Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inter skickade Gattusos Milan tillbaka till ritbordet

Italienbloggen

En man med många ansikten. I torsdags stod Inters Matías Vecino för en oduglig insats när laget föll mot Eintracht Frankfurt och åkte ur Europa Leagues åttondelsfinal. I gårdagens Milanoderby hade Luciano Spalletti inget annat val än att spela uruguayanen från start på tremannamittfältet. Det hårt prövade Inter skramlade bara ihop sex utespelare och reservmålvakten Padelli på bänken.

Matías Vecino kommer aldrig bli en världsklasspelare men har förmågan att kliva fram vid stora matcher gemensamt med lirare i den kategorin. På Olimpico i sista omgången 2018 med målet som gav Inter en Champions League-biljett, under höstens hemmamatch mot Tottenham med ett stopptidsmål som borde räckt till vidare avancemang. Nu kan han lägga ett av Europas största derbyn till den samlingen.

Det tog bara två minuter innan Lautaro Martínez nickat ett långt inlägg mot andra sidan målburen där en viss uruguayan löpte in. 1–0 till Inter av Vecino, som fortsatte att vara överallt på planen resterande del av matchen. Spallettis drag att spela Vecino i en offensiv mittfältsroll skapade stor förvirring i Milan.

ANNONS

Ett lag med många ansikten. Lika obrytt som Inter var under Frankfurt-förlusten, lika inspirerat såg de ut att vara i första halvlek. Det tidiga målet ställde om Gennaro Gattusos matchplan. Tränaren tvingades gå framåt istället för att spela på kontring, men hade valt att ställa spelfördelaren Biglia på bänken.

Hans ersättare Bakayoko gjorde det bra men hela Milan led när Inter satte igång ett passningsspel som knappt synts till under 2019. Inter hade bud på 2–0, Milan hade inget motvapen och kunde framförallt inte ge Piątek längst fram något understöd.

Den polske anfallaren hade det svårt mot mittbackarna Škriniar och De Vrij. Sex minuter efter paus var det den sistnämnde som nickade in 2–0 på ett inlägg av Politano. Efter det tappade Inter kontrollen över matchen och det vägvinnande spelet. Bakayoko nickade några minuter senare in reduceringen och 40 minuter av rallarfotboll inleddes.

ANNONS

Gattuso började bli desperat och hade vid 1–2 redan bytt in anfallsalternativen Castillejo och Cutrone. Tio minuter senare blev Politano fälld i straffområdet och Lautaro Martínez visade att han minsann också kan göra derbymål, 1–3.

Svängningarna skulle bara fortsätta och efter kalabalik i Inters straffområde reducerade Milan igen med 20 minuter kvar genom Musacchio. Vid det laget hade Gattuso bytt in ytterspringaren Conti och droppat bak Çalhanoğlu till en mittfältsposition som turken är mer bekväm med.

Det var alla-man-överbord, derbyintensitet, och en matchutveckling där taktiken fick komma i andra hand. Det blev även lite VAR (vad trodde ni egentligen?) när Contis vårdslösa tackling på Lautaro blev ett alternativt trafikljus. Först rött, sedan orange när VAR ringde, och till slut gult för Conti som fick stanna på planen.

ANNONS

Till sist kom en gyllene kvitteringschans på tilläggstid för Milan. Bollen rann igenom straffområdet till Patrick Cutrone vars låga skott heroiskt blockerades av Danilo D’Ambrosio precis framför mållinjen, för säkerhets skull med bägge händerna på ryggen. Med VAR:s intåg är det ett försvarsgrepp som inte längre är någon trend.

Segern är en triumf för Luciano Spalletti och Inter som kollektiv. Laget kommer fortsätta att visa dess många ansikten resten av våren och bölja mellan prestationerna. Men igår visade Inter både kvalitet och den nödvändiga karaktären som ett Milanoderby efterfrågar.

De avslutande 40 minuterna är svåranalyserade och så även för Milans del. Rossoneri förlorar matchen innan det och bristen på offensiv kreativitet avslöjades när Milan väl tvingades framåt. Piąteks första derby blev en besvikelse och Suso har helt försvunnit från radarn på kanten.

ANNONS

Gattuso får sätta sig vid ritbordet igen när han ska försöka skissa ihop ett dugligt Milananfall. Tränaren har tio omgångar på sig att hitta formeln som ska ta laget till Champions League. Milan kan inte bara lita till att försvaret håller fortet i match efter match. När det blir derbyansatt och rämnar är anfallskraften inte något som garanterar segrar.

Vecino

En fantastisk match med två otroliga tifon från San Siros kortsidor är den allmänna uppfattningen efteråt. På läktarfronten brukar ett Milanoderby aldrig göra någon besviken, men så var inte fallet igår.

Inters Curva Nord visade upp en koreografi med den avlidne Varese-ultràn Daniele Belardinelli ansikte och texten Gli amici rimangono per sempre, översatt: ”vännerna stannar för alltid”. Belardinelli dog som bekant när han blev påkörd av en buss med Napolifans under tumultet som uppstod inför Inter-Napoli på annandagen.

ANNONS

Varese har täta vänskapsband med Inters supportrar och Belardinelli tillhörde en gruppering som kallar sig ”Blood & Honour”. Enbart namnet avslöjar hur långt ut på den högerextrema skalan gruppen placerar sig, och koreografin avbildar också en flagga med initialerna BH98.

Jag har full förståelse för att ultras vill ära en medsupporter som dött och banderollhyllningar till Belardinelli förekom också på Milans kortsida. Där kan det också stanna, vid banderoller och sånger till offret. Men när ultras väljer att uppmärksamma en högerextrem falang på bästa sändningstid under ett massivt derby handlar det minst lika mycket om en manifestation av den egna kraften.

Inters ultras har legat i fejd med klubben ända sedan Napoli-matchen och uttalat sig osmakligt i diverse kommunikéer efter det. Tifot är verkligen inte det Inters rykte behöver efter de pinsamma apljuden mot Napolis Koulibaly som renderade i två matcher med tomma läktare.

ANNONS

Myndigheterna sa till en början nej till koreografin men beslutet upphävdes av inrikesministern Matteo Salvini, tillika ledare för det främlingsfientliga partiet Lega. Att detta passerar utan någon större uppmärksamhet i Italien är ett tecken på det samhällsklimat som Salvini och hans gelikar varit med och skapat.

Att inte se problemet med den här manifestationen är att legitimera fotbollens mörka krafter och ge dessa en plats i rampljuset som de inte förtjänar.

****

Annat från omgång 28:

Lite mer än ett år efter att Siniša Mihajlović fick sparken från Torino kom revanschen mot den förre arbetsgivaren. Nästan lika lång tid gick det innan Bologna tog två raka segrar i Serie A. Men nu har det hänt, efter uddamålsvinster i förra veckans streckmatch mot Cagliari och i lördags mot formtoppade Torino.

ANNONS

Toro, med åtta raka utan förlust och knappt några insläppta mål, tog ledningen med ett självmål efter sex minuter. Siniša Mihajlović har dock installerat en annan sorts attityd i Bologna jämfört med ängsligheten som präglade hans föregångare Pippo Inzaghis lag.

På fem minuter innan pausvilan hade gästerna vänt matchen, fullt rättvist efter ett frejdigt och utvecklat anfallsspel. Med timmen spelad fick laget sitt tredje mål bortdömt för offside efter en VAR-koll. Men Bologna lät sig inte nedslås utan kontrade in 1–3 ett par minuter senare via den spännande yttern Riccardo Orsolini.

Glädjen och lättnaden över att (tillfälligt) vara på väg över strecket gick inte att ta miste på hos Orsolini och de andra. Målglade Torinobacken Armando Izzo reducerade sent men de rödblå åkte hem med alla tre poängen. Även om Mihajlović gjort mycket för Bolognas totalomvandling den senaste tiden ska tränaren tacka några av nyförvärven från januari.

ANNONS

Roberto Soriano hittade aldrig en plats i just Torino under hösten men är en spelfördelare av hög Serie A-klass med det han visat i Bologna. Nicola Sansone på den ena flanken ger heller inget sken av den jobbiga hösten i Villarreal. Men gammal är äldst, så även i Bologna.

Rodrigo Palacios rörelsemönster och påhittighet fick Bolognas offensiv att ticka mot Torino. Motståndarnas tränare Walter Mazzarri menade efteråt att 37-åringen fortfarande håller högsta nivå och sa att Palacio ”liknade Maradona”.

Tyvärr har Mihajlovićs intåg inte enbart varit positivt för svenskarna i laget. Filip Helander är skadad och vid sidlinjen just nu, och Sorianos intåg på tremannamittfältet har gjort att Mattias Svanberg tappat sin plats. Skåningen har bara fått nöja sig med kortare inhopp i de senaste två vinstmatcherna.

ANNONS

Bologna

En mer lyckad lördag hade Albin Ekdal vars Sampdoria vann med 5–3 borta mot det pysande Sassuolo. Ekdal var bäst på plan och satte knappt en fot fel när Samp segrade efter mål av fem olika spelare. Självklart var skytteligaledaren Fabio Quagliarella en av dessa och slog nytt karriärsbästa i både mål och assist (21+7). Ett bra sätt att fira den första landslagsuttagningen på fyra år för 36-åringen.

Bologna fick dock bara vara på säker mark mindre än ett dygn. Empoli sparkade pragmatikern Beppe Iachini förra veckan och tog tillbaka Aurelio Andreazzoli som inledde säsongen på Toskanalagets bänk. Under Iachini höll Empoli igen medan spelet med Andreazzoli flödade mer. Någon skillnad i poängväg har det däremot inte blivit.

Under månaderna som gått har Andreazzoli kanske funderat på hur defensiven ska slipas. I hans återkomst var Empoli ovanligt effektivt och tog sig över strecket efter 2-1 hemma mot Frosinone. Som oftast var ”Ciccio” Caputo en av Empolis målskyttar.

ANNONS

Skyttekungen från Serie B förra säsongen är tillsammans med Ciro Immobile den italienare som gjort näst flest mål i serien efter Quagliarella. Förlusten innebär att Frosinone är dömda för nedflyttning tillsammans med jumbon Chievo.

Claudio Ranieris återkomst började efter vissa om och men med en seger mot just Empoli för en vecka sedan. Redan i match två skulle 67-åringen dock känna på hur mycket problem hans lag brottas med. SPAL hade inte vunnit hemma på ett halvår och bara tagit en seger på de 18 senaste.

Men när Roma kom på besök uppstod ett passande tillfälle att bryta trenden. Mohamed Fares inledningsmål följdes av varsitt straffmål för lagen tidigt i andra halvlek. SPAL gavs lite andrum i nedflyttningsstriden samtidigt som Roma fortsatt haltar efter Milanoklubbarna på Champions League-plats.

ANNONS

Att Roma har förlorat mot tre av de fyra lag som närmast kämpar kring nedflyttningsstrecket, varav båda mötena mot SPAL, säger mycket om dess säsong. Tongångarna börjar nu gå i banor utifall Roma missar Champions League. Ranieri medger att en missad topp fyra-placering kommer ”medföra förändringar i klubben” medan tillförordnade sportchefen Ricky Massara ”inte ens överväger ett sådant utfall”.

När Juventus meddelade att Cristiano Ronaldo skulle stå över bortamatchen mot Genoa rann det över för några fans. Dessa kom från båda lägren men ville bara se Ronaldo och krävde av den anledningen entrébiljetten tillbaka när Juves besked kom. Hmm.

Den resterande rödblå delen på ett fullsatt Marassi kunde i alla fall glädja sig över 2–0-segern mot regerande mästarna efter sena mål av Sturaro och Pandev. Just det, den Stefano Sturaro som gått skadad i ett år och igår lyckades göra mål två minuter efter han bytts in i sin comeback.

ANNONS

En förvånad målskytt gjorde mål mot sitt förra lag och erkände efteråt att ”det tog flera minuter innan det gick upp vad jag gjort.” Genoa plockar därmed fyra poäng av Juventus under säsongen högst sensationellt.

Det dröjde nästan elva månader innan de vitsvarta skulle åka på en förlust efter nederlaget mot Napoli förra april. Efter urladdningen mot Atlético Madrid var det helt enkelt rätt dag för Genoa att möta Juve. Den här gången behöver Max Allegri dock inte ha några supportrar som ropar högt efter honom.

Sådana brukar tongångarna bli efter att Juventus förlorat en match, men igår användes hashtaggen #AllegriOut med en stor dos ironi av några vitsvarta.

****

Omgångens lag: (3-4-3)

Sorrentino (Chievo)

Danilo (Bologna), Škriniar (Inter), De Vrij (Inter)

Sturaro (Genoa), Ekdal (Sampdoria), Luis Alberto (Lazio), Vecino (Inter)

ANNONS

Pandev (Genoa), Lautaro Martínez (Inter), Palacio (Bologna)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-03-18 10:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto