Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Den euforiska vändningen som kanske vänder Inters oroliga säsongsstart

Italienbloggen

Matías Vecino vet sannerligen när han ska välja rätt tillfällen att göra mål. Framförallt är målen hans motvapen mot kritiker som inte vill se honom starta i Inter så ofta som han gör. Jag tillhör en av dessa och extra känsligt blir det med tanke på petningen av Roberto Gagliardini ur den FFP-åtdragna Champions League-truppen, en spelare som borde vara bättre lämpad att spela med Brozović och Nainggolan på tremannamittfältet.

Men Vecino kan alltid falla tillbaka på målen på Stadio Olimpico förra säsongen. Det i den första bortamatchen mot Roma som ledde till en seger som satte kurs mot en lyckad Intersäsong. Sedan nickmålet mot Lazio med mindre än tio minuter kvar av säsongen, som skickade Inter till klubbens första CL-deltagande på sex år.

Och så i tisdags kväll mot Tottenham dök Vecino upp som gubben i lådan och skarvnickade in 2-1 på tilläggstid på pass från Stefan De Vrij, han som lämnade Lazio och orsakade straffen som inledde Inters vändning den majkvällen i Rom.

Matías Vecinos väg till toppen har heller aldrig varit spikrak. Som fjortonåring förlorade han sin far Mario, elitfotbollsspelare hemma i Uruguay, i en bilolycka. Efter dödsfallet döptes arenan i San Jacinto om till hans minne, men sonen Matías hade ett trauma att bearbeta och en rutt på fem mil till Montevideo varje vecka där han tränade med laget Central Español.

ANNONS

26-åringen hamnade så småningom i Italien och idag håller han på och formar en kultstatus bland Inters supportrar. Så viktigt kan nämligen tisdagens mål bli, från den tidiga nyckelmatchen mot tippade andraplatskonkurrenten Tottenham Hotspur.

Och visst var det mäktigt att se San Siro lysa upp och supa in Champions League-hymnen för första gången på åratal. Det är något speciellt med kvällsmatcher på den arenan och som mest storslaget blir det i den finaste av turneringen, med de båda Milanoklubbarnas tunga internationella historia i baktanke.

Det såg tidigt ut som att Inter skulle få alla förutsättningar att utnyttja momentumet med knappt 65 000 entusiastiska åskådare bakom sig. Tottenham hade stora problem i uppspelsfasen men Inter hittade inte kvalitén att exponera engelsmännens slarv.

När Spurs väl kom förbi mittplan kunde de ganska enkelt ta sig förbi Inters försvarslinjer. En halvlek fattig på målchanser försattes i ett ovisst läge och det blev mer av samma vara i början på den andra. Med undantaget att Christian Eriksen svingade trollspöet och skickade in ledningsmålet via en bollbana som förbryllade Handanović i Intermålet.

ANNONS

Inte mycket talade för nerazzurri i detta läge. Dålig stämning rådde på sina håll och det såg väldigt grinigt ut bland de svartblå tröjorna. Vid sådana här tillfällen krävs det att en ledare visar vägen, och den omdiskuterade i Inter heter Mauro Icardi.

Argentinaren är ingen typisk ledarfigur med en särskild aura, utan visar vägen med sitt slit på planen och framförallt sina mål. Under första halvlek hade Icardi varit bland planens mest anonyma. Men i den 86:e minuten dundrade Asamoah, med massvis av CL-erfarenhet från Juventus, fram på vänsterkanten, hittade Icardi vid halvmånen utanför straffområdet som mötte med en mästerlig direktvolley in i mål.

Fansen kände vittring och tränaren Spalletti hade sinnesnärvaron att byta in Borja Valero och verkligen gå för segern. Spanjoren blev ett hot med sitt lugn och inlägg, och efter en Candrevahörna kom också Vecinos segermål.

ANNONS

San Siro exploderade och kanske innebär euforin i slutminuterna vändningen för Inters tunga säsongsstart? Den bristande moralen har medfört bortkastade poäng mot Torino och Parma på hemmaplan i Serie A, och gnället vid 0-1 var konsekvensen av ett pressat lag med en ifrågasatt tränare.

När Inter för första gången kunde slå ur underläge blev det seger och massvis av tyngd har lättat från spelarnas och Spallettis axlar, trots en långt ifrån perfekt insats. Höjden från förra säsongen finns fortfarande där och Marcelo Brozović liknade sitt vår-jag igen. Med mer tid till att spela in Nainggolan i systemet kan detta Inter bli bra. Om inte får de kasta in Matías Vecinos matchvinnaregenskaper vid nödfall igen.

****

När Ronaldo brutit målnollan i ligan trodde jag på nya mål på välbekant mark i hans tidigare hemland Spanien. Så blev inte fallet när Juventus inledningsvis inte var kapabla att göra mål mot Valencia (tre missade jättelägen) och Ronaldo själv fick ett sällsynt rött kort i slutet av första halvlek.

ANNONS

Om den franske domaren Clement Turpin och hans kollegor höll en ojämn nivå i Inter-Spurs var det inte mycket mot det tyska domarteamet med Felix Brysch i spetsen. Straffområdesdomaren på Mestalla såg en eftersläng men Ronaldos utvisning kommer till på högst oklara grunder. Det vore väldigt synd om han skulle missa dubbelmötet med Man United.

Precis innan paus missade João Cancelo ett nytt öppet läge i återkomsten till apelsinstaden, men ordnade en straff i läget efter när Dani Parejo misstog portugisens huvud för en boll. Miralem Pjanić stegade fram och satte 1-0 bakom tidigare Juvetvåan Neto.

Jeison Murillo var den som lyckades visa ut Ronaldo men mittbackens tur skulle vända när han drog ner en Juvespelare och orsakade en till straff efter paus. Pjanić gjorde inget misstag den gången heller och spikade en komfortabel bortaseger.

ANNONS

Valencia skulle bli det första riktigt svåra testet för Juventus under hösten. Förutom under de inledande tio har Juventus full kontroll på matchen och imponerar trots en man mindre den sista timmen. Federico Bernadeschi gör en riktigt bra första halvlek och håller återigen Paulo Dybala på bänken. En bänkplats Dybala kanske får börja vänja sig vid?

****

Samma kväll förlorade Roma programenligt med 0-3 på Santiago Bernabeu mot Real Madrid. Trots Robin Olsens ökade självförtroende i Romamålet fick svensken släppa in tre bollar. Eusebio Di Francesco startade med tonårige Nicolò Zainolo på mittfältet, ett löfte som ingick i Nainggolan-dealen och togs ut i Roberto Mancinis Nations League-trupp – trots att han inte fått spela i Serie A. Jag vet dock inte hur tankarna går när Zainolo får starta mot världens bästa lag, före konkurrenterna i det som är Romas främsta lagdel?

ANNONS

Nere i Belgrad fick Napoli bara 0-0 mot ett överraskande starkt Röda Stjärnan. De två tappade poängen lär bli ödesdigra och chansen till vidare avancemang minskar med sisådär femtio procent utan full pott mot den tippade gruppjumbon. Jag kan verkligen inte se Napoli ta tillräckligt många av de poängen som krävs mot Liverpool och Paris Saint-Germain för att gå vidare.

****

Poddario, en podcast med mig och SvenskaFans Johan Stistrup, har ett nytt avsnitt ute där vi kikar på förväntade och mer överraskande namn i Serie A:s skytteliga. Vi diskuterar om en liga som eventuellt blivit jämnare bakom Juventus med fler lag som kan utmana om Europa, och vad Aurelio De Laurentiis egentligen sysslar med i Napoli? Finns på iTunes och Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-09-20 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto