Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Romas kulturbärare försvinner, en efter en

Italienbloggen 2018-08-28 21:48

Kevin Strootmans övergång från Roma till Olympique de Marseille är inte någon av mercatons mest spektakulära. Roma säljer en 28-åring som glidit längre ner i den välbemannade gulröda mittfältshierarkin det senaste året. De får bra betalt, 25 miljoner euro plus tre i bonusar, och spelaren återförenas med sin tidigare tränare Rudi Garcia i Frankrike.

Ändå är det något i denna övergång som skaver bland många romanisti. Strootman är ingen romare som Florenzi, De Rossi eller Pellegrini. Men nederländaren anammade klubben och dess mentalitet under de fem år han tillbringade i Rom efter flytten från PSV. Två av åren försvann på grund av allvarliga knäskador, men Strootman har visade järnvilja, kom tillbaka och hittade så småningom nivån hade under den lyckade debutsäsongen.

I den Monchiska revolutionen som präglat AS Roma sommaren 2018 finns ingen plats för sådana som Strootman. Inte för Alisson eller Radja Nainggolan för den delen heller. Sportchefen Monchi kom supervälrenommerad från Sevilla för snart 1,5 år sedan och var där aldrig främmande för att sälja stjärnor.

ANNONS

Men det handlar inte bara om att se allt i euro och vinstmarginaler. Strootman, precis som Nainggolan samlade ihop en erfarenhet och attityd som bara lagets ”senatorer” kunde matcha. Ekonomiskt må det vara befogat och läget rätt att släppa nederländaren.

Samtidigt förlorar Roma en spelare som gjort mål i derbyt mot Lazio, varit med och vunnit mot Juventus, och lyckats med en rimonta mot Barcelona. Sådant kan inte ens en slug klubbledning köpa för pengar.

Med tillkomsten av Steven Nzonzi kan även Daniele De Rossis dagar i klubben snart vara räknade. Här finns en åldersskillnad på sju år mellan lagkaptenen och hans mittfältspartner Strootman, visst. Men trots ett på pappret jättefint och lovande mittfält befarar jag att något oersättligt försvinner från omklädningsrummet som inte gynnar laget, om Monchi och kompani avverkar spelare köpta av den tidigare sportchefen i denna takt.

ANNONS

Här och nu har dock Roma tillräckligt med problem enbart på planen. I gårdagens hemmapremiär mot Atalanta blev det bara en poäng. En kväll som skulle sluta i moll anade inte romanisti när de såg Javier Pastore genialiskt klacka in ledningsmålet från straffpunkten i den andra minuten.

Atalanta hade tankarna på torsdagens EL-playoffretur i Köpenhamn (0-0 mot FCK hemma) och mönstrade ett rent B-lag. Men inom loppet av tre minuter i mitten på halvleken vände Bergamolaget, först genom Timothy Castagne och sedan Emiliano Rigoni i hans Serie A-debut.

Det 25-åriga Zenitlånet var inte färdig och gjorde sitt andra för kvällen strax innan paus. Det var svårt att inte tycka synd om Robin Olsen i Romamålet. Han kan inte lastas för något, samtidigt är målen inte otagbara. Framförallt hade han ett haveri till backlinje framför sig i första halvlek, en försvarsinsats som snuddade en uselhet man sällan ser på denna nivå.

ANNONS

Det fanns ändå en känsla av osäkerhet kring Olsens hemmadebut. Svensken kände säkert att han var arenans mest granskade person, i synnerhet när det kom till spelet med fötterna där Roma uppenbart förlorat en dimension efter försäljningen av Alisson.

Den här gången löste det sig ändå för Roma och Olsen slapp stå som förlorare. Giallorossi etablerade ett tryck efter halvtidsvilan ledda av kapten De Rossi som försökte tackla och springa igång ett chockat hemmalag. Florenzi sprang in reduceringen efter en timme och Manolas kom högst på en frispark och kvitterade med mindre än tio minuter kvar.

Symboliken känns stor när Strootman tvingas iväg samtidigt som urromarna De Rossi och Florenzis eldiga spelstil räddar laget, och Manolas (som kom ett år efter Strootman) kvitterar. Romantikens plats i toppfotbollen av idag är klart undanskymd. När Roma ska jaga iväg demonerna från tio titellösa år finns inte några ursäkter längre för Monchi.

ANNONS

****

Annat från omgång två:

Häxjakten på den förre Romatränaren Luciano Spalletti har börjat efter en poäng på de två inledande omgångarna för Inter. Nerazzurri hade full kontroll inför storpubliken på San Siro efter att Perišić och De Vrij gjort mål i första halvlek mot Torino. Men gästerna kom ut som ett annat lag efter vilan och Inter kändes lojt och nonchalant.

Anförda av Iago Falque, Belotti och inhopparen Ljajić började Toro spela vägvinnande fotboll. Reduceringen kom till skänks efter att Intermålisen Handanović totalt missbedömt en crossboll och låtit Belotti springa in bollen i öppet mål. En tavla så grov att Interlegendaren Sandro Mazzola hävde ur sig att målvakten ”bör testa synen”.

Handanović var inte heller tillräckligt snabbt ner på Meïtes debutmål i Serie A som innebar slutresultatet 2-2. En mycket onödig poängförlust som på många sätt är svårförklarlig, men en händelseutveckling som drabbat Inter så många gånger genom åren.

ANNONS

Matchen var ett fall framåt från premiärtorsken mot Sassuolo men Inter är långt ifrån det ”Anti-Juve” de utmanarstämplats som under sommaren. Gazzetta dello Sport körde den fyndiga rubriken efter matchen att ”Inter är Anti-Inter” bara. Till helgen är Nainggolan redo för spel och pressen är stor på belgaren att lösa sakerna framåt för Inter.

En rad makalösa mål gjordes i helgen som definitivt kan konkurrera med Pastores klack. Nikola Milenković öppnade målskyttet i Fiorentinas 6-1-seger mot Chievo med att nicka bollen till sig själv och båga in den på uppstuds i mål.

Marco Benassi stod för två klassavslut och Giovanni Simeone fick näta på stopptid framför familjen med pappa Diego i spetsen på läktaren. Mest emotionellt blev det när Nenad Tomović gjorde Chievos tröstmål.

Den tidigare Fiorentinabacken har frustrerat många Violafans genom åren men fick en varm applåd efter sitt mål när han formade en etta och en trea med händerna. Nummer 13, den tidigare parhästen Davide Astoris tröjnummer.

ANNONS

Leonardo Pavoletti gjorde två nickmål för Cagliari mot Sassuolo och såg ut att ge sarderna säsongens första trepoängare. Men djupt inne på tilläggstiden hittade domaren en hands efter VAR-granskning och i den 99:e minuten satte Kevin-Prince Boateng 2-2 för Sassuolo.

Tyskghananen har redan axlat en betydande roll i laget som ”falsk” nia i det svartgröna tremannaanfallet. Och på tal om målgörare, Domenico Berardi nätade för andra matchen i rad för Sassuolo. Är detta säsongen då han äntligen gör 15+ mål?

Min röst på omgångens snyggaste mål får ändå SPAL:s Mirco Antenucci. 33-åringen stod för ett tekniskt mästerverk när han volleyvred in matchens enda mål mot Parma. Emilia-Romagnaderbyt hade lite cupfinalskänsla då det gick på neutral mark i Bologna, i väntan på att SPAL:s arena ska bli färdig med ansiktslyftet.

ANNONS

Efter vinsten med samma siffror mot just Bologna förra veckan har SPAL vunnit två regionderbyn i rad och fått en flygande start. Laget kommer förstås inte hålla samma takt men det ser väldigt stabilt ut än så länge.

Parma har fått klen utdelning sett till spelet mot Udinese (2-2) och SPAL. I slutet av matchen missade Fabio Ceravolo öppet mål och det kommer laget knappast ha råd med i nästa match. Då väntar Juventus hemma på ett Ennio Tardini som varit slutsålt sedan flera dagar.

Efter en sådan här sommar trodde ni väl inte att något märkligt och typiskt italienskt skulle undvaras?! Udinese vann mot Sampdoria efter ett Rodrigo De Paul-mål och Albin Ekdal gjorde en okej debut för gästerna med 20 minuter kvar.

Men det iögonfallande var Udinesemittfältaren Rolando Mandragoras svordom mot högre makter som fångades på kamera och gav läppläsarna ett uppdrag. 21-åringen stängs av i nästa match för sin ”blasfemiska svordom”, den värsta sortens svärande i det katolskt präglade Italien.

ANNONS

****

Veckans lag (3-4-3):

Sportiello (Frosinone)

Milenković (Fiorentina), Chiellini (Juventus), Bonucci (Juventus)

Zielinski (Napoli), Benassi (Fiorentina), Pjanić (Juve), Gerson (Fiorentina)

Iago Falque (Torino), Pavoletti (Cagliari), Rigoni (Atalanta)

****

Twitter: @ErikHadzic

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto