Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Cesare Prandelli- ett av milleniets märkligaste tränarförfall

Hur hamnade vi här egentligen? Det är en fråga som både Fiorentina och Genoa ställer sig inför söndagens avslutning på Serie A-säsongen. Fiorentina med endast 40 poäng och tre till godo på Genoa som ligger precis under nedflyttningsstrecket.

I Fiorentinas fall har de slutat att vinna sedan 7–1-demoleringen mot Roma i Coppa Italias kvartsfinal för knappt fyra månader sedan. De lila vann mot SPAL ett par veckor senare men är nu uppe i 15 matcher lång segerlös svit. Som ett lossat bildäck med tyngder har laget långsamt sjunkit mot botten av Serie A, efter att under hösten haft realistiska förhoppningar om Europa.

ANNONS

Genoa däremot har slutat att göra mål sedan klubben sålde anfallssensationen Krzysztof Piątek i januari. Lagets formdipp har inte känts lika otippad som Fiorentinas, ändå har Genoa under tiden vunnit mot Lazio borta och är ett av två lag i serien som besegrat mästarna Juventus. Hur hamnade de här?

Även lagets tränare Cesare Prandelli ställer sig nog den frågan när han reflekterar över säsongen och hans senaste femårsperiod. Genoa har snittat ynka 0.98 poäng under 61-åringens ledarskap. När laget bara fick 1–1 hemma mot Cagliari förra helgen åkte de för första gången ner under nedflyttningsstrecket.

Det är därför högaktuellt att syna Cesare Prandellis extremt märkliga tränarbana de senaste fem åren. Prandelli fick äran att ta över landslaget efter fiaskot i VM 2010 och ledde Gli Azzurri till en finalplats i hans första stora mästerskap EM 2012. 0–4 i finalen mot Spanien gjorde inte förväntningarna på något sätt lägre inför VM två år senare i Brasilien.

ANNONS

Den inledande vinsten i Amazonasmatchen mot England följdes dock upp med en chockförlust mot Costa Rica. Inför den avgörande gruppspelsmatchen mot Uruguay hade italienarna helt i onödan hamnat i pressat läge, och skickades också hem tillsammans med England efter Diego Godíns avgörande nickmål.

Prandellis azurblå dröm slutade med en kallsup men hans namn var aktat i fotbollseuropa vid det laget. Efter VM anställdes han av storsatsande Galatasaray men innan hösten var över hade han fått sparken från Istanbulklubben.

Detta på grund av ett Champions League-uttåg redan i gruppspelet, en turnering där Gala året tidigare i samma fas slagit ut Juventus. Det hjälpte inte att Galatasaray efter 16 matcher bara låg en poäng ifrån serieledning.

Prandelli tog ledigt från fotbollen i nästan två år när Valencia kallade i september 2016. I ett turbulent läge med en talangfull men dysfunktionell trupp kunde inte italienaren vända VCF:s negativa spiral.

ANNONS

Prandelli tog bara sex poäng i de tio La Liga-matcher han basade över Valencia och medverkade i klubbens sämsta start på en säsong någonsin. Droppen som fick bägaren att rinna över kom efter oenigheter med det frånvarande klubbstyret med singaporianen Peter Lim i spetsen. Prandelli skulle inte få de nyförvärv han krävde – och avgick dagen innan nyårsafton 2016. Valencia slutade bara tolva i La Liga, precis som säsongen innan.

Nästa uppdrag gick österut igen när Dubaibaserade Al Nasr anställde honom till säsongen 2017/2018. Att gå från europeiska storklubbar till ett lag i Gulfligan kan tyckas vara ett ologiskt sidospår.

Men i Al Nasr efterträdde han tidigare Chelseabacken Dan Petrescu, som i sin tur övertog jobbet från Ivan Jovanović, han som ledde cypriotiska APOEL till en sensationell Champions League-kvartsfinal 2011/12. Men även detta äventyr blev kortvarigt. Tränaren fick sparken i januari förra året efter bara fem vinster på tolv matcher i Al Nasr.

ANNONS

Prandelli

Det är svårt att peka på en exakt orsak till Prandellis snedsteg eller argumentera för att han tappat tränarkompetensen helt. När en coach ska välja ny arbetsgivare är nyckeln oftast att försöka hitta en klubb som jobbar i medvind. Något sådant ställe var inte Valencia och definitivt inte Genoa heller.

I båda fallen har Cesare Prandelli möjligen tagit vatten över sitt välkammade huvud som trott att han kan förändra två kaotiska klubbar. Samtidigt hade Prandelli otur som drabbades av en krävande klubbledning i Galatasaray, och Al Nasr var fel val när han kanske ville fly pressen i europeiska klubbar. Prandellis tränarstil beskrivs som enväldig ibland och vid andra tillfällen ger han sina spelare stor frihet under ansvar.

När hans lag stegar ut på Artemio Franchi ikväll kan han bara kräva att de rödblå spelarna ordnar upp det kritiska läge de själva satt sig i. Arenan i Florens väcker dock inga bra minnen hos i Grifoni. Det här som Genoa förlorade en kvalmatch mot Padova 1995 och flyttades ner till Serie B.

ANNONS

Den förlusten blev starten på en av de mörkaste perioderna i de niofaldiga italienska mästarnas historia. Ökenvandringen utanför Serie A varade i tolv långa år och Genoa åkte till om med ur Serie B två gånger, men räddades kvar vid det första tillfället av ett domstolsbeslut. Oftast var Genoa bara ett mittenlag i andradivisionen.

På den andra tränarbänken kommer en minst lika pressad Vincenzo Montella befinna sig. Sedan han tog över efter att Stefano Pioli bråkat med Fiorentinas klubbledning har laget kryssat en match och förlorat fem raka i Serie A. Det blev förlust även i Coppa Italia-returen mot Atalanta för en månad sedan.

Montella, ett mer romantiskt än logiskt tränarval, återvände till klubben som han tog till tre raka fjärdeplatser mellan 2013–15. Som förväntat blev det ingen lyckad återkomst. Det blev mycket värre. Att Fiorentina inför den sista omgången kan trilla ur Serie A är en bisarr mening att skriva. Och den som kan se till att det sker är… Cesare Prandelli.

ANNONS

Samme man som hade fem fantastiska år i Florens innan han klev på landslagsuppdraget. Som tog La Viola till Champions League två gånger. Det är inte ödet som Prandelli vill åt, men tvingas han välja kommer han att föredra det. Vinner Genoa går de om Fiorentina på bättre inbördes möten. Men både hans och Fiorentinas räddningsplanka kan bli Empoli.

Montella

Nykomlingen från Toskana förlorade några absoluta nyckelmatcher i april mot andra bottenkollegor och verkade dömd till Serie B-spel i höst. Men en slutspurt som betytt segrar mot Fiorentina, Sampdoria och Torino innebär att Empoli är på säker mark, en poäng ovanför Genoa.

Den tuffaste uppgiften är dock kvar. Empoli möter Inter på ett utsålt Giuseppe Meazza i vad som förväntas bli Luciano Spallettis sista match på Interbänken. Hur Inter hamnat här är också en fråga som bör ställas efter att laget legat i tabellens topp-tre i princip hela säsongen. Men en plattmatch mot redan klara tvåan Napoli (1–4 på San Paolo) förra helgen betyder att nerazzurri riskerar att missa Champions League-spel till hösten.

ANNONS

Spänningen i toppstriden har varit obefintlig när Juventus dominerat hela 2018/19. Istället bjuds vi tillbaka på en rafflande slutomgång som mycket väl kan toppa förra säsongen ”CL-playoff” mellan Lazio och Inter i dramatik.

Frågan är om Inter kommer ut på lyckans väg den här gången? Kommer någon tränare inte behöva känna en hel stads tyngd och besvikelse på sina axlar på måndagsmorgonen? Det är dags för bokslut, och nya historier som väntar på att få skrivas.

****

Allt inför den dramatiska slutomgången behandlas i veckans Poddario med mig och SvenskaFans Johan Stistrup. Vi pratar också om Allegris farväl i Juventus, uppgifterna om Conte till Inter, avskeden till trotjänarna, och risken för ett juridiskt kaos med Palermo nedflyttat till Serie C. Bland annat! Podden finns på iTunes och Acast.

ANNONS

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-05-26 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto