Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dags för Milan att bänka Donnarumma

Italienbloggen

Derbyspöken, finns det ordet på italienska? Vi behöver varken googla det eller fråga Özcan Melkemichel, en dag som denna vet de flesta i Milano vem det syftar på. 90 minuter hade passerat och vi såg ut att få ett kalenderår med mållösa Milanoderbyn.

Då dök Mauro Icardi upp som en annalkande Halloweenfest och placerade sig högst upp på derbytronen i Milano, igen. För nästan exakt ett år sedan hemsökte han Milan med ett hattrick där det avgörande målet även då kom på tilläggstid.

Matías Vecino, som tog en tung biroll med sina offensiva löpningar och energi, slog ett inlägg från högerkanten mot mitten av Milans straffområde. Där väntade Icardi som lurat Musacchio och med en nick förlöste stadens svartblå halva.

Antagonisten på San Siro kändes självklar. Gianluigi Donnarumma hade felbedömt inlägget och hamnat på mellanhand utan någon chans att nå bollen. Vecinos inlägg kommer plötsligt, men Donnarumma har också tiden att ta ett beslut som inte är lika förödande för laget.

ANNONS

Frågeställningen efter den missen är tydlig. När ska Milan bänka 19-åringen och åtminstone ge den skickliga och betydligt mer erfarna andramålvakten Pepe Reina en chans i ligaspelet?  Ett sådant beslut vore känsligt men situationen blir än mer svårnystad med Reina i bakgrunden.

Motiven till flytten från scudettojagande Napoli till en plats bakom Donnarumma i Milan är fortfarande oklara för mig. Fick Reina starka indikationer på att Donnarumma skulle flytta i sommar, trots att han förlängde sitt Milankontrakt så sent som 2017?

Fallet Donnarumma håller på att formas till ett av de mest komplicerade tonårskarriärer än italiensk spelare haft. Siniša Mihajlović gav en då 17-åring långskånk chansen våren 2016 och Donnarumma visade sig vara förbluffande komplett för sin ålder.

Under sin första hela säsong som förstamålvakt i Milan var Donnarumma hela Serie A:s bästa målvakt enligt mig. Det handlade om ett fenomen. För att jämförelserna inte skulle bli för uppenbara och jobbiga fick målvakten smeknamnet ”Gigio” och inte ”Gigi” efter ni-vet-vem.

ANNONS

Sedan kom kontraktsbråket i juni 2017. Gigio och agenten Mino Raiola mäklade fred med Milan till slut och skrev ett nytt avtal. Men prestationerna höll inte en alls lika hög nivå förra säsongen vilken accentuerades med avgörande misstag i cupfinalen mot Juventus.

Det hjälpte inte hans utveckling att hämta dit storebror Antonio till laget förra året, och bevisligen har inte säsongens betydligt hårdare konkurrens från Reina vänt Donnarummas negativa trend. En petning betyder inte att Gigios målvaktskarriär är över innan han ens fyllt 20.

Det kan tvärtom bli väckarklockan han behöver för att inse att en ordinarie tröja i Milan och en framtida flytt till ett av Europas bästa lag inte står skrivet i stjärnorna. Än irriterande för milanisti blir det faktum att en underpresterande tonåring tjänar näst bäst i truppen efter Higuaín . Men framförallt negligerar Gattuso både situationen och Reinas kunskaper om han inte testar spanjoren.

ANNONS

Tränare Gattuso kommer heller inte undan kritiken. Milan var fegt, saknade verktyg för att involvera en frånvarande Higuaín längst fram och satsade på att säkra en poäng istället. Den här gången gick det inte vägen, och insatsen var lika intetsägande som den ofta varit i stormatcher under Gattuso.

På förhand tänkte jag att en förlust inte skulle ta lika hårt inom det rödsvarta lägret som för Inter, ett resonemang jag är beredd att ompröva nu. Jag vet ärligt talat inte hur Milan ska bli så mycket bättre under Gattuso med denna trupp. Det går inte att hoppas på 20+ mål från Higuaín som en säsongsräddning när bara några enstaka i laget har förmågan att hitta forwarden.

Inters seger var välförtjänt och de belönades för viljan att anfalla hela matchen. Skadan på Nainggolan sårade dock nerazzurri och Spalletti får återigen forma om tremannamittfältet de kommande veckorna.

ANNONS

Ankaret Brozović har en given plats, det borde Vecinos matchvinnaregenskaper också ha. Längst fram har Inter en av världens farligaste boxspelare, som bara hade 15 bolltoucher i matchen men ändå sätter två bollar i nät (första avblåst för offside). Inget försvar går säkert med Icardi på planen och igår gav han fansen den skönaste av derbyvinster igen.

derby

Annat från omgång nio:

”Ett halvt mirakel” krävdes enligt Genoas Mimmo Criscito på förhand för att slå Juventus borta. Nu inträffade inget överjordiskt i Turin på lördagskvällen men Genoa tog gladeligen emot poängen de spelat till sig efter 1-1 mot serieledarna. Vinstsviten för Juventus stannade på åtta matcher och Romas rekord med tio raka i säsongsinledningen från 2013/14 står sig ännu.

Det var Daniele Bessa som chockade Juventus Stadium i den 67: e minuten efter att Ronaldo gett hemmalaget en tidig ledning. Under ett Genoaanfall tog hela Juvebacklinjen en andningspaus och slutade spela när bollen såg ut att studsa ut till hörna. Icke, tänkte pigge Christian Kouamé som hann upp bollen och hittade Daniel Bessa som smugit in bland förvånade Juventusförsvarare.

ANNONS

Juventus borde gjort ytterligare mål även innan detta men det blev en ineffektivitetens afton på många håll skulle det visa sig. ”Efter kvitteringen gick vi från sovläge till frenetisk desperation”, var Max Allegris hårda omdöme efteråt och medgav att laget aldrig tidigare försvunnit ur en match på det här sättet under hans tid som Juvetränare.

Det blev heller inget nytt rekord för Krzyztof Piątek som för första gången lämnade planen mållös i höst. Genoas nya tränare Ivan Jurić fick bästa tänkbara start efter det plötsliga tränarbytet och Oscar Hiljemark fick nöja sig med ett kort inhopp efter att ha varit en av den sparkade Davide Ballardinis favoriter.

Cristiano Ronaldos fullträff innebar att portugisen är den första att nå 400 mål i de europeiska toppligorna. Om 400 inte är remarkabelt nog går det att bryta ner siffran i olika säsongsnoteringar:

ANNONS

31 mål i Man United 2007/08. 46 mål i Real Madrid 11/12 och 48 säsongen 14/15. Aldrig färre än 25 fullträffar under något år i La Liga. Fullständigt häpnadsväckande siffror. Och vi snackar bara mål i ligaspel för denna utomjording.

Roma kom med fyra raka segrar i alla turneringar och SPAL med fyra ligaförluster på rad inför mötet på Olimpico. Ett trendbrott som låg och väntade, sa någon det? Tja, hos Roma under hösten 2018 verkar det inte finnas något mellanläge. Inte heller råder någon hemmafördel att falla tillbaka på. SPAL vann med 2-0 och orsakade Di Francescos sjunde förlust på 24 hemmamatcher som Romatränare.

Andrea Petagna inledde målskyttet strax innan paus när han förvaltade en straff efter ett diskutabelt domarbeslut. Efter paus nickade Kevin Bonifazi in tvåan på hörna och vore det inte för ett par lysande räddningar av Robin Olsen hade Petagna haft fler mål i protokollet.

ANNONS

Matchens lirare var ändå högeryttern Manuel Lazzari. 24-åringen togs ut i Roberto Mancinis första Nations League-trupp men föll bort ur den senaste. Lazzari tog petningen på bästa sätt och hans namn kommer låta höras framöver. Det kommer också Sergej Milinković-Savićs lillebror Vanja också göra.

Den 21-årige målvakten slog ut Roma ur cupen förra säsongen med Torino i sitt första besök på Olimpico. Serben var en vägg här med, tills han fick dubbla varningar efter en bisarr sekvens med kvarten kvar. Den första för maskning vid en inspark. Sedan kastade Milinković-Savić bort bollen i frustration när han upptäckte att en annan redan låg på planen, vilket var tillräckligt för att få en andra varning av domaren.

Men inte ens efter utvisningen kunde ett tamt Roma skapa någon tillstymmelse till tryck. Det finns offensiva problem men återigen var Olsen utelämnad av försvaret med Kolarov och De Rossi icke disponibla. Låt oss dock ära SPAL:s bedrift istället.

ANNONS

Efter 49 år utanför Serie A och flera säsonger av dessa i periferin fick Ferraraklubben vinna på en av Italiens stora arenor. De hade inte vunnit mot Roma borta sedan 1965 och tränaren då hette Francesco Petagna, farfar till lördagens målskytt Andrea. Under dagens mister Leonardo Semplici ser dessutom SPAL ut att ha tagit tydliga kliv framåt sedan återkomsten förra året.

SPAL3

Två lag som bäst trivs på kontring möttes på Ennio Tardini när formstarka Parma tog emot Lazio. Utfallet blev en match nästan befriad från målchanser när Parma saknade omställningshotet Gervinho och Lazio kämpade med att få igång Luis Alberto och Milinković-Savić i fjolårsform.

Denna gång löste det sig för Lazio. Halvsvensken Riccardo Gagliolo hade i 80 minuter gjort en nästintill perfekt match i Parmas mittförsvar när han rev ner inhopparen Valmir Berisha i straffområdet. Ciro Immobile satte straffen och Joaquin Correa utökade till 2-0 på tilläggstid.

ANNONS

Filip Helander gjorde comeback i Bologna efter den månadslånga skadan. Malmöiten pressade Torinos Iago Falque förgäves när spanjoren gjorde helgens mål med ett vackert placerat distansskott. En briljant Iago spelade fram till Basellis 2-0 efter paus och matchen verkade stängd.

Kort efteråt gjorde Santander mål igen för Bologna på en hörna, och efter försvarsslarv hos gästerna kvitterade backen Calabresi i den 77:e minuten. Torino har tillsammans med Cagliari kryssat mest i Serie A och har frustrerande svårt att både stänga bakåt och vara effektivt nog framåt.

Roligare då att Helander verkar åtnjuta Filippo Inzaghis fulla förtroende i backlinjen. Mattias Svanberg fick denna gång nöja sig med inhopp och Bologna parkerar fortfarande bara två poäng ovanför nedflyttningsplats.

Sist i tabellen ligger Chievo, fortfarande på en minuspoäng. En ödesmatch låg för dörren mot krisande Atalanta, men det var aldrig något snack om saken under Gian Piero Venturas debut på Chievobänken. Atalantas Josip Iličić gjorde bara sin andra start för säsongen efter sjukdom och bänkningar.

ANNONS

Facit? En timmes spel och ett äkta hattrick av slovenen, det andra på den arenan under 2018. Jag är övertygad om att La Dea kommer klättra snabbt i tabellen bara Iličić ges regelbunden speltid. Trots allt skiljer bara fem poäng till Fiorentina på den sista Europa League-platsen. Ventura ser många ändringar framför sig i Chievo och insåg redan efter fem minuter ”hur matchen skulle arta sig”…

****

Helgens lag (3-4-3):

Cragno (Cagliari)

Calabresi (Bologna), Bonifazi (SPAL), Pisacane (Cagliari)

Lazzari (SPAL), Allan (Napoli), Vecino (Inter), Iago Falque (Torino)

Iličić (Atalanta), Icardi (Inter), Ciofani (Frosinone)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-22 21:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto