedagsfirande har på ett par dagar bytts mot tragedi efter motorvägsolyckan där en bro kollapsade igår och 35 personer avled. Kondoleanser har trillat in från fotbollssetablissemanget samtidigt som politiska partier försöker göra populistiska poänger i eget syfte.

Som tonåring anlände en ung Ekdal från BP till Juventus och hann också avverka spel i Siena, Bologna och Cagliari. Flytten till Hamburg planerades lagom till karriärens bästa år. Men de återkommande skadorna, bristen på långsiktigt tänk i klubben och HSV:s ständiga nedflyttningshot gjorde Tysklandssejouren till något som Albin Ekdal inte alls föranade.

Nedflyttingen för HSV blev ett faktum i våras och gav honom också en ursäkt att lämna Tyskland. Ekdals val föll på Italien igen. Ett bottenlag mot ett mittenlag. Kanske också en sista chans för landslagsmannen att bevisa för den italienska publiken att han är en högklassig mittfältare även i Serie A.

För det finns alla möjligheter att ta en ordinarie plats i förra säsongens tabelltia. Sampdoria sålde den eftertraktade uruguayanen Lucas Torreira till Arsenal för 30 miljoner euro och för hälften av pengarna köpte klubben den flyfotade tjecken Jakub Jankto från Udinese.

Trots att Ekdal ännu inte fyllt trettio år kommer han tillhöra det rutinerade gardet i Sampdoria. Jankto är 22 år, de andra ordinarie mittfältarna Linetty och Praet är 23 respektive 24 år. Det är ett ungt lag Sampdoria ställer upp med i höst och där kommer Ekdals Serie A-rutin vara välbehövlig.

Blucerchiati har lånat den 21-årige målvakten Federico Audero från Juventus. Framför honom ska ett nytt mittbackspar spelas in med 22-årige dansken Joachim Andersen och förre Djurgårdaren Omar Colley. Laget kan få vissa defensiva bekymmer under inledningen och det återstår att se om det gör Ekdals väg till startelvan enklare.

Jag är inte hundra på hans plats i förstaformationen. Den offensivt skicklige belgaren Dennis Praet är given på tremannamittfältet och jag har svårt att se hur den dyre Jankto inte får en startplats. Ekdal kan konkurrera ut slitvargen Linetty, i vilket fall kommer svenskens tvåvägsegenskaper passa väldigt bra in på Sampdorias mittfält.

Två saker ska vi ha klart för oss. Samp är ett spelande lag och Ekdals förmåga att sätta igång spelet kommer värderas högt. Det andra är att tränaren Marco Giampaolo är offensiv tränare vars 4-3-1-2-system inte ligger långt ifrån en sådan som Maurizio Sarris sätt att spela, rent ideologiskt.

Till skillnad mot Sarri gillar Giampaolo (som hade Ekdal ett år i Siena) att rotera i laget. Så även om Ekdal inte tar en ordinarie plats direkt lär speltid i höst inte bli något problem. Det kan låta som låga förväntningar att inte se spelchanserna som större. Men Sampdorias mittfält är spelskickligt, och Brommasonen Ekdal har i princip bara spelat ordinarie i lag på nedre tabellhalvan under hela karriären.

Sampdoria blir ett vägskäl. En ordinarie plats och möjligheterna att växa ytterligare är stora, detta givet att Ekdal slipper skadehelvetet han upplevde i Hamburg. Innan flytten till Tyskland var det snack om lag som Roma och Fiorentina för den kloke svensken.

Karriärsvalet då ledde honom totalt fel. Men ett par bra säsonger vid Liguriska kusten och kanske, kanske kan Ekdal bli aktuell för klubbar högre upp i pyramiden. Ekdal valde att inte gå från kaos till ännu mer av samma vara när det inte blev någon affär med portugisiska Sporting tidigare i somras.

På sikt kan det löna sig att välja bort en rörig klubb med titelambitioner för Sampdoria som vid en maxprestation möjligen kan nå en Europaplats. Den bästa tiden är nu förmodar jag att Albin Ekdal tänkte när han lämnade Italien för Tyskland. Tre års besvikelse senare får han upprepa samma mantra och hoppas det slår in i en något tryggare miljö.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-08-15 kl 10:19

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto