Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Derbyt blev en utställning över Monchis misslyckade spelarverk

Italienbloggen

Det talades mycket om Nicolò Zaniolo inför helgens derby mellan Lazio och Roma. Det som skulle bli tonåringens ”vernissage”, hans första Derby della Capitale i rollen som uppkommande Romastjärna. Zaniolo lyckades dock aldrig sätta färg på tillställningen. Mer än något annat var derbyt en utställning över en rad underpresterande nyförvärv i Roma.

Lazio vann med 3–0 och det var aldrig något snack om saken. Tonen sattes redan efter tolv minuter när Joaquin Correa och Felipe Caicedo enkelt sprang ifrån Romaförsvaret och den senare rundade Robin Olsen och rullade in 1–0.

Den i Laziokretsar omtyckte Caicedo fick chansen som centerforward före Ciro Immobile som dragits med småskavanker. Ett spelarval som tränaren Simone Inzaghi prickade in alldeles rätt. När Immobile väl ersatte Caicedo med lite mer än timmen spelad dröjde det inte ens tio minuter innan han frispelat Correa i djupled.

Argentinaren sprintade förbi Fazio, steget efter hela matchen, och mittbacken klippte hälarna på Correa som fick med sig en straff. Ciro Immobile sköt straffen under Olsen som var på bollen men till ingen nytta.

ANNONS

Inför derbyt hade det gått nästan 18 månader sedan Lazio senast besegrade ett lag från topp-sex i Serie A-tabellen. Tisdagens mållösa cupsemifinal mot Milan på Olimpico var bara en frustrerande påminnelse över hur det ofta brukar se när Lazio möter storlagen.

Den här gången imponerade inte Lazio bara med ett frejdigt anfallsspel, de fick äntligen betalt för bollinnehavet också. Simone Inzaghi lyckades också med matchplanen och coachingen för ovanlighetens skull i en toppmatch. Det modiga beslutet att spela med både Milinković-Savić och Luis Alberto bredvid Lucas Leiva på innermittfältet gav Lazio en knockoutseger mot Romas dito.

För Romas mittfältare dök aldrig upp under tillställningen. Trots det tidiga underläget lyckades Roma inte skapa mer än en hundraprocentig målchans resten av matchen. Symboliskt nog var det Javier Pastore som snodde ett läge från Lorenzo Pellegrini och sköt utanför från nära håll.

ANNONS

Argentinaren har dragit med skador som tillsammans med den dåliga formen bara lett till fem starter under säsongen. Mannen som tog Pastore till Europa och Palermo, Walter Sabatini, var inte nådig när han ombads att kommentera sin tidigare adept.

”Jag kan inte se honom spela så här, det får mig att skämmas. Pastore brukade dominera på planen och blända folk. Han måste hitta sin argentinska stolthet, om han har någon, annars är det bättre att han ägnar sig själv till något annat”, sa Sampdoria-direktören Sabatini.

Talar vi om stolthet är det nog svårt att förstå hur mycket en sådan här slätstruken insats borde frustrera Romas anhängare, lägg de stora slutsiffrorna åt sidan. Det handlade om derbyt och detta var allt Roma hade att komma med?

Det är vidare inte bara Pastore som ska kritiseras. Oavsett vem de gulröda slängde in på planen var det otillräckligt för att förändra matchbilden, om det nu så handlade om Pastore, den otursförföljde Diego Perotti, eller megafloppen Patrik Schick.

ANNONS

Eftersom besvikelserna återkommit med jämna mellanrum i giallorossi under säsongen har diskussionen handlat om vem som haverikommissionen bör peka fingret mot. Tränaren Eusebio Di Francesco eller sportchefen Monchi som byggt om truppen efter eget bevåg? Sanningen är att mycket talar för att ingen av dessa herrar jobbar inom Roma nästa säsong.

Monchi

Monchi är nästan två år in på sitt ämbete i huvudstaden men jag är tveksam om han orkar en säsong till som denna i Roma. Rapporter från både England och Spanien talar om långt gångna förhandlingar mellan Monchi och Arsenal. Men även Paris Saint-Germain sägs vara intresserat av spanjorens tjänster, precis som Sevilla som kan tänka sig ta tillbaka honom i en presidentroll.

Monchi har spelat ett högt spel som rensat ut nästintill varenda en av föregångaren Walter Sabatinis spelare och köpt in sina egna. Efter 0-3 i ett derby mot den värsta rivalen är det lätt att konstatera att varken bredden eller djupet i truppen är som det borde vara vid det här laget.

ANNONS

Än återstår det tid för både Monchi och Di Francesco att vända på skutan. Inte för att jag tror på någon större spelmässig förbättring under våren. Men Roma har fortfarande en bra chans att sluta topp-fyra i Serie A och gå till kvartsfinal i Champions League, vilket förstås skulle innebära ett godkänt säsongsbetyg.

Mitt tips är ändå att Monchi söker sig vidare till en större klubb och att Roma väljer att avsluta med Di Francesco då, i brist på vettiga alternativ den här våren. En ny ombyggnad väntar Roma igen då och inte bara på det sportsliga planet. Klubben har fått grönt ljus av kommunen till att bygga den nya arenan, som beräknas kosta hiskeliga en miljard euro på grund av det omfattande infrastrukturarbete som krävs.

Kvällens vackraste var ändå Lazios tredje mål. Då syftar jag inte på skottet som Robin Olsen borde parerat undan, utan på den som avfyrade det. Danilo Cataldi var Lazios enda romerska bidrag i derbyt och har under de senaste två åren haft lånesejourer i Genoa och Benevento utan att det lyft på planen.

ANNONS

24-åringen har kämpat sig till både starter och inhopp på slutet under Lazios smärre skadekris, och belönades med fotot som varje fotbollsspelande pojke i Rom vill se sig själv i. Cataldi slet av sig tröjan under målfirandet och sprang planlöst över reklamskyltarna och rundade Curva Nord i extas.

”Jag har ingen aning om vad som hände efter att bollen hamnat i när. Jag ville bara springa och fira, att få känna all passion i ögonblicket. För någon som gått hela vägen genom ungdomsleden är det bara den ultimata drömmen att få göra mål i ett derby. Hade någon knivhuggit mig hade jag inte känt något det ögonblicket”, sa Danilo Cataldi (mitten av bilden) efter matchen.

Lazio

****

Annat från omgång 26:

Med halva serien spelad låg Inter åtta poäng före Milan där avgångsropen mot Gennaro Gattuso cirkulerade. Efter Inters omkullblåsning på Sardinen är upphämtningen ett faktum och Milan har övertagit Inters tredjeplats i tabellen. Inför helgen var Milan med blott tre insläppta mål sedan nyår det försvarsstarkaste laget bland Europas toppligor 2019.

ANNONS

På lördagskvällen blev det en ny nolla när Sassuolo besegrades efter ett självmål av backen Lirola. Spelmässigt såg Sassuolo ut att vara längre fram än Milan. Men efter att tränaren Roberto De Zerbis offensiva arbete med laget hyllats stort under hösten har allting gått i stå efter nyår.

Även om utlåningen av Kevin-Prince Boateng är kännbar så är det defensiva misstag som hindrat Sassuolo från att utvecklas vidare. Ytterligare ett sådant kom i andra halvlek mot Milan när målvakten Consigli missbedömde en studsande boll och tvingades riva ner Piątek med en frilägesutvisning som följd.

Förhoppningar om spel i Europa har under vintern grusats för Sassuolo som befinner sig i ett totalt ingenmansland med tolv omgångar kvar. Bara en vinst på de tio senaste riskerar inte De Zerbis anställning men ställer stora krav på tränarens motiveringsförmåga när Sassuolo bara ska spela av seriens sista tredjedel.

ANNONS

Cirkusen kring Mauro Icardi fortsätter i Inter. För första gången sedan anfallaren hamnade utanför laget förlorade Inter, 1-2 mot det märkliga Cagliari. Sarderna är seriens tredje sämsta bortalag men har bara två förluster hemma på ön under säsongen och kan rå på nästan alla lag där.

Inom några dagar väntas besked komma om Icardis knäskada och möjligheten till spel framöver. Ex-kaptenen bröt tystnaden med ett kryptiskt meddelande på Instagram där han mest verkade vilja kräva respekt i hans relation med Inter. Att det oklara läget med anfallaren på ett eller annat sätt infekterar Inter är uppenbart.

Luciano Spalletti lackade ur efter förlusten på en fråga som berörde varför Icardi inte kan spela igenom smärtan, så som han enligt egen utsago gjort tidigare. Spalletti ställde motfrågan varför Keita Baldés skada inte synas på samma sätt av reportern, som om allt skulle handla om felaktigt beteende av Icardi. Det sista ordet är inte sagt i den här röran.

ANNONS

Napolis Alex Meret är en fantastiskt talangfull målvakt som direkt tog den ordinarie målvaktströja efter höstens långvariga skada. Men 21-åringens orutin ställde till det för Napoli när Meret tog beslutet att fullfölja Malcuits snåla hemåtpass och bjuda in Ronaldo till att ramla över hans ben. Frilägesutvisning redan efter 25 minuter mot Juventus.

Miralem Pjanić tog hand om frisparken strax utanför straffområdet och visade vad Juve går miste om när de låter Ronaldo ta alla offensiva frisparkar (noll på den fronten för Ronaldo i Juve). 0–1 satt urtjusigt från Serie A:s bäste frisparksskytt och följdes upp av Emre Cans hörnmål några minuter innan paus.

Matchen såg där och då ut att vara begraven för Napoli. Men hemmalaget gavs en ny chans när samme Pjanić bara ett par minuter efter paus drog på sig sitt andra gula kort efter en onödig hands. Efter en timmes spel kom också reduceringen på ett patenterat Napolisätt, Insigne-inlägg från vänster mot bortre stolpen som Callejón styr in i mål.

ANNONS

Napoli öste på mot ett Juventus som plötsligt behövde ställa om till försvarsspel. I den 86:e minuten kom så chansen när Juves Alex Sandro fick ett inspel på armen från nära håll- utan att ha blicken på bollen. Trots VAR-koll bestämde sig domaren Rocchi för att dela ut en mycket tveksam straff. Lorenzo Insigne stegade fram… men sköt i stolpens insida och ut.

Väldigt få juventini kan vara nöjda med insatsen trots segern, som ändå var ett ytterligare bevis på lagets enorma maktställning i Serie A. Juventus såg ofokuserat ut vid ledning på ett sätt som delvis är förklarligt, de hade råd att förlora här och ändå jogga hem serien, och delvis oroväckande.

Juventus kan skylla formtappet under 2019 på skador hos nyckelspelare. Men det är bara en del av sanningen och ska med tanke på Juves överlägsna truppbredd inte spela någon roll. Snarare verkar det som insikten att säsongens avgörs i CL-returen nästa vecka borrat in sig hos spelarnas huvuden. Extremt mycket står på spel där och det blir spännande att se hur Juventus hanterar situationen.

ANNONS

Hursomhelst är avståndet massiva 16 poäng till Napoli efter Juves 26:e raka bortamatch utan förlust (rekord). Både det och Napolis starka uppryckning är tydliga mätverktyg för skillnaden mellan säsongens etta och tvåa. Napoli är nära Juve, men ändå inte.

Det är ett år sedan Davide Astori tragiska dödsfall. Fiorentinakaptenen hyllades på Artemio Franchi i cupsemin mot Atalanta förra veckan och ärades med en minuts applåder i den 13:e minuten på samtliga Serie A-arenor den här helgen.

Mest berörd utåt såg Atalantas Josip Iličić ut att vara som torkade tårarna när han tänkte på sin omkomne vän och de hjärtproblem som höll Iličić själv borta från säsongens första veckor. Efter ett tidigt ledningsmål från Violas Luis Muriel skulle slovenen spela en instrumental roll när Atalanta vände och vann med 3–1 i Bergamo. 3–3-resultatet i cupen ger dessutom Atalanta ett utmärkt läge att nå finalen och ett mentalt övertag gentemot Fiorentina.

ANNONS

****

Omgångens lag: (3-4-3)

Sirigu (Torino)

Srna (Cagliari), Izzo (Torino), Bastos (Lazio)

Stryger Larsen (Udinese), Milinković-Savić (Lazio), Zielinski (Napoli), Gosens (Atalanta)

Pussetto (Udinese), Iličić (Atalanta), Quagliarella (Sampdoria)

****

Stor Colombiaspecial i det senaste avsnittet av Poddario, podcasten med mig och SvenskaFans Johan Stistrup. Colombiasupportern Oscar Lindgren Ortiz gästar för en pratstund om den starka prägel som colombianska profiler satt på Serie A. Vi tar också upp Juventus haveri i Madrid och problematiken kring VAR, bl a. Finns på iTunes och Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-03-04 10:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto