Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Underdog i derbyt men Milan kan äntligen vara på rätt väg

Italienbloggen

Milan har inte vunnit ett ligaderby sedan januari 2016 när det är dags för nästa chans ikväll. De är inte på något sätt favorit mot Inter ikväll heller trots två raka vinster i ligaspelet. Derbyresultatet spelar en kortsiktig roll och inverkar på moralen, ändå kan det viktigaste för Milan vara det som händer utanför planen, oavsett utgång ikväll.

Efter ett år av turbulens i styrelserummet lämnade bluffen Yonghong Li ansvaret som klubbägare, och Elliott Management som kinesen belånade sig hos vid övertagandet fick ratta Milan tidigare än förväntat. Det har fortsatt dåligt för Li som fått passet beslagtaget på grund av sitt skuldberg. Enligt Paolo Berlusconi, Silvios bror, förlorade Li totalt 500 miljoner euro under tiden som Milans ägare.

Milan kan efter det senaste årets fadäser fortfarande inte andas ut. De beviljades spel i Europa League efter att ha överklagat Uefas avstängning hos idrottens domstol CAS, men åtstramningar kan vara att vänta under en överskådlig tid framåt. Då är det väl att klubbens nya ägare både verkar seriösare och mer potenta än det kortlivade kinesiska styret.

ANNONS

Elliott Managements tillgångar beräknas vara värda cirka 30 miljarder euro och hedgefonden kommer ge Milan ett tillskott på 170 miljoner euro under hösten. Den fotbollspassionerade 72-årigen Paul Singer växte upp i en apotekarfamilj på Manhattan och grundade Elliott 1977. Hans 43-årige son Gordon, en Arsenalentusiast, leder Elliotts europeiska avdelning från London och har den tätare kontakten med Milano.

Ikväll väntas Gordon Singer närvara på San Siro för andra gången i höst och amerikanen lyckades värva Vd:n Ivan Gazidis från ”sitt” Arsenal förra månaden. Elliott är en så kallad ”vulture fund” som specialiserat sig på att köpa upp krisande ekonomier och stater. Det första intrycket i somras av den nya ägaren var därför både opersonligt och kallt.

Elliott har dock vänt många skeptiker till dess sida genom handlingskraft och utan att behöva skrika högt. Värvningen av Gazidis är ett exempel, ett annat är brasilianska supertalangen Lucas Paquetas ankomst nästa år. Viktigast har Leonardos nya roll som sportchef inom klubben varit. Men det som blidkat fansen mest är självfallet att Paolo Maldini nu är vid hans sida som klubbdirektör.

ANNONS

Maldini, som förövrigt har spelat fler derbyn (56 stycken) än samtliga i Milans förväntade startelva, väntade nästan tio år med att hoppa på ett jobb i sin älskade klubb. Det är en legitimitet i sig för Elliott att Maldini ansluter i detta nu.

För några veckor sedan bekräftade Milans nya president Paolo Scaroni att Elliotts plan för Milan är ”medellång”, det vill säga på 3-5 år. Förmodligen kommer amerikanerna efter det sälja till högstbjudande, och under tiden försöka öka intäkterna och höja värdet på spelartruppen.

Men även om det ser ljusare ut i de styrande rummen är det på planen framsteg ska nås för Milan. För att öka intäkterna kan klubben behöva köpa loss San Siro från kommunen tillsammans med Inter (diskussioner förs) och spelarnas värde höjs om de får spela i Champions League.

Den turneringen är egentligen truppen för svag för denna säsong. Men två öppningar finns som tillåter milanisti att drömma om den finaste av cuper. Ponerar vi att rådande topptrio cementeras med Juventus, Napoli och Inter kan den sista CL-platsen utvecklas till en huggsexa mellan Lazio, Milan och det svikande Roma.

ANNONS

Då måste någon form av överprestation ske i rödsvart, eller att en X-faktor dyker upp. Länge har Suso stått för det överraskande och spontana i ett baktungt Milan med få kreativa inslag. Spanjoren går dock inte att lita på i varje match och gick mållös ändå från februari tills Milans 4-1-vinst mot Sassuolo för tre veckor sen.

Det kan bli så enkelt att Gonzalo Higuaíns mål blir avgörande då. 31-åringen har gjort fyra mål i Serie A, ett färre än Cristiano Ronaldo som tvingade argentinaren att söka en ny adress efter sommarankomsten till Juve. Higuaín är den enda i Milan som håller högsta världsklass, och en strid ström av målet kan räcka långt för rossoneri.

Skulle det bli förlust mot Inter vore det ett bakslag för Milanfansen och en känsla av att återigen behöva börja om. Det här Milanlaget söker ständigt en bekräftelse för den egna kvalitén. Inte blir det lättare när år efter år går utan spel i Champions League, turneringen som är klubbens ”hem”.

ANNONS

Återkomsten dit kan dröja ytterligare. Men med nuvarande ägande som av allt att döma verkar sunt kan den påskyndas. Det är inte längre ambitionslösheten som präglade Berlusconis sista år som klubbpresident, det saknas inte ekonomiska garantier som under Li-styret. Milan kan vara på rätt väg, och det med ett par av klubbens största hjältar i olika huvudroller.

****

Podcasten Poddario tar pulsen på Milanoderbyt med SvenskaFans Johan Stistrup och milanista Vicki Blommé. Vi diskuterar Italiens efterlängtade seger i Nations League, statusen på damfotboll i Italien, och om Milan äntligen är på rätt väg som klubb? Avsnittet finns på iTunes och Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-21 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto