POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Säsongsranking Serie A 2018/19: Plats 1-6

En toppkvartett som är starkare än på mycket länge. Två utmanarlag strax bakom som bröstat upp sig under sommaren. Men så finns det där mästarlaget som eventuellt kan jämna Serie A med marken, eller?

Juventus otroliga mercato och den gamla damens otypiska beteende under sommaren har nästan skapat 90-talsvibbar kring laget och hela Serie A. Samtliga konkurrenter (nåja) har hakat på i upprustningen och kommer göra allt för att förhindra en åttonde raka vitsvart scudetto.

6. Milan

Säsongen 2017/18: sexa. Tränare: Gennaro Gattuso, 40 år. Bästa målskytt 17/18: Patrick Cutrone (tio mål i serien)

En sommar som inleddes på värsta sätt med Yonghong Li-röra, Europauteslutning och Alen Halilović var gjort en U-sväng efter mercatons mest oväntade affär. Den möjliggjordes av Elliott Managements övertagande av klubben efter Li, och ägarbytet var det som lugnade ner Uefa som släppte rossoneri in i Europa League igen.

Hedgefonden Elliott verkade initialt en osentimental och föga intresserad ägare, men deras treårsplan och värvningar har byggt upp ett förtroende milanisti kan leva med. Förtroendet för tränaren Gennaro Gattuso kan dock vara vecka-till-vecka-baserat. Ständiga rykten går om en Antonio Conte som väntar i skuggorna och är redo att ta över vid minsta Gattuso-motgång.

Hur förhåller sig klubben och nye sportchefsduon Leonardo-Maldini egentligen till situationen? Är Gattuso mer pressad än han borde vara? En annan frågeställning i kölvattnet av flera starka värvningar är hur mycket bättre Milan har blivit jämfört med ifjol?

Caldara-Romagnoli är på sikt ett jättebra mittbackspar men här och nu är de inte bättre än fjolårets Bonucci och Romagnoli. Higuaín är världsklasscentern som Milan letat efter i flera år men jag är inte säker på om resten av laget klarar av att förse honom med bollar i tillräckligt hög utsträckning.

Om fyrbackslinjen tar snabba steg framåt och mittfält/anfall lägger av att vara så ojämnt i prestationerna kan Milan utmana om en Champions League-plats. Om inte ser jag inte Milan som starkt nog att förbättra vårens tabellplacering.

Nyckelspelare: Suso

Äntligen får spanjoren en klassavslutare att sikta sina precisa inlägg mot. Mycket av Milans spel går genom 24-åringens vänsterfot och den kommer ansvara för en hel del av lagets välmående. Fungerar inte Suso fungerar oftast inte Milan.

Håll ögonen på: Diego Laxalt

25-åringen visade upp sina kvalitéer för den stora publiken under VM och belöningen kom i form av ett kontrakt med Milan. Med outtröttliga löpningar, stabil defensiv och en vilja att utmana kommer uruguayanen försöka ta Ricardo Rodríguez vänsterbacksplats.

5. Lazio

Säsongen 17/18: femma. Tränare: Simone Inzaghi, 42 år. Bästa målskytt: Ciro Immobile (29)

Biancocelesti förlorade Champions League-platsen i säsongens slutminuter på det snöpligaste av sätt. Istället för många garanterade miljoner och en attraktivare plattform att lyftas upp på har Lazio istället fått bredda och behålla nyckelspelare i laget. De har gjort det riktigt bra.

Sportchefen Igli Tare imponerar mer för varje fönster som går och är en av stövelns skickligaste i ämbetet. Tillsammans med president Claudio Lotito har ledningen skapat ett förtroende som det var mycket länge sedan i laziali kände mot klubben.

Budet på Felipe Anderson var svårt att säga nej till och i hans ställe har Tare hittat Joaquín Correa från Sevilla för mindre än hälften av pengarna. Valon Berisha från RB Salzburg är ett spännande alternativ på vänsterkant och innermittfält, där nye Milan Badelj får agera vice-Lucas Leiva. Det säger något om bredden på Lazio av idag.

Ett par orosmoln finns över statusen på lagkapten Senad Lulić och Stefan Radu bakom honom i backlinjen. Lulić gjorde bort sig med sin utvisning mot Inter i avslutningen och Radu ser i vissa matcher ut att vara på nedgång. Lazios försvarsbredd är inte lika stark och De Vrijs efterträdare Acerbi ska för första gången patrullera i ett topplag.

Men så länge Simone Inzaghi tränar Lazio är jag säker över fortsatt progression. Trots det hastiga genombrottet finns delar som Inzaghi kan utveckla, matchcoachingen till exempel. Vid en bra säsong ska Lazio utmana om Champions League igen och snacket om ”överprestation” kommer försvinna.

Nyckelspelare: Sergej Milinković-Savić

Jag är förvånad över att 23-åringen blev kvar i Lazio. Men så är den envise Lotito en av de svårare typerna att förhandla med i italiensk fotboll. Milinković-Savić själv verkar inte ha något emot att stanna i Rom och den mogna personligheten är bara ett av alla framstående drag i den 1,91 cm långa kroppen. Lazio kommer fortsatt bli att räkna med om Sergej tar sina snabba kliv vidare i utvecklingen.

Håll ögonen på: Luiz Felipe

På två år har Luiz Felipe gått från brasilianska Serie D till en ordinarie plats i ett av Italiens bästa lag. Resan i Lazio via ett år i Salernitana har inte varit enkel. Mittbacken fick en tuff start i klubben men 21-åringen har visat att psyket är lika starkt som talangen är stor.

4. Napoli

Säsongen 17/18: tvåa. Tränare: Carlo Ancelotti, 59 år. Bästa målskytt: Dries Mertens (18)

Kraven höjs och jargongen är ännu hårdare i Napoli. Med den grandiosa rekryteringen av Carlo Ancelotti i maj hoppades fansen att tränaren skulle locka till sig stora namn och övertyga presidenten Aurelio De Laurentiis att öppna plånboken. Så blev det inte och det är inte särskilt positiva vibbar kring Partenopei trots en urstark fjolårssäsong.

Att Ancelotti kunde räkna med en tuff höst ansåg jag givet från början. Spelarnas reaktion på tränarbytet kan antigen bli en sorts post-Sarri förvirring eller att något släpper och de känner sig ”friare” på planen. Ancelotti själv har en del att bevisa i återkomsten till Italien.

Att han är en stor tränare är alla överens om, men var förra höstens farsartade uttåg från FC Bayern början på en nedåtgående kurva i tränarkarriären? Då tog han över ett Guardiola-lag, nu förvaltar Ancelotti Sarris supertrimmade vinstmaskin. En inte helt enkel uppgift av den förra erfarenheten att döma.

På pappret ser det ändå tillräckligt bra ut för Carlettos Napoli. Alternativ finns på varje position och bortsett från tappet av Jorginho är startelvan intakt. Men vad är tillräckligt bra för Napoli egentligen?

Detta är ett lag som potentiellt kan utmana om guldet lika gärna som de kan missa en Champions League-plats. Jag tror på ett mellanting, en liten tillbakagång men att Napoli löser CL-biljetten ändå. Kan detta istället bli säsongen då laget med en av världens bästa cuptränare går långt i Champions League?

Carlo

Nyckelspelare: Marek Hamšik

Lagkaptenen tar ett steg tillbaka i banan och ska agera som en mer djupt sittande mittfältare. Förra säsongen var en besvikelse för slovaken trots att han gick förbi Diego Maradona i klubbens målliga. Positionsbytet kan bli nytändningen som 31-åringen behöver i en roll som varit väldigt viktig för Napoli under Sarri.

Håll ögonen på: Simone Verdi

Under några år har 26-åringen underhållit oss med drömmål och spektakulära frisparkar i Bologna. Nu ska han upp och bevisa att han kan dansa med de stora pojkarna. Verdi kommer inte vara en startspelare inledningsvis. Men med höjden Verdi bevisligen sitter inne med kan han bli det. Inte minst kan yttern erbjuda något så ovanligt i Napoli som ett direkt hot från avbytarbänken.

3. Roma

Säsongen 17/18: trea. Tränare: Eusebio Di Francesco, 48 år. Bästa målskytt: Edin Džeko (16)

Det har varit en Monchisommar i Roma. Mängder av nyförvärv kom tidigt under mercaton och sportchefen passade på att rensa bort det mesta som hans företrädare Walter Sabatini värvat. Det inkluderade både Alisson och Radja Nainggolan, två av Romas mest framträdande spelare.

Metoden är inte okontroversiell men jag tycker Monchi kommer ut stärkt på den andra sidan av mercaton. Med tanke på hur många poäng som Alisson räddade åt Roma förra säsongen går det inte att begära något liknande av Robin Olsen. Kravet kommer istället hamna på Di Francesco att undvika svackor som de i vintras när Roma slösade bort poäng även mot sämre lag.

Tränaren har fått väldigt bra förutsättningar att klara det. Jag gillar verkligen sättet som denna trupp byggts upp, med en intakt försvarslinje och ett breddat mittfält/anfall med alternativ på varje position.

Som en blixt från klar himmel kom beskedet att Monchi kommit överens med sin förra arbetsgivare att flytta Steven N’zonzi från Sevilla. Vips så har Daniele De Rossi ingen självklar plats i startelvan, ett år efter att det sista ordet i Capitano Futuro strukits när Francesco Totti la skorna på hyllan.

Roma rör på sig och visade under förra säsongens Champions League-äventyr vilken höjd laget har. Den här säsongen tror jag inte Roma når fram och slåss om lo scudetto riktigt. Men det finns inga ursäkter längre för att inte göra en stark insats på samtliga fronter.

Nyckelspelare: Aleksandar Kolarov

Serben visade att han inte på något sätt var slut efter flytten från England. En lysande höstsäsong följdes av en blekare vår, men hela tiden hade Kolarov stort inflytande på Romas spel med den precisa vänsterfoten. I en trupp under konstruktion är hans lugn och rutin ovärderlig.

Håll ögonen på: Javier Pastore

Sju år i den franska huvudstaden lämnade oss med många frågor och färre svar om den argentinska mittfältseleganten. Pastore är trots det bara 29 år och borde fortfarande ha mycket kvar att ge. I Roma kommer han få förtroendet han aldrig fick över längre tid i PSG, kan det få igång gnistan hos Pastore igen?

Pastore

2. Inter

Säsongen 17/18: fyra. Tränare: Luciano Spalletti, 59 år. Bästa målskytt: Mauro Icardi (29)

Oj, vad Inter har gjort allt rätt sedan det där sena målet av Matías Vecino på Olimpico i vårens slutomgång. Champions League har boostat självförtroendet och det var länge sedan Inter förde sig så här kaxigt och bestämt. Det blev ingen kulmen på mercaton, ingen Luka Modrić, men laget ser klart bättre ut än ifjol.

Försvaret borde bli deras mest förbättrade lagdel med tre nyförvärv som ser ut att gå rakt in i fyrbackslinjen. Mittfältet fungerade som ett klockspel mot slutet av vårsäsongen men är mer känsligt för skador och avstängningar än övriga lagdelar. Inter kommer ångra att de vaskade Arturo Vidal och får fortsatt hålla till godo med João Mario och en åldrande Borja Valero som mittfältsalternativ.

I anfallet däremot blir det en huggsexa om platserna. Detta sedan Inter värvat Sassuolosensationen Matteo Politano och sent lånat in Keita Baldé. Senegalesen ger alltså upp en ordinarie plats i Monaco för att bli avbytare i Inter? Klart är att Antonio Candreva inte verkar vara en prioritet på högerkanten längre, men bredden i Inters anfallsuppsättning lär bara sporra en sådan som Ivan Perišić och möjligen slipa bort hans ojämnhet.

Kan Inter utmana om ligatiteln redan? Svaret på den frågan avgörs i mångt och mycket av nästa lag på listan och dess prestation. Inter har i alla fall bredden och spetsen för att klara det. Om Luciano Spalletti slutligen kan visa sig vara da scudetto är långt ifrån lika säkert.

Nyckelspelare: Radja Nainggolan

Alla som såg Inter under den evighetslånga vintersvackan såg ett lag som körde fast i anfallspelets sista tredjedel. Radja Nainggolan ska se till att det inte händer igen från sin offensiva position på tremannamittfältet. Kan belgaren dessutom addera lite vinnarskalle till laget behöver tappet av Rafinha inte bli så betydande.

Håll ögonen på: Lautaro Martínez

En enorm hype har byggts upp kring det argentinska nyförvärvet på försäsongen. Well, gör man mål av den där höga skolan är det inte alls konstigt. Lautaro har dessutom klickat väldigt bra med lagkapten Icardi och kommer underlätta för dennes forwardsspel. 20-åringen kan inte räkna med en startplats direkt men det blir svårare för varje sommarvecka som går för Spalletti att stå emot.

1: Juventus

Säsongen 17/18: etta. Tränare: Massimiliano Allegri, 51 år. Bästa målskytt: Paulo Dybala (22)

Juventus har inte känts som Juventus under sommaren. De har köpt spelare för över två miljarder kronor, tagit tillbaka tidigare syndare och värvat Real Madrids bästa spelare. Det är kanske ett sådant agerande som krävs för att Juve ska bli bäst i Europa igen.

För det råder inga tvivel om att det är det uttalade målet. Med Ronaldo i laget har inte bara miljoner människors fotbollsfokus vridits mot Turin. Juventus har nu en mästare ombord, en Guldbollenvinnare som enbart kommer kräva det bästa ur sitt lag. Det ska bli intressant att följa hur Juve hanterar den enorma bevakning som följer med Ronaldos intåg och om dynamiken i klubben förändras med en så enorm persona.

På pappret har Juventus en fantastisk trupp med två starka alternativ på varje position, i klass med de allra svulstigaste lagbyggena på kontinenten. Det bäddar för rotation i ligaspelet när Champions League börjar bli allvar och det ska givetvis samtliga spelare i truppen klara av.

Juventus kommer anstränga sig för den åttonde raka scudetton och enkelt blir det inte. Men det är Juve som bestämmer takten och de andra får hänga med, så gott det går

Nyckelspelare: Miralem Pjanić

Det kreativa navet på mittfältet får visserligen avlasting i form av Leo Bonuccis uppspelsfot. Fortfarande är det ändå bosnierns höger som ska ha det sista ordet när Juventus bygger anfall, och förutsättningarna för lyckat resultat har aldrig varit bättre.

Håll ögonen på: João Cancelo

Portugisen var under våren Serie A:s bästa högerback i Inter som inte lyckades lösa en permanent övergång från Valencia. Juventus tackade för Inters finslipning av Cancelo, la 40 miljoner euro och har nu en spelare redo för den vitsvarta startelvan.

C-Ron

Twitter: @ErikHadzic

 

Publicerad 2018-08-18 kl 14:39

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto