Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Napoli behöver poäng mot Juve, för klubbens och hela ligans skull

Italienbloggen

Juventus mot Napoli igen. En tidig seriefinal som de gästande syditalienarna borde komma rejält stärkta till efter Kalidou Koulibalys famösa slutminutsavgörande i samma möte för fem månader sen. Men saker har förändrats i takt med att månaderna sprungit förbi.

Napoli har bytt tränare och ändrat spelformation. Klubbens president har närapå inlett inbördeskrig mot de egna fansen och kritiserat Uefas seedningsregler i Champions League hårt, en turnering där det redan ser mörkt ut för de ljusblå.

Juventus har rustat som aldrig förr och värvat Cristiano Ronaldo. Samtidigt som de numera räknas som en av huvudfavoriterna till slutsegern i Champions League har rädslan funnits hos övriga Serie A-fans att ligaspelet bara skulle handla om defilering.

Är det ens rätt att tala om detta möte som en seriefinal av den anledningen? Juventus har vunnit samtliga sex matcher i ligaspelet (med ett beskedligt spelprogram) och tagit en urstark seger i Valencia. Napoli behöver få med sig något från Juventus Stadium på lördag kväll. En poäng åtminstone, som kan legitimera klubbens nystart under Carlo Ancelotti och ge hopp om att Juve inte står där med ett tiopoängsförsprång innan jul.

Annons

Trots käbblet runt klubben och presidenten Aurelio De Laurentiis ser förutsättningarna goda ut inför stormötet. Napoli har haft ett betydligt svårare spelschema men klarat sig med fem segrar och en förlust mot svårspelade Sampdoria.

Carlo Ancelotti har hunnit sätta sin prägel på laget i sättet som han använder hela spelartruppen. Carletto har i skadade Alex Merets frånvaro alternerat mellan Orestis Karnezis och David Ospina i målet, ibland från match till match.

Den senaste tiden har tränaren gått över till en 4-4-2-formation och inte alls varit främmande för att delegera sina spelare nya uppgifter på planen. Piotr Zielinski från en central position till någon slags fri kantroll. Marek Hamšik som en tillbakadragen mittfältare och Dries Mertens på alla möjliga positioner offensivt.

Mot Parma i veckoomgången bytte 59-åringen ut nästan hela startelvan efter förra helgens 3-1-seger borta mot Torino. Det spelade mindre roll när Napoli för andra matchen i rad körde över sin motståndare. 3-0 slutade det efter två mål av Arek Milik och ett av Lorenzo Insigne.

Annons

Den förändringen som främst kan hota Juventus är kanske just Insignes. Neapelsonen har gått från sin kantroll i 4-3-3 till en plats som en av två forwards. Målsuccén har inte låtit vänta på sig med mål i tre raka matcher och sammanlagt fem fullträffar.

Anfallskollegan Milik har åtnjutit stort förtroende från Ancelotti och står på tre mål hittills. Polacken har förmodligen inte 15-20 ligamål i sig som Insigne och Mertens bör ha men är väldigt nyttig som referenspunkt och underskattad i passningsspelet.

För Juventus del har mycket den senaste tiden handlat om avstängningar. Ronaldos hårkrafs på Valencias Murillos som gör att portugisen är avstängd i kommande CL-matcher, och Douglas Costas spottloska/armbåge/skalle på Sassuolos Di Francesco som renderade i fyra matchers avstängning.

Enligt mig ett milt straff för ett totalt omdömeslöst beteende som borde gett minst en match till på läktaren. Nu kanske så blir fallet ändå, och det är inte bara för att Costa går skadad i några veckor till. Brassen kan ha brutit mot klubbens uppförandekodex, det berömda lo stile Juve, och istället för att ge yttern en intern avstängning är det inte otänkbart att Juventus väljer att sälja Costa i januari.

Annons

Bekymmersamt har också läget varit med den kreativa nyckeln Paulo Dybala. Argentinaren har inte alls fungerat på kanten i tränare Allegris 4-3-3 och blivit petad efter Fede Bernardeschis strålande säsongsinledning.

Hemma mot Bologna i onsdags kväll fick Dybala chansen mer centralt tillsammans med Ronaldo på topp när Juve växlade till ett 3-5-2. Bianconeri behövde bara en kvart innan de avgjort matchen med mål från just Dybala och Blaise Matuidi. Dybala var påtagligt lättad efter sitt första mål för säsongen och det återstår att se om det hjälper honom att lösa upp knutarna som ligger virade runt ”juvelen”.

Matchen är också som alltid intressant utifrån en tränaraspekt. Kommer den alltid lika höstexperimenterande Allegri ställa upp med formationen han i första hand tror på? Blir det lättare för Napoli att jobba till sig en poäng under den nye tränarens ledarskap jämfört med Maurizio Sarris?

Annons

I mötena mot Juventus under Sarris tre säsonger i Napoli var det påtagligt hur ofta Allegri fick matchen på vitsvarta villkor. Vårmatchen avgjordes på en fast situation som grusade Allegris försiktiga approach men ett oavgjort resultat vore mer rättvist sett till spelbilden.

Med Ancelotti har Napoli en tränare som inte har en lika klar identitet i spelet som Sarri men med betydligt större erfarenhet från stora matcher och krävande lägen. Är detta lösningen som krävs för att Napoli ska nå nästa nivå, med start på lördag?

****

Poddario, en podcast med mig och SvenskaFans Johan Stistrup, snackar upp helgens stormatch och Romderbyt i det senaste avsnittet. Vi diskuterar även Inter som kanske puttrat igång säsongen, vilket lag som borde passa Antonio Conte bäst, och sensationen Gervinho i Parma. Lyssna på iTunes och Acast

Annons

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-09-28 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto