Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fiorentina försöker drömma sig tillbaka med Montella

Här är du igen, Vincenzo Montella. Klamrar dig fast vid toppfotbollens attraktiva jobb trots att du ramlat av pålen. En misslyckad säsong i Sampdoria 2015/16 ledde till tränaruppdraget i Milan. När Montella inte fick rätt på alla nyförvärv i kinesernas satsning ringde ändå Sevilla och tränaren fick ett bättre spelarmaterial än han någonsin förfogat över. Nu är det Fiorentina som vill resa tillbaka till svunna tider med 44-åringen.

Han efterträder Stefano Pioli som avgick som tränare igår. En förnedrande 0–1-förlust mot nästjumbon Frosinone i söndags fick Violaledningen att samlas till ett möte angående tränarens framtid. Ledningen beslut blev inte att sparka Pioli men tränaren valde själv att säga upp sig.

ANNONS

”Med tungt hjärta känner jag mig tvingad att lämna eftersom min professionella och framförallt mänskliga förmåga ifrågasatts”, berättade tränaren i ett öppet brev till fansen. Det är responsen efter att klubben gick ut med ett meddelande där lagets insatser kritiserades stenhårt.

Fiorentina hade inför omgången spelat oavgjort i hälften av lagets matcher i Serie A. De har bara vunnit en av de elva senaste i både liga och cup, vilket strandat laget i ett ingenmansland på tionde plats. Pioli var given att lämna i sommar i vilket fall men slutar nu istället med en känsla av onåd gentemot de styrande i klubben.

Länge fanns känslan att Stefano Pioli var rätt man i rätt klubb. Efter en turbulent sommar 2017 med stor spelaromsättning förädlade tränaren lovande spelare som Nikola Milenković, Jordan Veretout och Federico Chiesa i en Serie A-miljö. Fiorentinas åtstramade budget var inget problem när de hade en tränare som utvecklade unga spelare och gav de speltid.

Så kom kaptenen Davide Astoris tragiska bortgång i mars förra året. Pioli och hans mannar sörjde, tog sig samman, och vann de fem efterföljande matcherna i Serie A. Fiorentina slutade på en godkänd åttondeplats, men har stagnerat efter nyår.

ANNONS

Fiorentinaledningen har svarat på Stefano Piolis avhoppsförklaring och kallar honom för ”obegriplig” och hans beteende för ”oberättigat”. 53-åringen beskrivs annars som en sympatisk tränare men Pioli uppvisar också drag av att vara svårjobbad, med bristande ledaregenskaper rent av?

När han tog över efter Frank De Boer i Inter hösten 2016 gick det under en längre tid ganska bra. Inter vann med 7–1 mot Atalanta i mars 2017 men följde upp det med en vinstlös svit på åtta matcher, den längsta i klubbens historia.

Pioli fick sparken inför de två sista omgångarna (matcher som Inter såklart vann) och i hans ställe kom det betydligt större tränarnamnet Luciano Spalletti. Jag fick då en känsla av Inters dåliga avslutning var sanktionerad uppifrån, att klubben inte skulle ta sig Europa League.

Dels för att slippa det täta matchandet, dels för att slippa skämma ut sig som de gjorde den säsongen (sist i EL-gruppen). Stefano Pioli blev överkörd och tappade greppet till spelare och ledning, liknande det som sker idag.

ANNONS

Vincenzo Montella har inte jobbat på ett år sedan hans fem månader i Sevilla. Han anländer till Florens av nostalgiska skäl mer än att han skulle vara en tränare som kan gjuta framtidsoptimism i en förening som suktar efter något sådant.

Mellan 2012–2015 var Montella tränare i ett Fiorentina som både spelade vackert och nådde framgångar. Tre raka fjärdeplatser (fyran kvalade inte till Champions League då), en final i Coppa Italia, och en semifinalplats i Europa League kan Montella luta sig tillbaka mot när hans namn åter är ett med La Viola.

Jag är verkligen inte säker på om neapolitanaren blivit en bättre fotbollstränare sedan dess. Försvarsspelet havererade både i Milan och Sevilla den gångna säsongen och backlinjen är Fiorentinas svagaste lagdel idag.

Det sägs att sportchefen Pantaleo Corvino ville binda upp den från Roma nyligen sparkade Eusebio Di Francesco men att presidenten Diego Della Valle föredrog Montellas återkomst. Jag hade helt klart tyckt att Di Francesco vore ett vettigare val, men så är nyckelfrågan vad Della Valle egentligen vill med klubben?

ANNONS

Tre raka mediokra säsonger har retat upp de lila fansen och Vincenzo Montellas namn kommer inte att hjälpa för att blidka majoriteten gissar jag. Med största sannolikhet kommer symbolspelaren Federico Chiesa säljas i sommar för minst halvmiljarden. En försäljning av det jämngamla backlöftet Milenković kan hamna i summor inte långt ifrån Chiesas.

Hur mycket är Della Valle redo att återinvestera i Fiorentina? En klubb som presidenten försöker att sälja och vars arenaprojekt avstannat under tiden. En oroväckande detalj i sammanhanget är att Montella sparkades av Diego Della Valle efter oenigheter dem emellan den gången.

Tränaren har en ynka match som betyder allt under resten av våren. Om två veckor reser Viola till Bergamo för att ordna en finalplats i Coppa Italia. De spelade 3–3 i det första semifinalmötet på hemmaplan mot Atalanta och Montella kommer känna pressen från en supporterskara som inte sett en trofé lyftas på 18 år.

På många sätt är Atalanta där Fiorentina borde vara idag. En klubb med en mindre spelarbudget men som gör enorma framsteg på transfermarknaden säsong efter säsong och nosar på Champions League-spel.

ANNONS

Sådan är inte Fiorentinas verklighet idag och det hjälper inte att försöka drömma sig tillbaka till den senaste framgångseran. Återkomster slutar sällan bra och inget tyder på att Vincenzo Montella i Fiorentina kommer bli ett undantag.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-04-10 kl 19:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto