Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så här har svenskarna i Serie A presterat

Italienbloggen

Undantaget fotbollsjättar som Brasilien, Argentina och Tyskland är Sverige faktiskt ett av de länder som haft störst inflytande historiskt på Serie A. Efter några års dvala sedan Zlatan Ibrahimović lämnade Italien börjar svenskarna sakta profilera sig igen. Detta har våra profiler i Serie A presterat hittills under säsongen:

Albin Ekdal, Sampdoria, 26 matcher/0 mål, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,03/10

Jag är en smula förvånad över att Ekdal blivit så bofast på Sampdorias tremannamittfält. 29-åringen har startat nästan samtliga matcher och bara blivit bänkad vid ett par tillfällen, trots konkurrensen från andra nyförvärv som Leedslöftet Viera och 150-miljonersmannen Jankto.

Ekdal är det trygga, bollhållande, defensiva navet i Sampdorias mitt och har egentligen bara poängskörden att vara lite besviken över, vilket har varit genomgående under hela hans karriär.

Filip Helander, Bologna, 18/0, 5,36

Ordinarie under den dystra höstsäsongen med Filippo Inzaghi som tränare när Bologna sladdade under nedflyttningsstrecket. För två månader sedan fick Inzaghi sparken och ersattes av Siniša Mihajlović, med en tuffare tillvaro för Helander som följd.

ANNONS

Efter en inledande avstängning och bänkning fick malmöiten chansen mot Roma och Juventus förra månaden där ett misstag mot de senare föranledde matchens enda mål. Helander hamnade på bänken igen och väntas bli borta för skada ett tag framöver.

25-åringen sägs värderas högt av klubben. Samtidigt har konkurrensen blivit tuffare sedan Bologna lånat in den oslipade, men mycket lovande Lyanco från Mihajlovićs gamla Torino i januari. Våren kommer därmed bli ett karaktärstest för Filip Helander och hela hans lag.

Det finns ingen anledning att tro att mittbacken inte kommer återta en plats i elvan igen. Samtidigt har hans säsong lämnat en hel del övrigt att önska, precis som Bolognas.

Oscar Hiljemark, Genoa, 17/1, 5,81

Hiljemarks fyra senaste år har spenderats i notoriskt oroliga klubbar som Palermo, Panathinaikos och Genoa. Därmed närmar sig smålänningen världsrekordet i antalet tränarbyten på kort tid, inbillar jag mig. Enbart under 18/19 har mittfältaren haft Ballardini, Jurić och Prandelli vid rodret.

ANNONS

Frånsett några matcher i mitten på säsongen då 26-åringen agerade bänkalternativ har han fått åtnjutit förtroende från samtliga tränare. Oscar Hiljemarks löpkraft och mångsidighet har varit uppskattade egenskaper i mittenlaget, dock har svensken inte spelet sedan vinteruppehållet och missar resten på grund av en skadad höft.

Kanske har Genoa hittat en tränare på längre sikt i Cesare Prandelli. Men med tanke på den ständiga spelarrotationen i klubben kan inte ens en fast punkt som Oscar Hiljemark garanteras en fortsatt framtid i rödblått.

Svante Ingelsson, Udinese, 2/0, 6

Först i februari var 20-åringen tillbaka efter sin korsbandsskada. Svante Ingelsson har sedan dess fått två 25-minutersinhopp i det riktningslösa Udinese som är en skugga av de upplagor som tidigare slagits i tabelltoppen.

Även Udinese är inne på lagets tredje tränare sedan Davide Nicola fått sparken och Igor Tudor ska göra sin första match efter uppehållet. Tudor kom in i ett liknande läge, om än mer kritiskt, förra säsongen när Udinelaget skulle säkra överlevnad i Serie A.

ANNONS

Under slutet av den säsongen fick Ingelsson ingen speltid alls med Tudor som tränare. Kroatens sejour behöver inte bli långvarig den här gången heller, och jag ser utsikterna som goda för mittfältaren framöver. Precis som i Hiljemarks fall har Ingelsson visat att han kan blidka flera tränare med den egna bollbegåvningen.

Dejan Kulusevski, Atalanta, 4/0, 5,5

18-åring mittfältare som tog steget från Brommapojkarna till Atalantas ungdomslag sommaren 2016. Vid det här laget har U21-landslagsmannen vuxit in sig i Atalanta så pass bra att han nu tillhör A-laget. Kulusevski har fått göra några inhopp under året, där den ringa erfarenheten ändå blivit uppenbar.

Stockholmaren är kraftfull och besitter en fin teknik. Det kanske inte blir fler inhopp under slutspurten men Kulusevski har skaffat sig en plattform för att ta nya steg under talangutvecklaren Gasperini eller lånas ut till en bra adress nästa säsong.

ANNONS

Robin Olsen, Roma, 26 matcher/4 nollor, 6,07

Svårbedömd trots att säsongen mestadels varit positiv. Efter en tuff inskolningsperiod hittade Olsen rätt under hösten och har prickat in matchavgörande räddningar såväl som ökat den egna auktoriteten i straffområdet.

Olsen har dock lidit av att vara sista utpost i ett felbalanserat Roma som släppt in flest mål av lagen på övre halvan. Trots en bra debutsäsong hittills gissar jag att 29-åringen behöver imponera än mer under de tio matcherna som blir avgörande för Romas mål att nå Champions League.

Misslyckats laget med uppgiften kommer stora förändringar ske i sommar. Robin Olsen gör bäst i att spika igen om hans status som förstamålvakt ska garanteras även då.

Mattias Svanberg, Bologna, 20/0, 5,61

Nyförvärvet startade i elva av Bolognas sista 13 matcher förra året. Dessvärre vann laget endast en av dessa matcher och Filippo Inzaghi som lät skåningen blomma fick sparken i slutet av januari.

ANNONS

Sedan Siniša Mihajlović tagit över har Svanberg fått nöja sig med inhopp i bästa fall när konkurrensen på mittfältet dessutom hårdnat efter januarifönstret. Det går ändå inte att säga något annat än att 20-åringens debutsäsong i Serie A överträffat förväntningarna, trots den uppenbara talangen.

Svanberg får ställa in sig på en dramatisk nedflyttningsstrid resterande del av våren. Om mittfältarens nästa utvecklingsprocess tas i Serie A eller B är det en hel stad som oroar sig över med Bologna på nedflyttningsplats.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-03-25 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto