POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fem bästa januarivärvningarna och tre floppvarningar

Fem bästa januarivärvningarna och tre floppvarningar

Det är färdighandlat för de italienska klubbarna och deadline-day bjöd inte på några spektakulära affärer i Serie A. En del intressanta övergångar har ändå gjorts i januari och jag rankar nedan de allra bästa och de som riskerar att floppa i en ny omgivning.

Som alltid spelar prislappen roll i förhållande till spelarens kvalitet, men även om det är ett köp eller lån och hur mycket klubben ifråga varit beredd att investera i nyförvärvet? Viktigast: hur mycket kan nyförvärvet förbättra laget?

5. Manolo Gabbiadini, 27 år, anfallare, Southampton→Sampdoria (12 miljoner euro)

En återkomst till det Sampdoria där 27-åringen triumferade under 2,5 år innan den misslyckade flytten till Napoli. En stundtals utskrattad Gabbiadini lämnade för England och inledde bra i Southampton men mäktade under 18/19 bara med ett mål i Premier League.

Gabbiadini är inget spektakulärt nyförvärv och har ingen given startplats i Samps hårda anfallskonkurrens. Men den prislappen ger Europajagande Sampdoria mycket mål för pengarna och detta ska vara helt rätt nivå för den hårdskjutande forwarden. Framförallt kommer Gabbiadini bli viktig som avlastning till Quagliarella den dagen Doriakaptenens remarkabla målform bromsar in.

4. Céderic Soares, 27 år, högerback, Southampton→Inter (lån)

Ett till kap från den engelska sydkusten. Soares var the Saints ordinarie högerback tills en skada och ett formationsbyte gjorde att Yan Valery tog hans plats i elvan. Soares har därför lånats ut till Inter som för närvarande har tre högerbackar. Varför?

Jo, den komplicerade situationen med Šime Vrsaljkos krånglande vänsterknä gör att Inter tvekar om de kommer köpa loss kroaten i sommar, eller rent av skicka tillbaka honom till Madrid i förtid.

Céderic Soares har en köpoption på elva miljoner euro i sommar, ett fyndpris för en väldigt kompetent högerback. Soares var Portugals startman under EM-guldet 2016 och har hållit en sådan som João Cancelo utanför laget. Trademark Marotta-värvning.

3. Antonio Sanabria, 22 år, anfallare, Real Betis→Genoa (lån 1,5 år)

Paraguayan som gick från Barcelona B till Sassuolo och vidare till Roma tidigt i karriären. Men Sanabria gjorde bara en handfull Serie A-matcher innan han skickades tillbaka till Spanien och Sporting Gijón.

I La Liga utvecklades Sanabria till en respekterad målskytt och fortsatte att göra mål för Real Betis. Räkna med att ”Tonny” kommer lämna ett större avtryck den här gången. Sanabria gjorde mål direkt i sitt första inhopp för Genoa i vinstmatchen mot Empoli. Tappet av Piątek behöver inte alls ha en så stor betydelse för Genoa.

Sarabia

2. Luis Muriel, 27 år, anfallare, Sevilla→Fiorentina (lån)

Den tidigare Sampdoriaspelaren har redan gjort mål i varje match sedan återkomsten till Serie A. Två fullträffar i mötet med hans gamla klubb Samp, varav den ena är bland säsongens snyggaste mål, skickade redan i comebacken en varningssignal till ligans alla försvarare.

Nu förväntas inte den ojämne colombianen kunna leverera högoktaniga insatser varje helg i den lila tröjan. Fiorentina har trots det berikats med en spelare som håller världsklass i sina bästa stunder. Luis Muriels rörelse, explosivitet, och förmåga att utmana passar perfekt till vänster i Violas tremannaanfall. Oddsen för Europaspel och en cuptitel höjs inte direkt med Muriel i laget.

1: Krzyztof Piątek, 23 år, anfallare, Genoa→Milan (35 miljoner euro)

Ett inledande inhopp och en startdebut mot Napoli inom loppet av några dagar, och den rödsvarta delen av Milano hägrar redan i Piątekfeber. Det går inte att ta miste på frenesin som polacken tillfört Milans anfallsspel och förändringen den inneburit jämfört med Gonzalo Higuaín som centerval.

Ja, Piątek är fortfarande en chansning sett till prislappen och hans orutin på denna nivå. Men ur en ekonomisk aspekt sparar Milan över hundra miljoner kronor på skiftet Piątek-Higuaín, då argentinarens lön tyngde de Financial Fair Play-övervakade kassorna.

Talar vi om mål så är det Piątek och inte Higuaín som levererat den här säsongen. Och tittar man på Piąteks andra i cupvinsten mot Napoli finns inte längre något att tveka över.

Piatek1

****

Tre stycken floppvarningar:

Cyril Théréau, 35 år, anfallare, Fiorentina→Cagliari (lån)

För bara något år sedan gjorde den välgaddade fransmannen över tio mål på en säsong. Théréau utnyttjade sitt uppfräschade renommé och gick vidare till Fiorentina sommaren 2017. En ordinarie plats under det första halvåret byttes ut mot mindre speltid förra våren, och den här säsongens hårdare konkurrens lämnade Théréau i den lila periferin.

Anfallaren/yttern Théréau är verkligen ingen oäven spelare men till synes beroende av förtroende. Efter en halv säsong i Fiorentinas frysbox är det väldigt svårt att ha någon tilltro till 35-åringens form. Att Cagliari skickar Diego Farias till Empoli och tar in Théréau är förenat med stor risk.

Nicola Sansone, 27 år, anfallare, Villarreal→Bologna (lån)

Sansones namn kunde egentligen hamnat på listan ovanför. Men något säger mig att den här Serie A-comebacken inte kommer bli lyckad. Potentialen och målnäsan hos FC Bayern-produkten talar för att det kommer bli succé. Omgivningen i Bologna gör det inte.

Jag ställer mig tveksam till hur Sansone kommer ställa om till ett så pass mycket sämre lag än de han tidigare spelat i. Dessutom har han knappt spelat i Villarreal under hösten. Den tidigare Sassuolospelaren har mycket att förlora på den här flytten.

Emiliano Viviano, 33 år, målvakt, Sporting CP→SPAL (lån)

Sommarmercaton präglades av målvaktsbyten i Serie A och SPAL gör ännu ett med målet att förnya kontraktet igen. Emiliano Viviano flygs även han in från den iberiska halvön till Italien, efter en mardrömsliknande höst utan några framträdanden i Sporting.

Tanken är förstås att Vivianos rutin ska öka SPAL:s chanser i bottenstriden. Jag undrar dock om Viviano verkligen är så mycket bättre än den tidigare ettan, 25-årige Alfred Gomis?

Senegalesen vikarierade förtjänstfullt för Alex Meret en stor del av förra säsongen men får nu nobben igen. Viviano har i alla fall fått en bra början då SPAL vann för första gången på elva matcher förra helgen.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-02-02 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto