Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Det bisarra fallet Entella, klubben fast mellan två divisioner

Italienbloggen

Vi är en och en halv månad in på den italienska fotbollssäsongen, och fortfarande är sommarens kaos i Serie B och C inte över. Ni vet, tre lag fick licensen indragen i Serie B och skickades ner i seriepyramiden. Anrika Bari började om i Serie D efter konkursen, likaså Cesena som spelade i Serie A bara för några år sedan. Avellino klarade sig undan konkurs men återfinns denna säsong i tredje högsta divisionen.

19 lag friskförklarade lag återstod, och de ansvariga tog helt sonika beslutet att börja en säsong med dessa istället för det ordinarie antalet 22 lag. Ett gäng klubbar, Pro Vercelli, Ternana, Novara och Siena, protesterade och försökte rättfärdiga deras existens i Serie B till olika juridiska instanser. När kaoset var som värst för några veckor sedan cirkulerade citat om att hela Serie B-säsongen skulle ställas in.

Frågan är om läget ändå inte är värst för Virtus Entella. Klubben från den lilla staden Chiavari utanför Genua slutade på 19:e plats förra säsongen, högst upp av de nedflyttade klubbarna. Överlevnadshoppet väcktes till liv i mitten av juli när beskedet kom att Bari, Avellino och Cesena inte skulle komma till spel i Serie B.

ANNONS

Seriesystemet har oklara regler kring uppflyttning vid särskilda omständigheter. Klubbens storlek, ekonomi och attraktionskraft spelar bland annat in, men Entella hoppades på en lösning om att få stanna i B. Lättare sagt än gjort. Coni, Italiens olympiska kommitté, avslog förfrågningarna från samtliga klubbar som ville bli bönhörda.

En ytterligare räddningsplanka dök upp för Entella dock. Två dagar efter lagets inledande segermatch mot Gozzano i Serie C gav Coni Cesena ett straff på femton minuspoäng för ekonomisk vanskötsel som skulle appliceras på förgående säsong. Entella hade slutat sex poäng bakom Cesena men med en omräknad tabell skulle laget vara på säker mark.

Virtus Entellas spelschema i Serie C annullerades och laget såg ut att vara redo att kliva upp ett hack i seriesystemet. Det var då det italienska fotbollsförbundet FIGC klev in i handlingen. Förbundet ogiltigförklarade Conis ställning som beslutsfattare i fallet och vidarebefordrade ärendet till Tribunale Amministrativo Regionale (TAR) i Lazio-regionen, en domstol på den näst högsta nivån som dömer administrativa rättssaker.

ANNONS

Enkelt förklarat tror Virtus Entella att FIGC handlade så för att sätta sig emot Conis beslut. I tisdags skulle beslutet komma från TAR gällande Entellas öde i seriesystemet. Men domstolen sköt- hör och häpna- upp ställningstagandet till tidigast den 23:e oktober.

Förståeligt nog rasade samtliga inom Entella. ”Det är bara en fördröjande taktik, de vill tjäna tid för att ytterligare komplicera en eventuell återkomst till Serie B”, säger klubbens advokater enligt La Gazzetta dello Sport.

Till dess kommer ytterligare tre omgångar i Serie C ha avverkats. Vissa lag står då på åtta spelade matcher medan Entella har sin enda. Serie B ser i nuläget ut att vara framme i omgång åtta innan det förväntade beslutet kommer. Inte undra på att förtvivlan sprider sig i den lilla klubben.

”Jag känner mig som fast i loppet. Vi går från paradox till paradox. Först anmäler vi till Coni, som drar tillbaka vår förfrågan och inte lyder ett verkställande beslut på 20 dagar. Det är en väldigt allvarlig handling som de bör svara på, även i en domstol.

ANNONS

Allt drar ut på tiden och vi vet inte när vi kan spela. Det är otroliga skador för oss. Matcherna för oss att ta igen ökar och när någon bestämmer att vi ska spela får vi stora bekymmer rent praktiskt”, säger Entellas president Antonio Gozzi enligt samma tidning.

Hela Entella-organisationen besökte till och med förbundets högkvarter i Rom en vecka innan TAR-beslutet för att protestera mot parternas handlingsförlamning. Till ingen nytta visade det sig. Under tiden håller A-lagets spelare igång med ett försäsongslikande träningsupplägg, allt för vara redo när dagen kommer då de äntligen kan spela matcher av betydelse.

Det handlar dock bara inte om tävlingsmomentet. Entellas ekonomiska förhållanden förändras väsentligt om de skickas tillbaka till Serie C. Lönebudgeten minskar, spelare kan få kontraktet upprivet och personal inom organisationen riskerar jobbet om följden blir att Entella måste skära i utgifterna.

ANNONS

”Det är mentalt dränerande”, säger australiske ytterbacken Gabriel Cleur i en intervju med The Guardian. 20-åringen trodde aldrig han skulle hamna i en situation som denna och säger att alla i hans närhet är förbluffade över läget. Känslan av orättvisa och vanmakt växer för varje dag i Virtus Entella. Cleur får själv sitt kontrakt reducerat till sämre villkor om domstolsutfallet blir Serie C.

Det tidsmässigt sista hoppet kan ställas till Guiseppe Gravina. Så heter förbundets nye president som tillträder på posten i slutet av månaden, och han har redan tappat tålamodet i röran runt Entella. Gravina säger sig vilja påskynda processen med TAR för att åstadkomma minsta möjliga skada för de inblandade parterna.

I den här, även med italienska mått mätt, urspårade situationen är Antonio Cassano på väg mot comeback sedan han förra året brutit kontraktet han skrivit på för Hellas Verona efter bara några veckor. Anfallaren har inte spelat fotboll på två år men Entellas tränare Roberto Boscaglia försäkrar allmänheten om att Cassano är på god väg fysiskt i en intervju med RMC Sport. Vilken väg klubben är på väg åt är mer oförutsägbart.

ANNONS

”Jag har turen att förfoga över en fantastisk grupp på ett tekniskt, men framförallt ett humant plan. Det svåraste är inte så mycket att träna killarna, det är att jobba utan att veta vad du jobbar mot. Det finns en brist på respekt mot klubben, fansen, staden och oss som jobbar här. Vi hanterar läget väldigt bra men jag vill uppmärksamma denna dramatiska situation”, säger Roberto Boscaglia.

****

Podcasten Poddario med mig och SvenskaFans Johan Stistrup diskuterar tränarbytena i Chievo och Genoa i veckans avsnitt. Vi pratar även om Lazios säsong, Juventus hantering av Ronaldofallet och Berlusconis köp av Monza, bland annat. Gästar gör laziale Arvid Larsson och lyssnar gör ni på iTunes eller Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-12 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto