Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dagarna då Inter blir avslöjat?

Italienbloggen

En stor vecka väntar Inter. Som om det inte vore nog med Milanoderbyt på söndag åker nerazzurri till Barcelona nästa vecka för att hålla den förlustfria Champions League-inledningen intakt. Sex raka vinster varav två i den turneringen gör Milanos svartblå halva småfebrig inför de kommande stormötena.

Ett utsålt San Siro på söndag gör att Inters publiksnitt under hösten landar runt 62 000 åskådare. Intäkterna från derbyt kommer snudda vid Serie A:s högsta för en enskild match, rekordet är från vårens möte mellan Inter och Juventus.

Ekonomin som stabiliserats och satts i rullning börjar märkas nu. Sedan det kinesiska holdingbolaget Suning köpte klubben 2016 har de investerat 530 miljoner euro i klubben och Inters varumärke har ökat och värderas till 389 miljoner euro. Som en jämförelse är det mer än hundra miljoner över Milans varumärke.

Det är inga astronomiska summor i dagens hyperkommersialiserade fotbollsvärld. Men Inter har kunnat unna sig ett eller två ögonbrynshöjande nyförvärv under sommarens mercato, som en följd av garanterade prispengar till det första CL-deltagandet sedan 2012. Och mer finns att hämta ekonomiskt framöver.

ANNONS

Suning Holdings omsätter 63 miljarder euro, vilket är 15 miljarder mer än när koncernen köpte Inter, och har 180 000 anställda runt om i världen. Grundaren Zhang Jindong kommer från en kinesisk fiskeby och började 1990 sälja värmefläktar i sitt nystartade företag. Nu är Zhang Jindong världens 85:e rikaste man enligt den kinesiska penninglistan Hurun och har överlåtit driften i Milano till 27-årige sonen Steven som bosatt sig i staden.

Steven Zhang jobbar hårt för lära sig ämbetet och står laget nära. Zhang den yngre reser överallt med laget, även i Europa, och försöker expandera Inters räckvidd i världen Nu har det lett till att il Derby della Madonnina blivit en angelägenhet mellan affärsmän från två globala supermakter. Kineserna i Inter möter den sedan i somras amerikanskägda klubben AC Milan.

ANNONS

På planen kommer Inter vara favoriter även fast Milan är gång med tre raka segrar i ligan och Europa League. Inter har den bredare och vassare truppen, en derbykung i Icardi och den lilla fördelen att stå som hemmalag på söndag kväll. Samtidigt finns mer att önska av spelet i matcherna även om det räckt till sex segrar i rad, däribland högklassigt motstånd som Tottenham.

Jag är ännu inte övertygad om att Luciano Spalletti är på rätt väg med Inter efter den tuffa inledningsmånaden. Matcherna mot Milan och Barcelona blir en prövning på en nivå som egentligen borde vara stimulerande för de svartblå.

Milan har inte vunnit den lilla Madonnans derby på länge och Barcelona spelar en tidig seriefinal mot Sevilla imorgon med en osedvanligt trög höstmånad bakom sig. Risken finns att Inter maskerat de spelmässiga bristerna med trepoängare den senaste tiden och blir avslöjat i båda matcherna som ett lag med en bra bit till toppformen alltjämt.

ANNONS

Samtidigt är detta en chans att verkligen ge säsongen en skjuts i rätt riktning. Undantar vi derbylogiken bör Inter vinna mot Milan sett till alla aspekter. Chansen till poäng på Camp Nou har inte varit bättre sedan, eh…2010, mot ett Barcelona som med all tydlighet under hösten visat att laget är sårbart.

Serie A-trean Inter kan redan nu glömma en scudettokamp mot Juventus om de vitsvarta håller detta tempo. Men ett avancemang från den stenhårda Grupp B vore en framgång nog så stor att rida på en längre tid framöver. Och en derbyvinst smakar förstås bättre än det allra mesta.

****

Podcasten Poddario tar pulsen på Milanoderbyt med SvenskaFans Johan Stistrup och milanista Vicki Blommé. Vi diskuterar Italiens efterlängtade seger i Nations League, statusen på damfotboll i Italien, och om Milan äntligen är på rätt väg som klubb? Avsnittet finns på iTunes och Acast.

ANNONS

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-20 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto