POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2v

Moise Kean i allas blickpunkt trots Allegris försiktiga hand

Vad gör man med en spelare som är 19 år och bara spelat en handfull matcher, men gör fler mål än Mario Mandžukić och sätter större avtryck än Paulo Dybala? Massimiliano Allegri sätter spelaren i fråga, Moise Kean – på bänken.

Det finns en baktanke med Allegris resonemang om tonåringen som exploderat under de senaste vårveckorna. Allegri vill skydda Moise Kean från yttre press och orimliga förväntningar genom att istället fasa in italienaren i laget.

Mot Cagliari i veckoomgången hade tränaren inget annat val än att starta med anfallaren på grund av skadeläget. Moise Kean gjorde ingen bra match men avslutade med ett sent 2–0-mål och firade utsträckta armar och blicken spänd mot Cagliarikurvan som utsatt honom för rasistiska tillmälen matchen igenom.

Efter Leonardo Bonuccis korkade kommentar där han tog avstånd från Keans firande (uppvigling enligt Bonucci) fick Allegri en shitstorm runt Kean och klubben han helst velat undvika. Efter ett nytt Kean-mål i den senaste omgången så har rubrikerna åter riktats mot anfallarens framfart på planen.

Till en början var det Milan och dess golden boy Piątek som stal uppmärksamheten på Juventus Stadium. Det dröjde bara en minut innan den polske skytteligaledaren fått ett utmärkt nickläge som för ovanlighetens skull inte satt på mål.

Någonting är det som gör att Milan lyser upp och Gennaro Gattuso får ut lagets bästa sida i matcher på Juventus Stadium. Likadant var det för ett år sedan, och Milan spelade den bästa fotbollen laget gjort under 2019, kanske på hela säsongen rentav.

Anfallsspelet flöt helt plötsligt med ett snabbare bolltempo med Bakayoko som mittfältets förgrundsfigur. Belöningen kom när Bonucci nonchalant slagit en boll framför eget straffområde som sedan hamnade hos Krzysztof Piątek som rullade in sitt 21:a ligamål.

Vi är 31 omgångar in i Serie A och Max Allegri använde sin 31:a laguppställning. Tränaren inledde med en trebackslinje innehållandes Alex Sandro för första gången och med Bernardeschi på en central mittfältsroll bakom Mandžukic och Dybala. I andra halvlek fortsatte Allegri kalibrera vidare när han bytte till ett 4-2-3-1 och avslutade matchen med 4-3-3.

Det fick effekt så att säga, efter den svaga första halvleken. Juventus ökade pressen, positionerna blev klarare och Leo Bonucci revanscherade sig efter en timme för misstaget vid 0–1. Hans långa passning hittade Dybala i straffområdet som drogs ner av Musacchio, som dittills gjort en strålande match med Romagnoli i mittförsvaret.

Dybala tog själv hand om straffen och kvitterade – bara för att några minuter senare bytas ut mot Kean. Symboliken blev tydlig när en besviken Dybala brottandes med formen skiftade mot Juventus nya kelgris Kean.

En status som Paulo Dybala själv åtnjöt för två år sedan efter dubbla mål i 3–0-vinsten mot Barcelona. Jämförelserna med Leo Messi kom förklarligt vid den tidpunkten. Numera gör Max Allegri sitt bästa för att lugna ner hajpen när han tydliggör att ”Moise Kean inte är någon Messi”.

Moise Kean i den här formen gör i alla fall mål och avgör fotbollsmatcher. Det dröjde inte många minuter innan Kean skjutit över från ett fritt läge när Milan börjat gå på knäna. Det obligatoriska målet kom med sex minuter kvar när inhoppande Pjanić la upp för Kean som positionerat sig och distinkt sköt 2–1 förbi Pepe Reina i Milanmålet.

Moise Kean är 19 år men snittar ett mål var 47:e minut den här säsongen. Lägg till målen mot Finland och Lichtenstein i EM-kvalet och ni förstår kärleksrelationen italiensk media inlett med forwarden för att använda Allegris egna ord. Varför då inte utnyttja hans form nu på onsdag mot Ajax?

Tanken kittlar att låta Kean starta i Amsterdam men är inte särskilt trolig. Kanske finns en öppning på grund av problematiken med Dybala, men både Mandžukić och Bernardeschi känns givna som offensiva pjäser, dessutom kan Ronaldo bli spelklar.

Förmodligen har Allegri rätt som är försiktig i vårdnaden av Kean men det hade varit spännande och se Juventus bemöta Ajax unga stjärnskott med det bästa som finns på den fronten i vitsvart. Allt pekar på att Kean är något utöver det vanliga med sin kraftfulla och smarta anfallsstil. Bara det att han kanske är som mest användbar och effektiv från bänken i nuläget.

Juve

Fjärde raka matchen utan vinst för Milan innebar detta resultatet. Tre av dessa är förluster. Har verkligheten kommit ikapp Milan till slut? Jag är inte säker. De har trots allt klamrat sig kvar på fjärdeplatsen trots allt negativt, låt vara att de numera är på samma poäng som Atalanta.

Ett avgörande på var Milans säsong kommer ta vägen blir mötet med Lazio på San Siro kommande lördag. Kritiken mot Gennaro Gattuso har åter tagit fart och följts av diskussioner om en Champions League-plats räcker för att behålla jobbet nästa säsong.

”Jag kunde inte bry mig mindre om vad folk säger. Kanske är problemet att jag vann så mycket med den här klubben som spelare och var här under så lång tid att folk förväntar sig annorlunda saker från mig. Jag vill bara bli bedömd för vad jag gjort som tränare”, sa Gattuso efter förlusten.

Om Milan ska vända trenden behöver de bevisa att bra spel inte bara är något som plockas fram när Juventus är motståndare. Över 50 000 biljetter har redan sålts till Lazio-matchen. För att vara ett lag i en svacka som förlorat mot en av de största rivalerna är utsikterna förvånansvärt optimistiska i Milan.

****

Annat från omgång 31:

Inter har nu ett försprång på fem poäng till Milan efter den mållösa matchen mot Atalanta. Mauro Icardi var tillbaka på den hemmaplan där han bara gjort tre mål under säsongen, sist intågande i ett spelarled som numera leds av den nya kaptenen Samir Handanović.

Icardi gjorde en spelmässigt okej match och pressen på hans axlar blev lättare efter straffmålet mot Genoa i veckoomgångens 4–0-vinst. Det är dock inte någon skarp Icardi vi ser efter frånvaron och anfallaren fick nidramsor mot sig från hemmaklacken, sånger som sedan blev utvisslade av övriga läktarsektioner.

Istället hamnade Atalantas Josip Iličić i centrum med sin aviga och svårfångade spelstil. Slovenens frispelning till Papu Gómez i början av andra halvlek borde gett ledningen till gästerna om argentinaren fått ordning på sina fötter.

När den erkänt konditionssvage Iličić tröttnade och Atalanta inte längre orkade pressa hade Inter ingen nyckel för att öppna upp matchen. Det blev uppenbart att båda lagen var tillfreds med 0–0, särskilt med tanke på att Atalanta fick klara sig utan Duván Zapata denna match.

Icardi1

Roma blev oväntat nog vinnaren denna omgång i kampen om Champions League-platserna. Borta mot Sampdoria gjorde Daniele De Rossi matchens enda mål med kvarten kvar att spela och kommenterade att vinsten kändes ”dubbelt värd”.

På något sätt lyckades Roma hitta tillbaks till några grunder efter den geistlösa 2-2-insatsen mot Fiorentina i veckan. En sådan som Patrik Schick, med en utdömd framtid i klubben, hittade inspiration på sin tidigare hemmaplan Marassi och nickade fram bollen som kapten De Rossi knäade in.

Är det någon som ska ge den här framtidsosäkra spelargruppen en gnista är det just De Rossi. I hans 614:e Romamatch kan detta mål bli ett av de viktigare i karriären om det visar sig ge en CL-plats i slutändan. Bara en poäng skiljer till Milan och Atalanta.

Romrivalen Lazio blev utan tvekan förloraren i samma Europarace efter den gångna veckans två omgångar. När Simone Inzaghi tycktes ha knäckt koden och äntligen börjat vinna mot topplag följde Lazio upp Intervinsten med 0–1 mot SPAL och 2–2 hemma mot Sassuolo.

En mängd målchanser hjälpte inte Lazio. Vid ställningen 1-1 såg laget ut att gå mot ytterligare förlust när Domenico Berardi kontrade in ledningsmålet för gästerna en minut före full tid. Lazio hittade till slut en poäng efter Senad Lulićs 2–2-mål i den femte tilläggsminuten.

Inzaghi och hans lag må vara mest besviket över poängen men Sassuolos tränare Roberto De Zerbi var argast efteråt. Jag syftar på sekvensen där Sassuolos Manuel Locatelli får ett inspel på armen via låret och Lazio tilldöms straffen där Ciro Immobile ger laget ledningen.

De Zerbi pekar på att reglerna säger att det inte kan bli straff om den tar på en annan kroppsdel före, vilket betyder att domaren Abisso trots VAR-koll tolkade regelboken fel? Den här situationen var ännu mindre straff än handsen på Alex Sandro i Juve-Milan, som jag inte heller tycker är tillräckligt för en straff (Sandro slänger sig och får inspelet på överarmen).

Det blir däremot väldigt skevt när två liknande handssituationer tolkas och får olika utfall. I grund och botten är tolkningen av handsregeln problemet och VAR blir en ytterligare instans som i en del fall förvirrar mer än hjälper till.

Upprördheten från Milans klubbdirektörer var sådan att Serie A fick arrangera ett möte under måndagen mellan domare och klubbar för att rensa luften. Slutsatsen från mötet verkar vara att VAR behöver optimeras och att dialogen samtidigt måste fortsätta med det internationella regelorganet IFAB för att förtydliga vad som gäller.

Seriens senaste tränarbyte har blivit ett lyckokast för Udinese. Igor Tudors första matcher innebar en seger i måstematchen mot Genoa och 1-1 borta mot Milan. I helgen kom Udineses andra raka hemmaseger när bottenkonkurrenten Empoli besegrades med 3-2.

Avståndet till Bologna på nedflyttningsplats är mer betryggande fem poäng nu. Ikväll kan Bologna vid seger mot avsågade Chievo gå om Empoli, och dessa två lag lär byta plats runt strecket ett antal gånger till innan serien är färdigspelad.

Det har till och med spetsats till bakom Empoli och Bologna efter att Frosinone sprattlat till med två raka segrar och bara står fem poäng ifrån säker mark. Segern borta mot Fiorentina tvingar fram ett ledningsmöte i den lila klubben där de ska ta ställning till tränaren Stefano Piolis framtid.

****

Helgens lag: (3-4-3)

Musso (Udinese)

Manolas (Roma), Romagnoli (Milan), Gunter (Genoa)

Bernardeschi (Juventus), De Rossi (Roma), De Paul (Udinese), Lazovic (Genoa)

Pandev (Genoa), Ciofani (Frosinone), Kean (Juventus)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-04-08 kl 17:12

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå