Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Akrobaten Allegri ska balansera Juve rätt ännu en gång

Italienbloggen

Efter en både misslyckad insats och ett kostsamt resultat i Madrid står Max Allegris och hans Juventus återigen på en slank lina. 90 minuter står mellan ett Champions League-avancemang och ett alltför tidigt uttåg. Om Juve misslyckas och Allegri faller mot marken så är säsongen redan mer eller mindre över. Oddsen är kraftigt emot Juve. Som tur var är Max Allegri är sällsynt skicklig balanskonstnär.

51-åringen gick dock bort sig i det första mötet mot Atlético Madrid. Allegris lag förde en försiktig approach mot ett motstånd som stundtals sett begränsat ut offensivt.

Det handlade lika mycket om den mentala inställningen som enskilda spelarval hos Juve. Ytterbacksfantomen João Cancelo ställdes, småskadad och ur form visserligen, utanför elvan när Allegri satsade på den defensivt mer slipade Mattia De Sciglio för nämna ett exempel.

Den här typen av blockering som drabbar Juvespelarna under vissa matcher mot lag av yppersta världsklass ledde till det senaste uttåget ur Champions League. För snart ett år sedan kom Real Madrid till Juventus Stadium och exponerade Juves lilla aura av passivitet till fullo. Cristiano Ronaldo och de andra slet Juventus i stycken och vann med 3–0.

ANNONS

När Allegri då skulle försöka sig på det omöjliga fanns inget längre att förlora. Utan några spärrar kunde Juventus gå upp till en 3–0-ledning och kvittera dubbelmötet, innan Real Madrid fick den där straffen på övertid, år ett innan VAR i världens största klubblagsturnering.

Nu är det inte Real som Juventus ska möta utan spanjorernas mindre salongsfähiga kusin Atleti. Det är inte bara positivt. Diego Simeones lag är som kollektiv bättre organiserat och bjuder på färre ytor på egen planhalva än vad Real Madrid gör. Trots att det handlar om två och inte tre mål är uppgiften inte så värst mycket enklare.

Massimiliano Allegris fem säsonger i Juventus har präglats av bollande med olika uppställningar och innovativa lösningar på nyckelspelarnas roller. I säsong ett sköt Allegri fram Arturo Vidal som offensiv mittfältare framför Marchisio, Pirlo och Pogba när Juve nådde finalen i Berlin.

ANNONS

På vägen till nästa final två år senare var Allegris genidrag att flytta centertanken Mario Mandžukić till kanten och göra kroaten till en av världens mest effektiva yttrar. Förra året drog tränaren ner den dansante högerspringaren Juan Cuadrado ett hack neråt i banan när Juventus skulle bli ännu svårberäkneligt offensivt.

Vilken positionsändring blir den avgörande ikväll? Det spekuleras i att Martín Cáceres kommer in i en trebackslinje och ytterparet kan bli Cancelo och Leonardo Spinazzola. I Cáceres fall vill Allegri säkert gardera upp för chanserna att göra mål, det var ju bara uruguayanska mittbackar som gjorde Atléticos mål för tre veckor sedan.

Bara det att Cáceres på lite mer än ett år gått från spel i nedflyttade Hellas Verona till en bänkplats i Lazio, och nu verkar starta en CL-åttondel för Juventus är en anmärkningsvärd karriärskurva. 25-årige Spinazzola var knäskadad större delen av 2018 och har ännu inte fått debutera i turneringen. Den jämngamle Fede Bernardeschi kan ta en offensiv mittfältsroll bakom topparna Ronaldo och Mandžukić, och förpassa Paulo Dybala än en gång till bänken.

ANNONS

Max Allegri har mer än en gång i Juventus påpekat att det är spelarna på planen som i mycket högre utsträckning avgör matcher än tränarens taktik och matchcoaching. Ikväll är det upp till bevis för samtliga på planen, så även för Allegri vid sidlinjen.

Cristiano Ronaldo ska visa vad hans närmast oöverträffade Champions League-rutin betyder i skarpt läge. Miralem Pjanić måste ge Juventus syre på mittfältet och får det tunga kreativa ansvaret mot Atléticos två block. Mandžukić har ännu inte nätat detta år men är de stora matchernas man, vilket han visat med mål i VM- och CL-finaler såväl som mot allt inhemskt toppmotstånd.

Den taktiska flexibiliteten hos Allegri har gjort honom till en världens mest ansedda tränare. Kritik har han ändå inte undsluppit från krävande Juvefans under dessa år men ett uttåg ikväll riskerar inte hans anseende som en stor Juventustränare. Däremot kan Allegri bli ihågkommen som mannen förmögen att locka fram Juventus mest briljanta sida, men aldrig när pokalen med de stora öronen skulle hämtas hem.

ANNONS

Trots att det går emot logiken är det inte otroligt att Massimiliano Allegri väljer att ge CL ett nytt försök nästa säsong ifall det inte går vägen nu. Med Zinedine Zidanes chockartade återkomst till Madrid har Juventus ett färre tränaralternativ att välja på när 2019/20 ska planeras.

Juventus har erövrat Bernabeu och slagit ut Barcelona på ren och skär klass under Max Allegri. Tränaren har imponerat med sina akrobatiska laguttagningar när bianconeri tänjt på fotbollens naturlagar. Klarar Allegri av den tredje spanska kolossen och ytterligare ett svårt hinder ikväll?

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-03-12 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto