Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tips: Dessa lag tar Champions League-platserna

Italienbloggen

Tio omgångar återstår av säsongens Serie A. Bakom överlägsna Juventus och tvåan Napoli finns spänningen med sex lag som kämpar om de två återstående Champions League-platserna. Redan inom den närmaste veckan kan något av lagens CL-drömmar krossas vid dåliga resultat, då Serie A klämt in en veckoomgång i början av april.

Blir detta den första säsongen sedan 2012/13 då ingen Romklubb slutar i topp-fyra? Är detta året då båda Milanolagen kvalificerar sig för Champions League för första gången på åtta år?

Jag har kollat på återstående spelschema för lagen mellan placeringarna 3–8 och helt enkelt tippat slutresultat. Tillsammans med mitt tips har jag också vägt samman de olika lagens styrkor och svagheter.

3. Inter, 28 spelade matcher – 53 poäng

Talar för laget: Gruppdynamik är nyckelordet för de svartblå under våren. Efter petningen av Mauro Icardi som lagkapten har fokus riktats mot lagsammanhållningen under anfallsessets oklara frånvaroperiod. Snacket går att Icardi inte drar jämt med alla ur den slaviskspråkiga enklaven, därtill ryktas italienare och sydamerikaner utgöra separata delar i omklädningsrummet.

ANNONS

Tränaren Luciano Spalletti visade dock med besked i derbyvinsten mot Milan att han har gruppens förtroende och att pratet om splittring kan vara överdrivet. Inter har bara Serie A att koncentrera sig på och bör klara en ny CL-plats utan onödig dramatik.

Talar emot Inter: Icardi är tillbaka i träning efter det bittra beskedet om kaptensbindeln. Har de övriga i truppen fått en annorlunda bild av lagets stora stjärna efter sex infekterade veckor vid sidlinjen? Allt talar för att argentinaren lämnar Inter i sommar. Men vi har förmodligen inte hört det sista tjafset i matchen Team Icardi vs Inter.

Utanför planen har också Radja Nainggolan spenderat mycket tid under säsongen. Med belgarens skadeproblem står Inter fortfarande utan en lösning på trequartista-problemet som gäckat laget sedan hösten.

Nyckelmatch: Den kommer redan i helgen mot Lazio. En vinst på Giuseppe Meazza skulle ge välbehövligt andrum ner till resten av lagen och en chans att surfa vidare på vågen efter derbysegern. Inter har fördelen att spela hemma mot toppkonkurrenterna, bara Napoli återstår som svår bortamatch.

ANNONS

Tips: Trea på 71 poäng.


4. Milan, 28 matcher – 51 poäng

Talar för laget: Nyförvärven Piątek och Paquetà har gett den krampaktiga offensiven en injektion under våren. Sedan nyår ståtar laget dessutom med en av Europas mest välfungerande försvarslinjer och en målvakt i Donnarumma som är seriens formstarkaste.

Talar emot Milan: För mycket av Milans resultat hänger på Piąteks målform. Yttrarna Suso och Çalhanoğlu har varit under isen hela säsongen men tränaren Gattuso verkar inte se bänkalternativen som dugliga nog. Klarar den i sammanhanget oprövade och taktiskt begränsade Gattuso att bogsera den stora Milanbåten i CL-land?

Nyckelmatch: Jag tror att kvällens möte med Sampdoria kan bli avgörande för slutspurten. En vinst och Milan har studsat tillbaka på bästa möjliga sätt efter derbytorsken. Förlust och laget riskerar att dras in i en period av tvivel på den egna förmågan.

ANNONS

Gattuso vet att hans fortsatta anställning hänger på om en CL-plats fixas. En annan viktig match är mot Lazio om två veckors tid. Tiotalet dagar senare möts lagen i cupsemins retur. Jag gissar att laget som drar det längsta strået får ett mentalt överläge inför slutomgångarna.

Tips: Fyra, 68 poäng.

Gigio

5. Roma, 28 matcher – 47 poäng

Talar för laget: Claudio Ranieris intåg borde innebära ett större lyft än vad fallet varit under tränarens två första matcher. Men så har hela säsongen varit ett stort ”borde” för Roma. Kan Ranieris kravställande personlighet väcka truppen? Bredden och djupet borde just finnas där.

Talar emot Roma: En konsekvens av försäljningarna av Nainggolan och Strootman är att mittfältet nu är felbalanserat. Det kommer inte bli enkelt att maskera över det under de sista omgångarna. Tongångarna är redan negativa på Trigoria och AS Roma är inte den trevligaste adressen att tillhöra som spelare i motgångsfyllda perioder.

ANNONS

Nyckelmatch: Precis som för Milanolagen kommer helgens match bli vital ur Romas perspektiv. Napoli väntar i ett Derby del Sole där en vinst kan hjälpa Ranieri att vända blad i Romas säsong.

Förlorar de istället kommer tränarbytet framstå som effektlöst, och Romas väg till Champions League blir ännu längre. Om Roma tar sig ur krisen blir de fyra avslutande matcherna en räddningsplanka, samtliga mot lag som inte har något att spela för.

Tips: Sexa, 67 poäng.


6. Lazio, 27 matcher – 45 poäng

Talar för laget: Lazios offensiv är både bäst och vackrast att se på bland lagen i detta tips när den klickar. Till slut kom även Milinković-Savić och Luis Alberto igång med deras säsonger och det är fundamentalt att formen konserveras.

Talar emot Lazio: Simone Inzaghis lag har haft enorma problem mot övriga toppkonkurrenter. Var segern mot Roma för några veckor sedan bara ett undantag från den trista trenden? Detta mönster måste definitivt brytas om det ska bli någon CL-plats. Lazios backlinje är därtill skadekänslig och spelprogrammet tufft.

ANNONS

Nyckelmatch: Örnarna smyger upp på ett skönt sätt och är inne i en spelmässigt bra period. Enligt tipset kommer de ta flest poäng under de tio sista omgångarna, med en match tillgodo visserligen. Där betydelsen av mötena mot Milanolagen redan är beskriven är jag nästan lika nyfiken på hur Lazio tar sig an motståndarna runt nedflyttningsstrecket.

Lazio vore inte Lazio om de inte hade för vana att snubbla på mindre hinder. Cagliari på bortaplan två omgångar från slutet låter som en skräckupplösning som kan förlänga fjolårets trauma mot Inter med ytterligare ett karensår.

Tips: Femma, 67 poäng.

LA-Lulic

7. Atalanta, 28 matcher – 45 poäng

Talar för laget: Anfallstrion med Iličić, Duván Zapata och Papu Gómez är både sevärd och effektiv de dagar Atalanta bjuder upp. Startuppställningen i jämförelse med de närmaste konkurrenterna är inte på något sätt sämre och laget leds under den otrolige tränaren Gasperinis trygga hand.

ANNONS

Talar emot Atalanta: Det finns alltjämt frågetecken kring bredden i laget även om de hittills klarat sig undan svåraskador. Atalanta varvar fantastiska matcher med dippar som kan förklaras med just bristen på bredd. 1–1 hemma mot avsågade Chievo är inget vidare avstamp till slutracet.

Nyckelmatch: Spelschemat som återstår är svårt. I veckan kommer Bologna som plötsligt börjat spela fotboll på besök i Bergamo. Jag skulle bli förvånad om La Dea är kvar i CL-kampen till maj månad, som inleds med ännu en tuff match borta mot Lazio. Dessutom kommer semifinalreturen mot Fiorentina i cupen stjäla fokus från ligaspelet.

Tips: Sjua, 59 poäng


8. Torino, 28 matcher – 44 poäng

Talar för laget: En mycket bra målvakt i Sirigu och en grundmurad backlinje. Bredden ger tränaren Mazzarri många alternativ till startelvan. Undantaget förlusten mot Bologna innan landslagsuppehållet har Torino haft ett väldigt bra 2019.

ANNONS

Talar emot Torino: Det mesta. Om de ens ska kunna hota topp-fyran måste Andrea Belotti leverera mål kontinuerligt. Mazzarri har under lite mer än ett år som Torinotränare haft svårt att hitta några höga höjder, vilket är en anledning till att bara Fiorentina kryssat mer i Serie A.

Nyckelmatch: En seger hemma mot det oberäkneliga Sampdoria nästa vecka skulle skicka signaler om Torinos kvalitet inför sluttampen.

Tips: Åtta, 58 poäng

****

I veckans Poddario gästas jag och SvenskaFans Johan Stistrup av Olof Peronius, känd från Offside bland annat. Vi ställer stormakterna Italien och Tyskland mot varandra och pratar om fotbollskultur, supportermakt, 51+1-regeln, och politiseringen av läktare. Dessutom utlovas några sköna anekdoter från Italien. Finns på iTunes och Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-03-30 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto